Erzurum’da asırlardır devam eden “Binbir Hatim” geleneği, bu yıl da bozulmadı. 15 Aralık’ta okunmasına başlanan hatimlerin duasının, 15 Ocak 2010 Cuma günü Ulu Camii’nde yapılacağı bildirildi.
//BU YIL HATİM REKORU KIRILDI
Erzurum Müftüsü Yakup Arslan, Erzurum merkezdeki 50 camide din görevlileri nezaretinde veya vatandaşlar tarafından okunan hatimlerin, Erzurum’da yüzyıllardır süren bir gelenek olduğunu söyledi. Gelenek kapsamında geçtiğimiz yıl Erzurum’da 5 bin 700 hatim indirildiğini hatırlatan Müftü Arslan, hatim kayıtlarının sürdüğünü belirterek, “Bu yıl okunacak hatim sayısının geçen yıla oranla çok daha fazla olmasını bekliyoruz. Hatimlerimizin okunmasına 14 Ocak tarihine kadar devam edilecek.” dedi. Hatimlerin sabah ve akşam namazlarını müteakiben okunduğunu anlatan Müftü Yakup Arslan, hatim dinlemek isteyen vatandaşların, merkezdeki Ulu Camii, Gez Camii ve Lalapaşa Camii’ne gidebileceklerini kaydetti. Arslan, hatimlerin duasının, 15 Ocak 2009 Cuma günü Ulu Camii’nde yapılacağını bildirerek, bu geleneğin sürdürülmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getirdi.
//476’INCI DÖNEM
Bu yılki hatim duasının, 476’ıncı olacağını aktaran Müftü Yakup Arslan, “Hatim Duası programına, secde ayetlerinin okunmasıyla başlanacak. Daha sonra çeşitli il ve ilçelerden gelecek olan müftülerimiz de, birer konuşma yapacaklar. Daha sonra İhlasların okunması ve dualara geçilecek. Tüm halkımızı, 15 Ocak’ta Ulu Camii’ne bekliyoruz.” dedi.
Müftü Yakup Arslan, “Kur-an-ı Kerim bütün ilahi emirleri ihtiva eder. Şifa, huzur kaynağı, mutluluğun sırrı, ruh ve gönüllerin sürurudur. Yüzlerce özelliği ile Kur’an-ı Kerim bir hayat iksiridir. Tatbikatını bizzat Hazreti Peygamber yapmıştır. Kur’an okumak da ilahi rahmet ve mağfirete vesiledir. Ne mutlu Erzurumlulara ve bizlere ki, böyle bir geleneğin yaşatılmasına çalışıyoruz.” diye konuştu.
//BİNBİR HATİM, ERZURUM’DA 1533 YILINDAN BU YANA OKUNUYOR…
Binbir Hatimler, 1533 yılında Erzurum’da Pir Ali Baba adlı bir zat tarafından okutulmaya başlandı. Rivayete göre, Pir Ali Baba, her yıl binbir hatim okunması için 2 köyü ve çok sayıda dükkanını vakfetti. 1. Dünya Savaşı yıllarına kadar aralıksız devam eden Binbir Hatimler geleneği, savaş sırasında kesintiye uğradı. Müftü Solakzade Efendi’nin gayretleriyle yeniden okutulmaya başlanan Binbir Hatimler, bir daha kesintiye uğramadı.