Yüzüncü Yıl Üniversitesi Radyo Televizyon Teknolojisi Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ve Prof. Dr. Sedat Cereci'nin danışmanlığını yaptığı Merkür TV'de yayınlanan Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı kültür programının 3. bölümünde programa konuk olan Anadolu Müzik Derneği üyeleri, Anadolu'nun çeşitli yörelerinden türkülerle programda canlı müzik örnekleri verirken, müziğin yaşamın içindeki yeri ve Türkiye'de söylenen değişik müzik türleri konusunda da bilgiler verdiler.
ALKIRLA YAPILAN MÜLAKAT
Merve Yeğin'in TRT Erzurum Radyosu sanatçısı Raci Alkır'la yaptığı görüşme, deneyimli sanatçı Alkır'ın sanat yaşamından kesitlerin yayımlandığı “Yaşamın Çeyiz Sandığı programında, Erzurum türkülerinin nitelikleri konusunda da vurgular yapıldı. Programda Raci Alkır tarafından bir Erzurum türküsü seslendirdi. Anadolu'nun her yöresinden değişik müzik ve kültürel geleneklerin konu edildiği Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı programda, Kürt kültürünün başlıca unsurlarından olan ve tarihsel anlatımın müzikle birleştiği bir geleneğe dönüşen dengbej geleneği görüntülerinin de yer aldı.
Her programda bir kentin ve kültürünün tanıtıldığı programda lületaşı, çiğ böreği, Frig kalıntıları ve efsaneleriyle Eskişehir tanıtılırken, programın ülke tanıtımı bölümünde değişik etnik unsurlardan oluşan renkli kültürel yapısı ve Arap müziğiyle birlikte komşu ülke Suriye'nin tanıtıldığı dile getirildi. Müziğin tema olarak ele alındığı programda Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Araştırma Görevlisi Mahmut Karakuş'un müziğin matematikle ilgisi konulu araştırmasına yer verilirken, 1949 yılında Van'a mühendis olarak gelen Adnan Behçet Büyükhergül'ün Van'ın o yıllardaki kültür sanat yaşamıyla ilgili anıları da yayınlandı
//ERMENİLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILAN TÜRKLER
Programda Eda Arı Vanlı Yazar İbrahim Arvas'ın Tarihi Hakikatler adlı kitabını tanıtırken, Van tarihinde Ermenilerin, Kürtlerin oynadığı rol, Van üzerinde oynanan oyunlar, Ermenileştirilmeye çalışılan Kürtler ve Van tarihinin gizli kalmış dönemlerinin gündeme getirildi. Van Musıki Derneği'nde 14 yıl boyunca şeflik yapmış olan Dr. Hanefi Özbek'in yönettiği koronun çalışmalarından görüntülerin de yer aldığı programda müziğin insan sağlığı açısından önemi, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği arasındaki farklar ve yaşamın her alanında müziğin ölçüsüzce kullanılmasının getirdiği tehlikelerle ilgili konuların da konuşulduğu dile getirildi.
Anadolu Müzik Derneği üyeleri Jülide Akdeniz, Hüseyin Ekinci, Tevhid Topal, Köksal Bayram ve Şafak İyidoğan çalıp söyledikleri türkülerle müzik konusunun irdelendiği programı renklendirirken, kültürün değişik unsurlarının ele alındığı yapımda Van Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin Sivas Divriği Ulu Camii'nin tanıtımıyla ilgili bir canlandırmayla yer aldıkları belirtildi. Programda, sanat tarihinin başlıca yapıtlarından biri olarak kabul edilen Divriği Ulu Camii'nin mimari özelliklerinin yanında, yapının sırları ve bilinmeyen tarihsel ve kültürel özelliklerinin de anlatıldığı dile getirildi.
Yaşamın Çeyiz Sandığı adlı programın, gazetelerdeki kültür haberleriyle ilgili yorumların yer aldığı Gazeteci Görüşü köşesinde İpekyolu Gazetesi'nden Emin Toktaş'ın eski Van kentinin durumuyla ilgili görüşlerini aktardığı bildirildi. Programın bilgi yarışması bölümünde, geçen programda sorulan Vankulu Lügati'yle ilgili soruya doğru yanıt veren izleyicilere kitap armağan edilirken, müzik kültürü konulu programda da Anadolu'nun en doğusunda bulunan ve 16. yüzyılda yapılan ve bir çok yeniliğe ev sahipliği yapan görkemli yapıyla ilgili soru soruldu.
15 günde bir yayınlanan programın içeriğini oluşturan materyallerin hazırlanması için 17 kişilik bir ekibin büyük çabalar harcayarak çalıştığını belirten program danışmanı Prof. Dr. Sedat Cereci, içinde eğlendirici unsurların yanı sıra çok değerli kültürel bilgilerin de bulunduğu kültür programlarının izleyicinin ruhsal ve düşünsel gereksinimleri konusunda büyük bir boşluğu doldurduğunu vurguladı.