Kültür Merkezi’nde düzenlenen Hukuk Sohbeti’nde konuşan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, 1982’yılında avukatlığa başladığını ve avukatlık mesleğini çok sevdiğini belirtti.
//AVUKATLIK NANKÖR BİR MESLEK DEĞİLDİR
“Avukatlık nankör bir meslek değildir, iyi çalışanlar, mesleğin etik değerlerine bağlı kalanların önünde bütün başarı kapıları açılır” diyen Korkmaz, “Günü birlik avukatlık yapmamalısınız; ileriye dönük, uzun yıllara ayarlı bir meslek anlayışı içinde olmalısınız. Bu piyasaya hızla giren ve hızla yükselmek isteyen pek çok meslektaşımız bugün ortada yok, her biri bir yere savruldu. Onların sorunları şu idi: Meslek etiğine riayet etmemek. Kısa sürede maddi manevi imkânlar elde etmek ve bu konuda meşru olmayan anlayışlara yönelmek. Hukuk mesleği hata kabul etmez. Gerçi herkes hata yapabilir, ancak hukukçunun hatasının sonuçları ağır olur,” diye konuştu.
//HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ
Korkmaz, hukuk adamlarının, hukukun üstünlüğüne inanmaları ve buna sıkı sıkıya bağlı kalmaları gerektiğini de vurgulayarak, “Bir ülkenin hukukçuları iyi yetişir ve hukukun prensiplerine bağlı kalırlarsa o ülke insanları her bakımdan daha güvenli ve daha istikralı bir ortamda yaşama şansını elde ederler. Asla haksızlığı hazmetmeyin, hakkınızı arayın. Size gelenler için de aynı şeyi yapın. Şunu da unutmayın: Millet olarak sahip olduğumuz farklılıklar aslında bizim zenginliklerimizdir; tek çiçekle bahçe olmaz, fikrin gelişmesi ötekilerin varlığıyla ortayla çıkar, ” şeklinde konuştu.
Korkmaz, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerini çok iyi yetiştirmeye çalıştıklarını, bu yıl FARABİ Programı kapsamında bir grup hukuk öğrencisinin eğitim için İstanbul’a gönderileceklerini de kaydetti.
//TURAN: “FAKÜLTE-BARO İLİŞKİSİ ÇOK ÖNEMLİ”
Erzurum Barosu Başkanı Av. Naci Turan’da konuşmasında, Hukuk Fakültesi’yle Baro ilişkisinin çok önemli olduğunu belirterek, “Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’yle Erzurum Barosu baştan beri yakın bir ilişki içindedir. Bunun faydalarını ilerde göreceksiniz” dedi.
“Hukuk Fakültesi öğrencileri çok şanslıdır, hukuk eğitimi ise ayrıcalıklı bir eğitimdir” diyen Turan, “Sizler, üstün değil, fakat seçkin insanlarsınız, hukukçu kimliğini kazanınca bunu fark edeceksiniz. Size yüklenen sorumluğun bilincinde olmalı ve öyle davranmalısınız” uyarısında bulundu.
Baro Başkanı Naci Turan ise hukuk fakültesi mezunlarının toplumda ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu ve avukatlık mesleğinin hukukçu açısından en üst rütbe olduğunu savundu. Turan, "Hukuk fakültesi eğitimi aldığınız için ayrıcalıklı kişilersiniz. Bunun idrakinde olarak hareket edin. Toplumun en seçkin insanlarısınız. Hukuk fakültesi mezunu olarak kaymakamlık sınavlarına girdiğinizi, vali veya kaymakam olduğunuzu düşünün. Zaten idarecilik vasfını elde etmişsiniz. Düşünce ufkunuzun geniş olması, muhakeme kabiliyetinizin yüksek olması sizi her zaman ayrıcalıklı kılacaktır." diye konuştu.
//HUKUKTA AVUKATLIK RÜTBESİ
Hukukçunun en rütbeli olduğu yerin avukatlık olduğunu tekrarlayan Turan, kendine güvenemeyenlerin üniversitede hoca olmak istediğini dile getirdi. Turan, şöyle konuştu: "20 -25 yıl hakim veya savcılık yapar sonra emekli olur, avukatlık yaparsınız. Avukatlık gerçekten hukukun en üst rütbesidir. Avukatlık, biraz da kendine güven mesleğidir. Kendine güvenemeyenler 'üniversitede hoca olayım' derler. Tabi espiri olsun diye bir yaklaşım da bulundum, ancak gerçeklik payı vardır. Avukatlıkta kendin kazanacak, toplumda tutunacaksın, kabul ettireceksin kendini, iş çevresini bulacaksın. Hakim olur, devlet memuru olur sabah 09.00 akşam-17.00 mantığı vardır. Ancak avukatlık böyle değildir, kimseden emir almaz, iradesi hürdür, herhangi bir davayı alma zorunluluğu da yoktur."
//GÜZEL: “STAJ ÖNEMLİ”
Erzurum barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mehmet Güzel’de konuşmasında, avukatlık stajının öneminden ve avukatlık mesleğinden söz etti. Güzel, bir avukatlık bürosunun aynı zamanda ticari bir hüviyete sahip olduğunu, bu nedenle, avukatların, sadece adliye ile ilgili konuları değil, büro yönetimini de çok iyi öğrenmeleri gerektiğini anlattı.
Güzel, “Dilekçe yazmayı öğrenmek kadar paranızı yönetmeyi de öğrenmelisiniz. Mesleğin maddi-manevi yanlarını çok iyi anlamalı ve kurallarına uygun hareket etmelisiniz; staj döneminde özellikle bu noktalarda kendinizi iyi yetiştirme çabası içinde olmalısınız” diye konuştu.
Hukuk Sohbeti toplantısı öğrencilerin sorularıyla sona erdi.