Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Ahmet Hamdi Tanpınar’la ilgili anlamlı bir çağrıda bulundu. Tanpınar’ın Tanpınar'ın en önemli denemelerinden biri olan “Beş Şehir” isimli kitapta, Erzurum, Ankara, Konya, Bursa ve İstanbul gözlemlerinin aktarıldığını hatırlatan Erbay, Erzurum dışında adı geçen diğer şehirlerde, Tanpınar adına çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek, bu etkinliklerden en sonuncusunun, geçtiğimiz günlerde Bursa’da gerçekleştirildiğini kaydetti.
//ERZURUM BORCUNU ÖDEMİYOR
Bursa Osmangazi Belediyesi’nin, Cumhuriyet döneminin önemli şair, yazar ve mütefekkirlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar adına yarışmalar düzenlediğini anlatan Erbay, “Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ adlı deneme eserinde bir bölümü oluşturan Bursa, şairin neredeyse gelip geçtiği bir mekan olmasına karşılık, belediye tarafından tertip edilen faaliyetler sayesinde, Tanpınar bir süre sonra, tezkire dili ile söylersek, “Burusevi” mahlasıyla anılmaya başlanacağı benzemektedir.” dedi. Bu faaliyetlerin, Bursa’yı, zaten var olan tarihi misyonunun yanında, şehircilik ve şehrin tanıtımı için de küçümsenemez ölçüde katkı sunacağını vurgulayan Erdoğan Erbay, Tanpınar için çok ayrı bir öneme sahip olmasına karşın Erzurum’da bu tür etkinliklerin düzenlenmiyor olmasının, büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.
//ERBAY: TANPINAR İÇİN ERZURUM’UN YERİ HEP AYRI OLMUŞTUR
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Erzurum’a üç defa ve her defasında ayrı yollardan, hem de belirli aralık ve muhtelif zaman dilimlerinde geldiğine dikkati çeken Doç. Dr. Erdoğan Erbay, Tanpınar’ın aynı zamanda Erzurum Lisesi’nde Edebiyat Öğretmenliği yaptığını anımsatarak, “Erzurum, Tanpınar’ın ‘Beş Şehir’ adlı eserinde önemli bir bölümü teşkil etmektedir. Buna karşın; Erzurum’da, neden Tanpınar adına çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmiyor, doğrusu merak ediyoruz.” diye konuştu.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdoğan Erbay, “Her şey bir yana, bugün artık Erzurum’da yaşayan insanların büyük bir çoğunluğu için tarih olmuş, sanat, edebiyat, siyaset ve devlet adamlarından söz eden Tanpınar, diğer yandan, yine bugün hufre-i nisyana terk edilmiş meslek ve sanat erbabından da övgüyle bahseder. Tanpınar, vesile kılınarak gerçekleştirilecek böyle bir organizasyon, Erzurum için sanat, edebiyat ve kültürel değerler açısından yeniden dirilmeye yol açacağı gibi, şehrin tanıtımı ve gündemde kalması bakımından da, dikkate değer neticeler doğuracaktır.” diye konuştu.