ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>EKONOMİ
8 Nisan 2011 Cuma - 07:41

ZMO’dan nişasta bazlı şeker uyarısı

Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürülmesi çağrısında bulundu. Demir, “NBŞ yüzünden hem sağlığımız, hem de ekonomimiz darbe yiyor.” dedi.

ZMO’dan nişasta bazlı şeker uyarısı

SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının düşürülmesi çağrısında bulundu. Demir, “NBŞ yüzünden hem sağlığımız, hem de ekonomimiz darbe yiyor.” dedi. 
DEMİR’İN AÇIKLAMASI
Nişasta Bazlı Şeker kotasına bir tepki de, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Okan Demir’den geldi. NBŞ kotasının düşürülmesi çağrısında bulunan Demir, bu gidişle hem insan sağlığının, hem de ülke ekonomisinin yara alacağını dile getirdi.
Şeker Kurumu’nun göreve başlamasından sonra şeker pancarı üretiminin 12,4 milyon tona kadar gerilediğini, 2010 yılında ise üretimin 17 milyon ton olarak gerçekleştiğini kaydeden Okan Demir, pancarın faydalarını şöyle sıraladı: “Ülkemizde şeker fabrikaları kurulu kapasitelerinin oldukça altında çalıştırılmaktadır. Bu gerilemeye paralel olarak şeker pancarı üretici sayısı da 2003 yılında 460 binden 2008 yılında 209 bin kişiye gerilemiştir. Üretimi sınırlandırılan şeker pancarı tarımının oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Şeker pancarı ekonomiye sağladığı katkı bakımından endüstri bitkileri içinde ikinci sırada yer almaktadır. Dolayısıyla çiftçiye de en çok kazandıran ürünlerden biridir. Münavebede kendinden sonra ekilen bitkiye verimli bir tarla bırakır; hububatta yüzde 20’lik verim artışı sağlar. Münavebe bitkisi olması dolayısıyla polikültür tarımın yerleşmesini sağlamıştır. Yarattığı yük hacmiyle taşımacılık sektörü için büyük bir pazar oluşturur. Pancar ekiminin ileri teknoloji gerektirmesi, üreticilerin bilgi ve görgü düzeyini arttırmıştır; modern tekniklerin tarıma girmesini sağlamıştır. Ülkemizde gerçek anlamda ilk kooperatifleşme şeker pancarı üretimi sayesinde gerçekleşmiştir. Pancar tarlası aynı büyüklükteki ormana göre üç kat fazla oksijen sağlar. Pancar tarımı buğdaya göre 13, mısıra göre 8, ayçiçeğine göre 5 kat daha fazla istihdam sağlar. Bu yönüyle kırsal alandan kentlere göçü önler. Yan ürünleri olan pancar posası ve melas ile pancarın baş ve yaprak kısmı hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Şeker pancarı ve sanayi ülkemizde yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Şeker fabrikaları bulundukları birçok ilde tek sanayi tesisleridir. Şeker fabrikaları 20 binden fazla insana istihdam sağlarken, 6 NBŞ fabrikası sadece bin kişiyi istihdam etmektedir. Şeker fabrikaları, kuruldukları illere tiyatroların gelmesine de aracılık etmişlerdir. Mısırdan elde edilen NBŞ, ülkemizde son günlerde insan sağlığına olumsuz etkileri yönüyle tartışmaların merkezine oturmuştur. 27 üye ülkeye sahip AB‘de ortalama 700 ile 800 bin ton NBŞ üretilirken, Türkiye tek başına her yıl bu miktarın yarısına yakın miktarda NBŞ üretmektedir.”
//NİŞASTA BAZLI ŞEKER (NBŞ) YÜZÜNDEN TÜRKİYE’NİN UĞRADIĞI KAYIP…
AB’nin en büyük şeker pancarı üreticileri Fransa ve İngiltere şekerini tamamıyla pancardan üretirken, Almanya’da NBŞ kotasının yüzde 2,5, Polonya‘da ise yüzde 3,9 olduğunu anlatan Okan Demir, “Türkiye, Fransa ve Almanya‘nın ardından Avrupa‘nın üçüncü en büyük şeker pancarı üreticisi konumunda olup NBŞ kotası genellikle yüzde 15 olarak kullanılmaktadır.
Türkiye şeker pancarını tamamıyla kendi iç üretimiyle karşılamakta, mısırı ise hemen her yıl 500 bin - 1 milyon ton civarında dışarıdan almaktadır. Şeker pancarı tarımı ve sanayinin ülke ekonomisi ile sosyal ve kültürel hayata katkıları yanında şeker pancarı üretiminde kendimize yeterlilik, mısır üretiminde ise yetersizliğimiz göz önüne alındığında mantığın ve aklın seçmesi gereken yol şeker pancarı ile şeker ihtiyacımızın karşılanmasıdır. AB, bilimin yanında aklını ve mantığını kullanarak şeker üretimini gerçekleştirmektedir. Bu nedenledir ki Türkiye 17 milyon ton şeker pancarı üretir fabrikalarını tam kapasite çalıştırmazken Fransa 35 milyon ton, Almanya 26 milyon ton şeker pancarı üretmektedir. Şekerimizi üretme kararımızı verirken dışarıdan aldığımız mısırın GDO‘lu olma ihtimalinin çok yüksek ve NBŞ elde edilmesinde nişastanın parçalanması sırasında kullanılan enzimlerin yurt dışından alındığını, ayrıca genetiği değiştirilmiş bakterilerden elde edildiğini de göz ardı etmemek gerekir. GDO‘ların insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri her platformda bağımsız bilim insanlarınca dile getirilmektedir. Bunun yanında NBŞ‘lerin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri konusunda Sağlık Bakanlığı harekete geçmiş ve "Bilim Kurulu"nu konuyu incelemek üzere toplamıştır. Özetle, akıl ve mantıkla desteklenmesi olanaksız olan fruktoz kotası artırımları bir yandan toplum sağlığını olumsuz yönde etkilerken diğer yandan da ülkemizde önemli bir geçim kaynağı olan şeker pancarı tarımının geriletilmesi anlamına da gelmiş olacaktır. Bir tarım ve endüstri kolu olmanın yanı sıra kurulduğu yörelere önemli bir kültür aşısı da yapan şeker endüstrisinin zayıflatılarak ortadan kaldırılması ülkemiz insanın sağlığına da, ekonomisine de zarar vermiş olacaktır.” diye konuştu.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alacakların yüzde 65’i yapılandırıldı
Bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak yürürlüğe ...
Kooperatiflerde yetki Bayındırlık'ta
Türkiye genelindeki konut yapı kooperatifleriyle ilgili olarak tüm yetkiler, ...
Tarımsal vizyona bilimsel yaklaşım
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa ...
 
Çay tüketiminde rekor
Geçtiğimiz yıl Doğu Anadolu Bölgesi’nde 4 bin ton çay satışı gerçekleştiren ...
Hızlı tren gelmeden, görüntüsü geldi
Hızlı trenle 2023 yılında tanışacak olan Erzurum’a, hızlı trenden önce ...
Açlık Sınırı 948 TL
Memur-Sen'in açlık-yoksulluk sınırı araştırmasına göre, ayva rekor bir ...
 
Kum Ocakları gelirleri açıklandı
Meclis üyesi Nevzat Karahan, İl Özel İdaresi’nde 16’sı İl Özel İdaresi, ...
804 proje hayata geçirilecek
İl Koordinasyon Kurulu, 2011 yılının ilk toplantısını İl Genel Meclisi ...
Hizmetler Sektörüne yeni destek
Erzurum Ata teknokent’i de yakından ilgilendiren, yazılım sektörüne verilecek ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva