//CERECİ ERZURUM’DA DA ÇEKİM YAPTI
Türkiye'nin farklı yörelerindeki 23 ilde çekilen ve değişik meslekleri görüntüleyen fotoğrafların, emeğin değerini ve onurunu anlatan bir metinle birlikte ve değişik türlerdeki müzikler eşliğinde sunulacağı bildirildi.
//ÇALIŞMA VE ÜRETME MUTLULUĞU
Çalışmanın ve üretmenin, insanın en büyük huzur ve mutluluk kaynağı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, yeni kuşakların bu mutluluğu tatmayı yeterince öğrenemedikleri için "emek" konusunu fotoğraf çalışması için tema olarak belirlediğini vurguladı. İnşaat ameleliğinden yöneticiliğe, çobanlıktan gazeteciliğe hakkıyla yapılan bütün mesleklerin büyük bir onuru olduğunu belirten Prof. Cereci, topluma ve insanlığa herhangi bir biçimde katkıda bulunan her türlü üretimin, sınırsız hazinelere değişilmeyecek ölçüde gurur ve haz verdiğini dile getirdi.
//23 İLDEN GÖRÜNTÜLER
Ağrı, Van, Erzurum, Bitlis, Malatya, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Hatay, Mersin, Antalya, Konya, Ankara, Eskişehir, Sivas Çorum, Samsun, Trabzon, İzmir, Kütahya, Aydın, İstanbul yörelerinde çekilen emek konulu fotoğrafların, yöreleri ve kültürlerini birlikte yansıtmasının amaçlandığı bildirildi. Çalışmanın ve üretmenin, insan psikolojisini, insanın kültürel birikimini ve dünyaya bakışını da ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Sedat Cereci, yeni bir insanı tanımak gibi, bir mesleğin inceliklerini öğrenmenin de insanlara yepyeni dünyaların kapılarını açtığını dile getirdi.
//ERZURUM’DAN CAĞ KEBAPÇISI
Fotoğraf çalışmasında, örnekleri giderek azalan macuncu, niyetçi, kakmacı, kalaycı, semerci gibi meslek çalışanlarının yanı sıra, yörelere özgü mesleklerin fotoğraflarının da bulunduğu açıklandı. Erzurum'dan cağ kebapçısı ve kadayıf dolmacısı, Van'dan otlu peynirci, Çorum'dan leblebici, Malatya'dan kayısıcı, Antakya'dan künefeci, Trabzon'dan hamsici, Mersin'den tantunici, Kayseri'den sucukçu ve benzer fotoğrafların, yöreleri kültürel özellikleri birlikte görüntüleyen fotoğrafların özgün mekanlarda çekilmesine özen gösterildiği belirtildi.
Çektiği belgesel filmlerle çok sayıda ülkede festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci, yaşamı fotoğraf ve filmle belgelemenin insanı mutlu ettiğini, ancak toplumsal ve kültürel değerleri belgeleyerek başka toplumlara ve gelecek kuşaklara aktarmanın herkes için bir görev olduğunu vurguladı. Tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmle, Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" adlı filmle, Kürt kökenli yurttaşların kofi giyme ve tirgal bağlama geleneklerini konu edinen "Adam's Festival" adlı filmle ve Van mutfağının lezzetli yemeklerinden biri olan Eşgiliyi konu edinen "Eşgili" adlı filmle uluslar arası festivallerde Van'ın adını duyuran Prof. Cereci'nin, fotoğraf aracılığıyla da Doğu Anadolu Bölgesi'nin pek çok kültürel değerini belgelediği bildirildi.