ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2011 Perşembe - 08:18

Tarımsal vizyona bilimsel yaklaşım

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşanan kan kaybının nedenlerini sıraladı. Dekan Yardımcısı Tan, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların tek bir nedenle tarif edilemeyeceğini belirterek, sebeplerin en başında eğitimsizliğin geldiğini vurguladı.

Tarımsal vizyona bilimsel yaklaşım

SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, tarım ve hayvancılık sektörlerinde yaşanan kan kaybının nedenlerini sıraladı. Dekan Yardımcısı Tan, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların tek bir nedenle tarif edilemeyeceğini belirterek, sebeplerin en başında eğitimsizliğin geldiğini vurguladı.
//İLKEL TEKNİKLERE TEPKİ
Tan, Erzurum çiftçisinin gelişen teknolojiye ayak uyduramadığını öne sürerek, çiftçilerin büyük bir çoğunluğunun, halen daha atalarından gördükleri tekniklerle üretim yaptıklarını kaydetti.
//TARIMDA EĞİTİMİN VE YENİLİĞİN ÖNEMİ
“Tarım ve hayvancılıktaki çöküşün birçok nedeni var. Bunların en başında çiftçilerin eğitimsiz olması geliyor. Bunu takiben, sanayinin gelişmemiş olması, sermaye yetersizliği, yatırım teşvik fonlarının yetersizliği ve ilgili kurumların azlığı gibi, sayabileceğimiz diğer nedenler de var” diyen Prof. Dr. Tan, modern tarım tekniklerinin kullanılmıyor oluşunun, bölge çiftçisinin en çok sıkıntı çekmesine neden olan unsurların başında geldiğini söyledi.
Tan, “Çiftçimiz gelişen teknolojiye ayak uyduramayıp, atalarından kalma teknikleri kullanıyor. Sektörde eğitimsiz çobanların, otlar hakkındaki bilgisizliği verimi düşürürken, ahırlarda hava şartları nedeniyle havalandırılma yapılmaması ve pis bırakılması, ciddi sorunlara yol açıyor. Süt sağımında hala ilkel yöntemler kullanılıyor. Bunların artık değişmesi lazım” dedi
//“TARIMSAL ÜRETİMDE ÖNCE MALİYETLER DÜŞÜRÜLMELİ”
Tarım ve hayvancılıkta istenilen gelişmenin sağlanabilmesi için modern şartlara uygun hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Tan, “Erzurum ve bölgede çiftçiler artık modern yöntemleri uygulamalı. Tabi modern yönteme geçilebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi lazım, bunun için de kolaylıklar sağlanmalı. Çiftçilerin modern tarımsal yöntemlere geçememesindeki nedenlerden birisi maliyetin yüksek olmasıdır. Bunun için gerekli teşvikler sağlanmalı. Çiftçiler, modern yöntemin maliyetinin fazla olması sebebiyle bu işten zararlı çıkacaklarını düşünmekteler.” diye konuştu
Erzurum’da çiftçilerin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemesinin de, ciddi bir eksiklik olduğuna vurgu yapan Tan, sektörde büyük işletmelerin oluşabilmesinin, ancak birlik ve beraberlikle mümkün olabileceğini anlattı.
Tan, “AB’ye uyum sağlanabilmesi için modern yöntemler kullanılmalı. Bunun gerçekleşmesi tek bir çiftçiyle çok zor. Gücü olmayan bir çiftçi, maliyetinin altından kalkamaz. Ancak birlik ve beraberlik içerisinde 3-5 çiftçi el ele verip, arzu edilen modern sisteme geçiş yapabilir. Bunu genele yaydığımızda, istediğimiz başarıyı elde edebiliriz. Batı bu alanda kendisini çok iyi geliştirmiş ve müthiş bir birliktelik içerisinde. Biz de doğuda bu örgütlenmeyi ve birlikteliği sağlamak için gerekli bilgilendirme çalışmalarını yürütmekteyiz” şeklinde konuştu.
//TAN: KÖYLERE UZMANLARDAN OLUŞAN EKİPLER GÖNDERİLİYOR
 “Çiftçiler kulaktan duyduğuna değil, gördüğüne inanıyor” diyen Tan, “Bu bağlamda çiftçilerimizi devamlı uyarıyoruz. Çiftçilerimizin bilinçsizce hareket etmemesi için Ziraat Fakültesi olarak gerekli çalışmaları başlattık. Gerek kurduğumuz ekipleri köylere göndererek, gerekse fakültemizde yaptığımız bilgilendirme konferanslarıyla çiftçilerimizi bilgilendiriyoruz. Yaptığımız bilgilendirme çalışmaları faydalı oluyor, fakat Erzurum’da bin köy var. Bu köylerin her birini bilgilendirmemiz oldukça uzun zaman alacaktır. Üzerimize düşen görevi tüm zorluklara rağmen yerine getiriyoruz, getireceğiz” dedi.
 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çay tüketiminde rekor
Geçtiğimiz yıl Doğu Anadolu Bölgesi’nde 4 bin ton çay satışı gerçekleştiren ...
Hızlı tren gelmeden, görüntüsü geldi
Hızlı trenle 2023 yılında tanışacak olan Erzurum’a, hızlı trenden önce ...
Açlık Sınırı 948 TL
Memur-Sen'in açlık-yoksulluk sınırı araştırmasına göre, ayva rekor bir ...
 
Kum Ocakları gelirleri açıklandı
Meclis üyesi Nevzat Karahan, İl Özel İdaresi’nde 16’sı İl Özel İdaresi, ...
804 proje hayata geçirilecek
İl Koordinasyon Kurulu, 2011 yılının ilk toplantısını İl Genel Meclisi ...
Hizmetler Sektörüne yeni destek
Erzurum Ata teknokent’i de yakından ilgilendiren, yazılım sektörüne verilecek ...
 
Kredi kullanımında 2’inci olduk
Merkez Bankası (TCMB) 2010 yılı Nakdi Kredi Kullanımı iller dağılım sonuçlarını açıkladı.
Yağmurcuk’da süt sığırcılığı projesi
Erzurum Palandöken Kaymakamlığı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi ...
Perakendecilikte Yerel Zincirler buluşuyor
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından ülke genelindeki perakendecilerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva