Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından sosyal alanlarda olduğu gibi gençlik ve spor alanlarında da yapılan önemli değişikliklerle, Türk sporu yeni bir vizyon kazandı…
Türk sporunun yeniden dizaynı için gecesini gündüzüne katarak çalışan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Teşkilatı, 2003 yılından itibaren devrim niteliğindeki icraatlara imza atarak sporcularımızın dünya ile rekabet edebilir bir noktaya taşınmasını sağladı… Daha önce Türk sporcularının esamisinin bulunmadığı bazı temel sporlarda bugün, Avrupa ve dünya şampiyonluklarına imza atabiliyoruz…
ÇAĞDAŞ AÇILIM
Yine spor teşkilatı bünyesinde sporu soysal hayatla barıştıran ve spora hizmet eden tüm kuruluşları ortak hedefte buluşturan bir yapı kurularak, gençliğe yeni ufuklar açıldı. Kitlelere spor yaptırma projesiyle “herkes için spor”u gönülden destekleyen Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, kapılarını 24 saat halka açarak hizmet vermeye başladı. 2003 yılından bu yana spor salonlarının, statların ve açık - kapalı tüm tesislerin kapıları gençlere ve sporseverlere açıldı.
HERKES İÇİN SPOR
Spor yapmayı lüks ve ayrıcalıklı olmaktan çıkarıp herkesin ulaşabileceği bir noktaya taşıyan spor anlayışı neticesinde spor hızla yayılarak, sporcu sayımız büyük artış gösterdi. Kısacası sporu tabana yaymayla mükellef olan spor teşkilatı, yönetmeliklerdeki yazılı metinleri hayata geçirerek halkı sporla buluşturdu.
Kitle ve performans sporları ile amatör ve profesyonel branşların tümüne yeni bir çehre, modern bir vizyon ve milli irademizi yansıtan bir misyon kazandırılırken, “başarı” tesadüf olma noktasından “gerçek” olma boyutuna taşındı.
SPORUN TABANA YAYILMA SÜRECİ HIZLANDI
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün özellikle 2003 yılından bu yana yürüttüğü yoğun çalışmalar neticesinde 2003 yılında 405.083 olan lisanslı sporcu sayısı; 2010 yılı şubat ayı sonu itibarı ile Türkiye geneli lisanslı sporcu sayısı 2.532.278'ulaştı.
SPOR KULÜPLERİ
Spor kulüplerimizin hem sayısı, hem imkânları artırıldı… 2003 yılında 6.122 olan spor kulübü sayısı 2010 Şubat ayı sonu itibariyle 10.541' e çıkartıldı. Genel müdürlük bütçesinden eğitim - öğretim kurumları ile spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.
ÖNCE EĞİTİM
Antrenör eğitimi dünya standartlarına getirildi… 2003 yılında 20.470 olan antrenör sayısı 2010 Şubat ayı sonu itibari ile 105.310’ a çıkarıldı. Ayrıca antrenör sayısının yeterli seviyeye çıkarılması için spor federasyonları, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ve spor amaçlı teşekküllerin ihtiyacı doğrultusunda antrenör eğitim kursları açıldı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve YÖK’ün ortak çalışmalarıyla üniversitelerimizin BESYO bölümlerinden mezun olan öğrencilere antrenör belgeleri verilmeye başlandı.
YASA DESTEKLERİ
Türk sporunun yeniden dizaynı edilmesinde büyük kazanımlara imkan tanıyan gelişmeler yeni yasalarla hayata geçirildi. Sporda şiddetin engellenmesine yönelik yasadan doping kontrolüne, etik değerlerin korunması için yapılan yönetmeliklerden, meclis iradesini birleştiren özerkliğe kadar bir çok konuda Avrupa Birliği sürecine paralel sportif düzenlemeler yapıldı.