ERZURUM (İHA) - Türkiye’nin en büyük insan kaynakları platformu Kariyer.net, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için kadın istihdamı verilerini açıkladı. Kariyer.net veri tabanında yer alan yaklaşık 13 milyon özgeçmiş ve 28 binin üzerinde firmanın iş ve istihdam olanaklarına bakıldığında ortaya çıkan tabloda internette iş arayan kadın ve erkek sayısının eşit olduğu görülürken kadınların eğitim düzeyinin erkeklere göre daha yüksek olması dikkat çekti. Veriler, kadınların erkeklere göre daha erken iş gücüne katılıp daha erken çekildiklerini de gösteriyor. Buna paralel olarak kadınların deneyim süresi, erkeklere göre daha az olarak gerçekleşiyor.
ANADOLU’DA KADINLARIN İŞGÜCÜNE KATILMA İSTEĞİ ARTTI
2009’dan 2010’a erkeklerin başvuru oranları yüzde 12 artarken, kadınların başvuru oranının yüzde 20 arttığı görülüyor. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz sonuçların sevindirici olduğunu söylüyor: “Diğer bir şaşırtıcı sonuç ise İstanbul- Anadolu kıyaslaması yaptığımızda ortaya çıkıyor. İstanbul’da erkeklerin ve kadınların başvuruları sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 19 oranlarında artarken, bu rakamlar Anadolu’da yüzde 11 ve yüzde 21 olarak gerçekleşmiş. Diğer bir deyişle Anadolu’da kadınların başvuru artış oranı, erkeklerin neredeyse iki katı.”
Tüm iş başvurularının sayısına bakıldığında ise erkeklerin sayısal olarak daha aktif bir şekilde başvuru yaptığı görülüyor. Azoz, bu tablodan kadınların erkeklere göre iş değiştirme konusunda daha temkinli oldukları sonucu çıkabileceğini söylüyor.
KADINLAR BANKACILIK, İLAÇ VE MAĞAZACILIK SEKTÖRLERİNİ SEVİYOR
Kariyer.net verilerine göre kadınların en çok bankacılık, tekstil ve gıda sektörlerinde istihdam edildiği görüldü. Aynı araştırmaya göre en çok kadın çalışan aranan pozisyonlar ise satış temsilcisi, sekreter/asistan ve muhasebe elemanı olarak sıralandı. Kadınların en çok iş başvurusu yaptığı sektörler ise bankacılık, ilaç sanayi ve mağazacılık olarak sıralandı.
DAHA ESNEK UYGULAMALAR GEREKİYOR
Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, Kariyer.net verilerinin kadını iş dünyasındaki durumunu net bir şekilde ortaya koyduğunu söylüyor: “Eğitim oranlarına baktığımızda yüksek öğrenimde kadınların daha önde olması, son derece nitelikli bir kadın iş gücüne sahip olduğumuzu gösteriyor. Ancak yine verilerimizden kadınların iş yaşamından çok daha erken çekildiklerini, erkeklere göre daha az süre deneyim kazandıklarını net bir şekilde görüyoruz. Ülkemizde çocuk ve yaşlı bakımı kadınlara çok büyük bir sorumluluk getiriyor ve kadınlar bu sorumluluklar nedeniyle iş yaşamını sürdüremeyebiliyor veya iş yaşamında daha az sorumluluk gerektiren rollere çekilebiliyor. Bu da her anlamda çok değerli bir potansiyelin kaybedilmesi anlamına geliyor. İş dünyasının önümüzdeki yıllarda kadınların çalışma yaşamını kolaylaştıracak daha esnek uygulamalar geliştereceğini tahmin ediyoruz.”
İNTERNETTE KADIN ERKEK EŞİTLENİYOR
Kariyer.net’te Ocak 2011 itibariyle kadınlarla erkeklerin özgeçmiş sayılarının birbirine neredeyse eşit olduğu görülüyor. Yusuf Azoz, bu durumun Kariyer.net’in kuruluşundan bu yana değişmediğini belirtiyor: “İnternet kullanıcısı olan ve interneti kullanarak iş arayan kesimde kadın erkek arasında çok fazla bir fark olmadığını görüyoruz. Diğer bir deyişle, internet ortamında kadın ve erkek eşitleniyor. Oysa ülkemizin geneline baktığımızda kadın istihdamı adına gidilecek çok mesafe bulunuyor.”
KADINLAR EĞİTİMDE ÖNDE
Kadın ve erkek adayların eğitim durumlarına bakıldığında en büyük grup olan üniversite mezunlarında sayının eşit olduğunu görülüyor. Ancak doktora ve master sahibi kadınların sayısı, erkeklere göre daha fazla. Meslek yüksek okulu mezunlarına bakıldığında da kadınlar erkeklere göre önde. İlköğretim ve lise mezunu erkeklerin sayısı ise daha fazla.
Kariyer.net veritabanında doktora sahibi 79.439 erkek, 191.738 kadın bulunuyor. Kadınlar, bu grupta erkeklerin iki katı üstünlüğe sahip. Master grubunda da kadınların önemli bir üstünlüğü bulunuyor.
KADINLAR İŞ GÜCÜNE ERKEN KATILIYOR, ERKEN AYRILIYOR
Kadın adaylarda en kalabalık yaş grubu, 1.888.564 ile 25 -29 arası. Erkeklerde ise 2,146,270 ile 30 -35 yaş arası. 19-24 yaş grubunda ise kadınların sayısı 942,919 iken erkeklerin sayısı 765,667.
Yaş ilerledikçe, tablo tersine dönüyor. Erkeklerde 45 yaş üstü 362,285 aday bulunurken, bu yaş grubundaki kadınların sayısı 112,712. 36 -44 yaş arası erkeklerin sayısı da 980,611 olarak gerçekleşirken kadınlarda bu rakam 520,326’da kalıyor.
En şaşırtıcı tablo ise 0-18 yaş grubunda ortaya çıkıyor. Kariyer.net veritabanında bu yaş grubunda 34,697 erkek aday bulunurken, 1,332,867 kadın bulunuyor. Bu büyük farkta, askerlik faktörünün önemli rol oynadığı tahmin ediliyor. Lise veya meslek yüksek okulu genç erkeklerin birçoğu önce askerlik yapmayı, daha sonra iş arama aşamasına geçmeyi tercih ediyor. Kadınlar ise mezun olur olmaz, hata öğrenciyken özgeçmişini oluşturup iş gücüne katılma fırsatlarını değerlendirmek istiyor.
ANADOLU’DAKİ KADIN ADAYLAR DAHA GENÇ
Anadolu ve İstanbul’daki kadın adaylarımızın eğitim durumlarına baktığımızda üniversite, lise, meslek yüksekokulu, master, ilköğretim ve doktora olarak aynı şekilde sıralanıyor. Ancak yaş gruplarını incelediğimizde Anadolu’daki kadın adayların İstanbul’a göre çok daha genç bir profil çizdiği görülüyor.
ERKEKLER DAHA DENEYİMLİ
Kadınlar ve erkekleri deneyim açısından kıyasladığımızda yaş faktörüne paralel olarak erkeklerin daha uzun süre deneyimli bir profil sergilediği görülüyor. Hem kadınlarda hem de erkeklerde en büyük grubu deneyimsiz yeni mezun adaylar oluşturuyor. Ancak deneyimsiz kadınların sayısı, erkeklere göre çok daha fazla. En büyük fark ise 10 yıl ve daha fazla deneyime sahip grupta görülüyor. Veritabanında bu gruba giren 1milyon erkek adaya karşılık sadece 392 bin kadın aday bulunuyor. 1-2 yıl deneyim grubunda ise kadınlarla erkeklerin sayısı eşit.