ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
AK Parti Büyük Kongresi 23 Şubat’ta
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: E. Erokspor: 1 - Sakaryaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - F. Karagümrük: 1
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Tarımda bir yıllık değerlendirme
Çelebi gazetecileri ağırladı
Çelebi gazetecileri ağırladı
HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2011 Perşembe - 07:20

Hizmetler Sektörüne yeni destek

Erzurum Ata teknokent’i de yakından ilgilendiren, yazılım sektörüne verilecek yeni destekler açıklandı. Bakan Çağlayan, yazılım sektörünün , kişi başına katma değerin en fazla elde edildiği ve Türk insanının beyin gücünün en net göstergesi olan sektör olduğunu belirterek, "TÜBİSAD verilerine göre ülkemizde bilişim sektörü 2010 yılında yüzde 4 büyümüştür.”dedi.

Hizmetler Sektörüne yeni destek

MÜGE TUTCALI (İHA)
Erzurum Ata teknokent’i de yakından ilgilendiren, yazılım sektörüne verilecek yeni destekler açıklandı. Bakan Çağlayan, yazılım sektörünün , kişi başına katma değerin en fazla elde edildiği ve Türk insanının beyin gücünün en net göstergesi olan sektör olduğunu belirterek, "TÜBİSAD verilerine göre ülkemizde bilişim sektörü 2010 yılında yüzde 4 büyümüştür.”dedi.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, hizmet sektörüne gelecek 5 yılda 100 milyon dolar devlet desteği verileceğini belirterek, bunun karşılığında 10 milyara yakın bir döviz geliri hedeflendiğini söyledi. Çağlayan, "Önümüzdeki 5 yılda sağlık sektöründeki hedefimizin 5 milyar dolar olacağını tespit ediyoruz. Eğitimde 2 milyar doları yakalamamak için hiçbir sebep yok. Yazılım sektöründe yarım milyar dolara yakın gelir elde edebileceğimizi ifade ediyoruz. Yine dizi film ve film sektöründe yarım milyar dolar civarında bir ihracat" dedi.
//BAKAN ÇAĞLAYAN’IN AÇIKLAMASI
Bakan Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda 'Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ' ile döviz kazandırıcı hizmetlerde sağlanan yeni desteklere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Sektör temsilcilerinin da katıldığı toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, hizmet ticaretinin aslında mal ticaretinin yanında çok konuşulmadığını belirterek, oysa hizmet ticaretinin de dünya ticaretinde çok önemli olduğunu söyledi. Çağlayan, 2009 yılında dünya toplam hizmet ticaretinin 3,3 trilyon dolar
olduğunu ve bunu en çok yapan ülkenin 470 milyar dolarla ABD olduğunu söyledi. Çağlayan, Türkiye'nin ise, yüzde 1'lik paya denk gelen 33 milyar dolar ile 28'ncı sırada olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2010 yılı hizmet ihracatının 33,6 milyar dolar, hizmet ithalatının 19,4 milyar dolar olduğunu ve hizmet ticaretinin 14,2 milyar dolar fazla verdiğini bildirdi. Çağlayan, "Özelikle cari açık ve ödemeler dengesinde çok önemli bir özelliğe sahip olan hizmet ticaretinde hedefimiz Türkiye'yi öncelikli ve önemli bir konuma getirmektir. Var olan güçlerimizi ve potansiyelimizi harekete geçirmektir. Ufak desteklerle çok önemli kazanımlar elde edeceğiz" diye konuştu.
//HİZMET TİCARETİNİN ÖNEMİ
Hizmet ticaretinin dünyadaki yeri ve öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Çağlayan, "Hizmet sektörünün dünya toplam hasılası içindeki payı 2009 yılı itibariyle yüzde 63,4. Sanayi sektörünün payı yüzde 30,6; tarım sektörünün ise payı yüzde 6. Bu, dünya ortalaması" dedi.
Sanayi sektörünün GSMH içindeki payının 2009 yılı itibariyle yüzde 25,6 düzeyinde gerçekleşirken, hizmet sektörünün payının yıllar içerisinde artarak yüzde 65,1'ler düzeyine ulaştığını belirten Çağlayan, "Daha açık bir ifadeyle Türkiye'nin her 100 birimlik gelirinin yaklaşık olarak 65 birimi hizmet sektöründen oluşuyor. İstihdam açısından da hizmet sektörü çok önemli. Hizmet sektörünün toplam istihdamımız içerisindeki payı 2002 yılında yüzde 42 iken, 2010 yılında yüzde 49'a yükselmiştir" dedi.
//"TÜRKİYE'NİN GERÇEK POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARTACAK BİR RAKAMI HEDEFLİYORUZ"
Hizmet ticaretinde Türkiye'nin gerçek potansiyelini ortaya çıkartacak bir rakamı hedeflediklerini de ifade eden Çağlayan, bu rakamı da yakında ilan edeceklerini bildirdi. Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ ile döviz kazandırıcı hizmetler olarak yükseköğretim, sağlık, yazılım ve film sektörüne yönelik olarak uygulamaya koydukları ilk destek hakkında bilgi veren Çağlayan, "2014 yılında nüfusumuz 76 milyon olacak. Çalışan nüfus ise 53 milyon olacak. Böyle bir ortamda bizim işsizlik sorununa ve cari açığa, ödemeler dengesine ilaç gibi olacak bir uygulama olarak bunu kabul ediyoruz. Bu çerçevede eğitim, sağlık, yazılım ve film sektörlerinde ülkemizin bir taraftan tanıtımı, uluslararası bilinirliğinin artırılması sağlanırken, diğer taraftan da istihdama katkı sağlayacağını her fırsatta dile getiriyoruz" diye konuştu.
//PAZAR ARAŞTIRMASI
Söz konusu Tebliğ ile pazar araştırması ve pazara giriş desteği, uluslararası pazarlara açılmaya çalışan firmalar açısından önemli destekler getirildiğini kaydeden Çağlayan, "Bu çerçevede sadece bugüne kadar yaptığımız çerçevede ihracat desteklerinden faydalanmak isteyenler, beraber kurmuş olduğumuz İhracatçı Birlikleri vasıtasıyla yapılan desteklerimizi çok ciddi biçimde genişletiyoruz. İşbirliği Kuruluşları adı altında yeni bir uygulama başlattık. Bundan sonda TOBB, TİM, 61 ihracatçı birliği ve TicaretOdaları, Sanayi Odaları, sektörel dernekler, kooperatifler ve OSB'ler gibi birçok alanda olmak üzere artık işbirliği kuruluşları da bizimle birlikte çalışabilecekler" dedi.
"Yurtdışı tanıtım faaliyetleri kapsamında yapılacak olan ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon harcamaları yüzde 50 oranında ve yıllık 300 bin dolara kadar desteklenecektir. Bu ilk defa getirilen bir uygulama" diyen Çağlayan, işbirliği kuruluşlarının sektörel ticaret heyeti ile alım heyeti programlarına ilişkin ulaşım, konaklama, tanıtım ve organizasyon giderlerinin de 50 oranında ve program başına 150 bin dolara kadar destekleneceğini bildirdi. Çağlayan, bir İşbirliği Kuruluşunun yılda 15 program
yaparsa 2 milyon 250 milyon dolara kadar devlet desteği alabileceğine işaret etti.
//SAĞLIK, EĞİTİM, YAZILIM DESTEKLERİ
Çağlayan, 2010 yılında sağlık turizminin pasta büyüklüğünün 100 milyar dolar olarak tespit edildiğini belirterek, bu büyük pastayı yaklaşık 30'a yakın ülke paylaşırken, 22 milyon insanın yaşadığı yerden bir başka ülkeye sağlık amacıyla seyahat ettiğini söyledi. Sağlık turizminin diğer turizm çeşitlerine göre önemli bir özelliğini de ülkeye kazandırdığı katma değerin, diğer turizm çeşitlerine göre 25 kat fazla getirisinin olması olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Bu rakam, bu sektörde rekabetin gelişeceğini ve bundan pay almakta gecikilemeyeceğini çok net bir şekilde ortaya koyuyor" dedi.
Türkiye için yeni bir kavram olan sağlık turizminin Türkiye'ye yeni fırsatlar sunduğunu ifade eden Çağlayan, "2007 yılında Avrupa ve Ortadoğu'dan yaklaşık 140 bin medikal turist çeken Türkiye, 2008 yılında bu sayıyı 200 bine çıkarmış ve 2011 yılı için bu sayının 245 bin olması bekleniyor. Ümit ediyorum ki bu Tebliğ ile bu rakamlar çok daha fazla artacaktır" dedi.
Eğitim sektörüyle ilgili destekler hakkında da bilgi veren Çağlayan, "Bu tebliğ ile yüksek öğrenim kurumlarımızın yurtdışında yapacakları tanıtım faaliyetleri yüzde 50 oranında ve yılda 300 bin dolara kadar desteklenecektir" dedi.
Bir yabancı öğrencinin yılda Türkiye'ye 30 bin dolar getireceğini belirten Çağlayan, "60-70 bin yabancı öğrenci gelmesi ile beraber yıllık 2 milyar doların üzerinde sadece eğitim sektöründe döviz getirecek" dedi.
YAZILIM SEKTÖRÜ DESTEKLERİ
Bakan Çağlayan, yazılım sektörünün ise, kişi başına katma değerin en fazla elde edildiği ve Türk insanının beyin gücünün en net göstergesi olan sektör olduğunu belirterek, "TÜBİSAD verilerine göre ülkemizde bilişim sektörü 2010 yılında yüzde 4 büyümüştür, 753 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşmıştır. Sektörün bu yıl da yüzde 5 oranında büyümesi bekleniyor. Yazılım sektöründeki ihracatımız 2005 yılında 76 milyon dolar iken, 2010 yılı sonu itibariyle 112 milyon doları geçmiştir. Aslında bu sektörün gerçek potansiyelinin çok çok altında bir rakamdır" dedi.
Son yıllarda yıldızı parlayan film sektörünü de destek kapsamına aldıklarını belirten Çağlayan, özellikle Türk dizilerinin Ortadoğu'da yoğun bir şekilde izlendiğini söyledi. Film sektörünün Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük imkanlar sağladığını da anlatan Çağlayan, "Yani biz dizi filmlerimizi satıyoruz. Rakam olarak da 60 milyon dolar getiri var. 39 ülkeye 65 yerli yapım dizi ihraç etmişiz. 300 milyon seyirci kitlesine ulaşıyoruz ama ticari anlamda bunu en az 20-30 kat artıracak güce sahibiz. Ama bunun için bir stratejimiz yoktu. Şimdi strateji ile bu dizi filmlerin izlendiği ülkelerde, dizi film kahramanlarını veya orada kullanılan ticari ürünleri orada pazarlayarak bundan ciddi gelir elde edeceğimizi biliyoruz" diye konuştu.
"Önümüzdeki 5 yılda sağlık sektöründeki hedefimizin 5 milyar dolar olacağını tespit ediyoruz" diyen Çağlayan, "Bu güce, bu imkana sahibiz. Eğitimde 2 milyar doları yakalamamak için hiçbir sebep yok; her türlü alt yapımız var. Yazılım sektöründe yarım milyar dolara yakın gelir elde edebileceğimizi ifade ediyoruz. Yine dizi film ve film sektöründe yarım milyar dolar civarında bir ihracat
5 yılda vereceğimiz destek 100 milyon dolar civarında olacaktır. Ama bunun karşılığında 8-9 milyar hatta 10 milyara yakın bir döviz gelirimiz olacaktır" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredi kullanımında 2’inci olduk
Merkez Bankası (TCMB) 2010 yılı Nakdi Kredi Kullanımı iller dağılım sonuçlarını açıkladı.
Yağmurcuk’da süt sığırcılığı projesi
Erzurum Palandöken Kaymakamlığı Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi ...
Perakendecilikte Yerel Zincirler buluşuyor
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından ülke genelindeki perakendecilerin ...
 
Arıcılık yükselen ekonomik değer
Arıcılık ve bal üretimi sektörünün Erzurum’da yükselen bir değer haline ...
Ticarette 2011 vizyonu
Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı 2011 Mart dönemi faal vergi ...
Erzurum termal zenginliğini turizme kazandıracak
Türkiye’nin kış sporlarındaki ilk uluslararası organizasyonu 25’inci ...
 
Yoksulluk sınırı 2 bin 622 TL
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE ...
Tarım Kredi borçları silinmeyecek
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçtiğimiz günlerde görüşülerek ...
Buna da şükür
Erzurum’da 2011 yılının Ocak-Şubat döneminde genel teşvik bazında enerji ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva