Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, Bayrak, tarihsel bağlamı içerisinde özel ekonomi ve kamu ekonomisi, mali olayların ekonomik, hukuki ve siyasi yönleri, bütçenin tarihçesi, yapısı ve hukuku, Avrupa ve Amerika’da ilk bütçe uygulamaları ve gelişmeleri konusunu ele aldı.
//OSMANLI DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMALARI
Bayrak, Osmanlı Devleti’nde daha kuruluş aşamasında bütçe uygulamalarının göze çarptığına dikkat çekti. Bayrak, şunları söyledi: “Osmanlı Devletinde bütçe ve muhasebe kuruluş yıllarına kadar dayanıyor. Kanuni Döneminde bütçe yapısının daha da mükemmelleştiğini görüyoruz. Batılı anlamda bütçe hazırlanması ise 1839 Tanzimat Fermanı’yla başlıyor. 1910 yılında çıkarılan Muhaseb-i Umumiye Kanunu, Cumhuriyet döneminde de devam ediyor. 2003 Yılında bu kanun Kamu Maliye Yönetimi ve Kontrol Kanunu’yla değiştiriliyor.”
//BÜTÇE’NİN ÖNEMİ
Bütçe’nin hem teorik hem de uygulamalı yapısı ve teknikleriyle maliye alanında önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Bayrak, şöyle devam etti: “Bütçe, genel anlamda, belirli bir zaman süresini kapsayan bir finansman planıdır. Hukuki tarafı ile devletin gelirlerini toplamasına izin, giderleri yapmasına yetki veren bir kanundur. Mali açıdan ise, devletin izlemeyi amaçladığı sosyo ekonomik politikaların bir aynasıdır. Planlama programları açısından, gelir ve gider öngörülerini yansıtan bir belge ve son olarak da işletme ve bireyler açısından devletin kendilerine sunacağı katkıları ya da kendilerinin devlete sağlayacağı katkıları ön gören bir nitelik taşır. Bütün bunların yanında bütçenin, siyasi, ekonomik ve hukuki yanları da vardır.”
Bayrak, Türkiye'nin son yıllarda bütçe büyüklükleri bakımından da önemli bir noktaya geldiğini hatırlatarak, 2009 yılı bütçe verilerine göre, bütçe giderlerinin yüzde 2,9, bütçe gelirlerinin ise yüzde 18 oranında azaldığını belirtti. Bütçe açığının 10,4 milyar TL’den 62,8 Milyar TL’ye çıktığını vurgulayan Bayrak, bütçe açığının milli gelire oranının ise yüzde 6, 6’ya tekabül ettiğini kaydetti.