Halk sağlığının ihmale gelmeyeceğini belirten Soylu, bu amaçla gıda üretim satış ve tüketim işletmelerinin vakit geçirilmeden denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarım Bakanlığı verilerine göre gıda denetimiyle ilgili olarak sendika genel merkezinin bir araştırma yaptığını anlatan Soylu, söz konusu araştırmadan çıkan sonucun düşündürücü olduğunu söyledi.
GIDA DENETİMİ KONTROLDEN ÇIKTI
Türkiye’de gıda denetimi tamamen kontrolden çıktığını belirten Soylu, “Ramazan ayı gibi gıdanın bolca tüketildiği, insanların özel olarak gıda alışverişi yaptığı bir ayda denetimde, yaşanan kaosun faturasını vatandaş sağlığı ile öderse kim hesabını verecek. Devletin yapamadığı denetimi vatandaş artık kendi imkanıyla yapmaya çalışacak gibi görünüyor. Vatandaşlarımızı yaşanan bu boşluktan dolayı gıda zehirlenmelerine karşı uyarıyor ve ürün alırken daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. ” şeklinde konuştu.
DENETİM ELEMANLARI YETERSİZ
5 bin gıda kontrolörünün 400 bin gıda üretim yerini bir yılda denetlemesinin mümkün olmayacağının altını çizen Soylu, "Maalesef ülkemizde ve şehrimizde gıda kontrolü gerçek anlamda yapılmıyor. Sağlıksız, son kullanım tarihi geçmiş gıda maddeleri tezgahlarda ve market raflarında yer alırken bu ürünler gıda kontrolörleri tarafından kontrol edilmiyor. Özellikle ramazanda sağlıklı, temiz ve güvenilir gıda maddesi tüketilmesi yönünde ilgili kurum ve kuruluşlar üzerine düşeni yapmalı. Halk sağlığıyla oynayan satıcı ve üreticilere ise ağır cezai müeyyideler uygulanmalı." diye konuştu.
Gıda denetiminde Yetki kargaşasına bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade eden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Soylu, “Gıda denetimde ortaya çıkan hukuki boşluk giderilmeli, Bir an önce gıda denetim kontrol altına alınmalıdır. Tarım Köyişleri, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları bir araya gelerek ilgili yönetmeliği bir an önce çıkarmalı, gıda denetimi kaostan kurtarılmalıdır. Aksi halde toplu zehirlenmelerin yaşanacağı günler uzağımızda değil” dedi.