Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, uzun yıllardan beri kamu görevlilerinin üzerindeki baskıların artarak devam ettiğini belirterek, “Yeni yılın daha ilk haftası içindeki uygulamalar, bizleri daha zor günlerin beklediğini ortaya koymaktadır” dedi.
//MEMUR AYIRIMCILIĞI İDDİASI
Son 100 yılın en ağır ekonomik krizinin yaşandığını dile getiren Bayraktar, “Ekonomik durgunluğa bağlı olarak azalan enflasyona endekslenen; Ekonomik hayatın olumsuzluklarının, geçim sıkıntısının, zorunlu harcama kalemlerindeki fiyat artışlarının göz ardı edildiği maaş artışlarıyla, Yoksulluğa, açlığa ve kaderine terk edilen memurlar, ekonomik olarak ayrımcılığa ve soykırıma tabi tutulmaktadırlar” diye konuştu.
//VENİLEN ZAM, PAHALLILAŞAN HAYAT
Son bir yıl içinde; İş-kur’a kayıtlı resmi İşsiz sayısı 800 bin kişi artarak 3,5 milyona dayandığını dile getiren Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar, “2009 yılı içerisinde temel ihtiyaçlarda artış oranlarını özetleyecek olursak, Kuru soğan yüzde 85, Koyun eti yüzde 53, Tavuk eti yüzde 41, Dana eti yüzde 26, Patates yüzde 30, Deterjan yüzde 14, Elektrik yüzde 17, Mutfak tüpü yüzde 11, Taze soğan yüzde 43, Mandalina yüzde 31, Kabak yüzde 27, Portakal yüzde 18, Gazete yüzde 44 oranında zamlanmışken, açıklanan yıllık enflasyon her nasılsa yüzde 6,53 olmuştur. Bu rakamlara baktığımızda “vatandaşı ekonomik krize ezdirmedik” diyenler, hangi veriye dayanmaktadır? doğrusu merak etmekteyiz. Acaba yetkililerin elinde bizlere açıklamadıkları pembe tablolar mı vardır? bilmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
//MEMURLUK GÜVENCESİ
Memurluk güvencesini ortadan kaldıracak her türlü girişimin yapıldığı, sözleşmeli statüde istihdam yoluyla memurluğun, sözleşmeli işçiliğe doğru devşirildiği ortamda, bir de ekonomik olarak dışlanan memurların adeta ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlatan Türkiye Kamu-Sen Erzurum İl Temsilcisi Müfit Bayraktar daha sonra şunları kaydetti; “2010 yılı enflasyon hedefine paralel olarak memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 2,5 + yüzde 2,5 zam öngörülmüştür. Ancak 1 Ocak’tan itibaren memurlarımıza yeni yıl hediyesi; Emlak vergisine yüzde 50, Kurşunsuz benzine yıllık yüzde 35, Sigaraya yüzde 30, Lojman kirasına yüzde 20, Otobüs ücretlerine yüzde 8 zam olmuştur. Özel hastanelerin katkı payı oranlarının yüzde 133 artırılması, Muayenelerde alınan katkı payının devlet ve üniversite hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olarak belirlenmesi, Tıbbi malzemelerde vatandaşlarımızdan her bir malzeme için 450 TL’ye kadar para alınabilmesinin önünün açılması, Gözlük camı ve çerçevesi yenileme süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması, 18 yaşın üstünde olup da öğrenim görmeyen herkesten en az 30 TL Genel Sağlık Sigortası primi kesilmesi zorunluluğunun getirilmesi, İşitme cihazları için devletin ödediği payın 800 TL’den 175 TL’ye indirilmesi, Memurlarımızın ekonomik sorunlarının üstüne tuz biber ekmiştir. 2010 yılının ilk yarısı için en düşük memur maaşına 26 TL, ortalama maaşa 35 TL artış yapılmışken; zamlarla, vergilerle, katılım payı yoluyla memurlarımızın kayıpları aylık 60 TL’yi bulmaktadır.
//MEMUR BORÇ BATAĞINDA
Vatandaşlarımız ay sonunu getiremediği için bankalara borçlanmaktadır. Tüketici kredileri kriz döneminde bile yüzde 11 oranında artmıştır. Ancak bu krediler ne yazık ki geri ödenememekte, borçlar patlarken, batık oranı da rekor kırmaktadır. Dar ve sabit gelirlileri gözetmeyen yanlış ekonomik politikalar, yapılan ayrımcılık nedeniyle vatandaşlarımızın bütçesi üzerinde daha da ağır tahribat yapmaktadır. 2010 yılı için memurlara ve memur emeklilerine yüzde 5,2 maaş artışı reva görülmüştür. Siyasi irade memuru sevmemiştir. Memur da kendisini sevmeyene hak ettiği tepkiyi gösterecektir. IMF ile anlaşmaya ihtiyaç olmadığını söyleyen yetkililer, yapılan zamlardan sonra IMF ile anlaştıklarını açıklamaktadırlar. Milletimizin hayatını karartan zamlar, IMF ile yapılan anlaşmanın imzası olmuştur.”