KALP KRİZİ NEDENLERİ
Kalp hastalıklarının, birbiriyle ilişkili olan bir çok hastalıkla doğrudan ya da dolaylı olarak münasebetinin bulunduğunu dile getiren Ömer Faruk Güngör, kalbin ihmale gelmeyeceğini ve kalp krizine neden olacak faktörlerden uzak durulması gerektiğini vurguladı. Ramazan’da özellikle beslenmeye özen gösterilmesi uyarısında bulunan Güngör, “Hipertansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık ve hastalığa ailevi yatkınlık gibi faktörler, kalp hastalığı riskini arttıran etkenlerdir. Dolayısıyla bu riski taşıyan kişilerin kendilerine dikkat etmeleri gerekir” diye konuştu.
SAĞLIKLI BİR RAMAZAN AYI GEÇİRMENİN YOLLARI
Kalp rahatsızlıklarına yakalanmadan, sağlıklı bir Ramazan ayının geçirmenin yolunun, ağır besinlerden uzak durmaktan geçtiğini kaydeden Erzurum Kızılay Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Ömer Faruk Güngör “Kalp krizi sabaha karşı görülür. Aşırı dolu bir mide, kalp krizi riski taşıyan grup için tetikleyici faktör olabilir. Kolestrolü yüksek olanların bölgemizde çok tükettilen etten, yüksek tansiyonu bulunanların ise aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durması gereklidir. Bu tip sorunları bulunanların yağdan, kızarmış yiyeceklerden uzak durup, sebze ağırlıklı beslenmeleri gerekir” dedi.
ŞEKER HASTALARINA UYARI
Öte yandan şeker hastalarının kulaktan dolma bilgilerle düştükleri bir yanlışa işaret eden Güngör, “Şeker hastaları ve özellikle insülin kullananlar, oruç tutarak adeta hayatlarını tehlikeye atmaktadırlar. Insülin kullanan şeker hastaları ile şekeri fazla olan, kontrolsüz tip 2 diyabet hastaları oruç tutamazlar. Aksi bir durumda en büyük zararı yine kendileri görür. Bu tür durumlarla ilgili olarak dini açıdan tanınmış kolaylıklar da vardır” şeklinde konuştu.