ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
Kayıp öğretmenin cansız bedenine ulaşıldı
14 terörist etkisiz hale getirildi
14 terörist etkisiz hale getirildi
Palandöken açık ara önde
Palandöken açık ara önde
Almaz’dan atama açıklaması
Almaz’dan atama açıklaması
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
Sakaltutan'da otobüs şarampole uçtu: 21 yaralı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
21 Ocak 2011 Cuma - 21:22

Felsefe Tarihine A.Ü. Damgası

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde görevli öğretim üyeleri, felsefe dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi, çevriyazı ve sadeleştirme kalıbında hazırladığı dört yeni kitapla okurlarının karşısına çıkıyor. Osmanlı Felsefe Çalışmaları dizisi, yayınladığı bu son eserlerle Tanzimat’tan Cumhuriyet’e devreden felsefe mirasını açığa çıkarmayı amaçlayan çizgisini biraz daha pekiştiriyor.

Felsefe Tarihine A.Ü. Damgası

ERZURUM (GHA) - Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde görevli öğretim üyeleri, felsefe dünyasına yeni eserler kazandırmaya devam ediyor. Osmanlı Felsefe Çalışmaları Atölyesi, çevriyazı ve sadeleştirme kalıbında hazırladığı dört yeni kitapla okurlarının karşısına çıkıyor. Osmanlı Felsefe Çalışmaları dizisi, yayınladığı bu son eserlerle Tanzimat’tan Cumhuriyet’e devreden felsefe mirasını açığa çıkarmayı amaçlayan çizgisini biraz daha pekiştiriyor.
//OSMANLI FELSEFE ATÖLYESİ ÇALIŞMASI
Birinci kitap, Ali Utku ve Nevzat H. Yanık tarafından hazırlandı. “Kebētos Pinaks: İnsan Yaşamının Tablosu” adını taşıyan kitapta, tartışmalı biçimde Sokrates’in öğrencisi, Platon’un arkadaşı Kebes’e atfedilen Kebētos Pinaks başlıklı diyalog tarzındaki ahlâk kitabının İslâm-Osmanlı kültürüne aktarılış serüveni gündeme getiriliyor. İlk defa İbn Miskeveyh tarafından 10. yüzyılda Lugaz-ı Kâbis Sâhib-Eflâtûn (Eflatun’un Dostu Kebes’in Bilmecesi) başlığıyla Arapçaya tercüme edilerek İslâm kültür dünyasına taşınan eser, 1863’te Ali Suavi tarafından Kiyotiyos’un Ahlâka Â’id Risâlesinin Tercemesi başlığıyla Yunancadan ve bir kez de Manastırlı Mehmed Rıfat tarafından Keşf-i Râz yâhûd Ömr-i İnsânînin Tasvîr-i Hakîmânesi başlığıyla Arapçadan Türkçeye tercüme edildi. “Kebētos Pinaks: İnsan Yaşamının Tablosu” adlı eser, hem İbn Miskeveyh’in Arapça metninin tercümesini, hem de Suavi ve Mehmed Rıfat’ın tercümelerinin çevriyazı ve sadeleştirmelerini içeriyor. Utku ve Yanık, kitabın girişinde yer alan “Kebes’in Tablosu: İslâm-Osmanlı Kültüründe Bir Felsefi Alımlama Örneği” başlıklı makalelerinde Kebetos Pinaks’ın İbn Miskeveyh’ten Ali Suavi’ye ve Manastırlı Mehmed Rıfat’a İslâm-Osmanlı kültürüne tercüme girişimlerini felsefi alımlama ve içkinleştirme kalıpları açısından sorguluyor.
//TARİHİ TEKVİN YAHUT HİKLAT…
İkinci kitap ise, Felsefe Bölümü’nden Remzi Demir, Bilal Yurtoğlu ve Ali Utku tarafından hazırlanan Hoca Tahsin’in Tarih-i Tekvin Yahud Hilkat (Varoluş Tarihi veya Yaratılış, 1892/1893) başlıklı telifi. Son dönem Osmanlı bilim ve düşün adamlarından Hoca Tahsin “öncelikle beşiğimizi ve ikinci olarak mezarımızı, yani nereden geldik nereye gideceğimizi günümüz bilimlerinin yardımıyla arayalım” diyerek, döneminin bilimsel gelişimleri ve evrimci felsefelerinin etkisi altında evrenin tarihini açıklamaya, zamanın sonsuz derinliklerine dalarak yaratılış sırrına nüfuz etmeye çalışıyor. Tarih, arkeoloji, filoloji ve mitoloji gibi beşeri bilimlerden fizik, kimya ve astronomi gibi pozitif bilimlere dönemin bilim algılayışının metodolojik bir sorgulamasını da içeren eser, Türk bilim ve düşünce tarihi açısından dikkat çekici bir metin. Demir ve Yurtoğlu eserin girişinde yer alan “Unutulmuş Bir Osmanlı Düşünürü Hoca Tahsîn Efendi’nin Tarih-i Tekvin yahud Hilkat Adlı Eseri ve Haeckelci Evrimciliğin Türkiye’ye Girişi” başlıklı makalelerinde Hoca Tahsin’in eserlerinin ve Tarih-i Tekvin’in genel bir değerlendirmesi sunuluyor.
//BEŞİR FUAD’IN VOLTAIRE KİTABI…
Üçüncü kitap, Erdoğan Erbay ve Ali Utku tarafından hazırlanan Beşir Fuad’ın Voltaire (1887) biyografisi. Pozitivizm, materyalizm gibi Batılı felsefe akımlarının ülkemize girmesinde önemli rol oynayan Beşir Fuad’ın, biyografi türünün bizdeki ilk örneği olması bakımından dikkat çekici olan eseri, Fransız Aydınlanması’nın öncü ismi Voltaire’in yaşamını, eserlerini ve düşüncesini ele alıyor. Erbay ve Utku sunuş yazılarında eseri “on dokuzuncu yüzyıl Türk aydınının misyonuna model teşkil eden prototipi ve onu üreten ütopya, kurgu ve ideolojiyi dillendiren apolojik bir metin, bir manifesto” olarak sunuyorlar. Ayrıca eserin girişinde Remzi Demir’in “Beşir Fuad ve Voltaire” başlıklı bir makalesi de yer alıyor.
//DARÜLFÜNUN’DA FELSEFE DERSLERİ…
Dördüncü kitap Ali Utku ve Uğur Köroğlu tarafından hazırlanan Halil Nimetullah’ın Darülfünun’da Felsefe Dersleri (1914). Darülfünun Edebiyat Fakültesi Felsefe Şubesi Müderrislerinden Halil Nimetullah Öztürk’ün 1914 yılından verdiği felsefeye giriş derslerine ilişkin notlardan oluşan eser, dönemin felsefe algılayışını aydınlatacak bir başlangıç metni niteliğinde. Ayrıca Darülfünûn müfredatındaki felsefe derslerinin içeriğini yansıtması bakımından “Türkiye’de felsefe eğitimi” konusunda tarihsel belge niteliği taşıyor. Eserin girişinde Cumhur Aslan’ın “Pozitivist, Sekülarist ve Anti-Osmanlıcı Bir Düşünür: Halil Nimetullah Öztürk” başlıklı bir makalesi de yer alıyor. Aslan, makalesinde Cumhuriyet döneminin anti-Osmanlıcı, radikal-sekülarist görüşleriyle öne çıkmış bir aydını ve akademisyeni olan Halil Nimetullah’ın düşüncesinin genel bir değerlendirmesini sunuyor.
Osmanlı Felsefe Çalışmaları’nın sunduğu son eserler ve eserlerin girişinde yer alan, sahanın uzmanları tarafından kaleme alınmış kapsamlı makaleler, modernleşmeyi bir zihniyet dönüşümü sorunu haline getiren Osmanlı aydınlarının felsefeye atfettikleri anlamı, merkezinde ‘değişim’ olgusu bulunan toplumsal-siyasal-kültürel diğer süreçlerle ilişkilendirerek, modernleşmeci ideolojik projeler bağlamında okuma imkânı sunuyor.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2010’un En’leri açıklandı
GENAR Araştırma'nın gerçekleştirdiği "Türkiye Toplum Siyaset Araştırması"nın sonuçları belli oldu.
“Tıpta Sözün Demi”
Malatya İnönü Üniversitesi'nde görevli Prof.Dr. Cengiz Yakıncı ile Doktor ...
Çılgın Türkler Kimdir: Şu Çılgın Türkler
Oğuzhan Saygılı/Yazar, Milli Mücadele’nin nasıl kazanıldığını, cephe ve ...
 
Cirit, Erzurum’un marka sporu
Türkler’in yüzyıllardan beri oynadıkları ata sporu Cirit, Erzurum’da büyük ...
Eğitimde ‘Müze İhmali’
Yrd. Doç. Dr. Ramazan Kaya, “Eğitim müfredatlarında müze gezilerine yer ...
İnsanın diğer canlılara saygısı
Doç. Dr. Fikret Karaman/Teknolojinin ön plana çıktığı, şehirleşmenin hızla ...
 
Osmanlı’nın Dramı Yahut Müslümanların Göç Haritası
TCA, tarihçi Prof. Justin McCarthy ile Osmanlı topraklarındaki 5 milyon ...
Alaca Siyaset: Siyasî Hikâyeler
Oğuzhan Saygılı/Ferruh Bozbeyli, 1961–1977 yılları arasında 4 dönem Milletvekilliği, ...
Türkiye Şehitlerine Yürüyor…
9'ncu Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı askerlerinin yanı sıra Türkiye'nin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Kasadaki Altın Saatler
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva