//TÜRK MİLLETİNİN HAMAM KÜLTÜRÜ
Hamamların, en anlamlı ve en sık “Türk” adıyla söylenegeldiğini ifade eden Sahure Çınar, turizm literatüründe bile hamamlardan bahsedilirken hep “Türk Hamamı” tanımlamasının yapıldığını söyledi. Hamam kültürünün, Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum için de ayrı bir yer ve öneme sahip olduğunu anlatan Araştırma Görevlisi Sahure Çınar, şehirde Osmanlı izlerini taşıyan 14 hamam bulunduğunu belirterek, bu mekanların, toplumun yaşam biçimleri ve kültürel özelliklerinin bir yansıması olduğunu dile getirdi.
//HAMAM KÜLTÜRÜ VE TOPLUMSAL YERİ
Erzurum’da yerleşmiş hamam kültürüne göre, bu mekanların erkekler ve kadınlar tarafından birbirinden farklı amaçlarla kullanıldığının anlaşıldığını vurgulayan Çınar, “Erzurum’daki hamam kültürü üzerinde bir araştırma yapılınca görülecektir ki, kadınların hamama bakış açısıyla erkeklerin bakış açısı bir değil. Erzurum’da kadınlar, hamamlara genellikle eğlenme, vakit geçirme ve yeni çevre edinmek amacıyla gidiyorlar. Şehirde kadınların dahil olabilecekleri sosyal bir hareketlilik ortamı bulunmadığından, hamamlara bakış açısı bu yönde gelişmiştir.” diye konuştu. Erzurum’da erkeklerin hamama bakış açıları ve kullanım amaçlarının ise, tamamen temizlik merkezli olduğunu vurgulayan Araştırma Görevlisi Çınar, önemli bir hususa daha dikkat çekti. Çınar, Erzurum’da hamam kültürünün ve hamamlara gösterilen ilginin azaldığını vurgulayarak, “İnsanlar artık amaçları ne olursa olsun, hamamlara gitmemeye başladılar. Bu da binlerce yıllık geleneğin ve bir kültürün sekteye uğraması ve unutulması anlamını taşıyor.” dedi.
// ERZURUM HAMAMLARI VE HAMAM KÜLTÜRÜ SEMİNERİ
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Araştırma Görevlisi Sahure Çınar, Erzurum’da hamam kültürüne vurgu yapmak amacıyla 30 Mart Salı günü bir seminer düzenleyeceklerini bildirdi. Edebiyat Fakültesi’ndeki seminere konuşmacı olarak kendisinin katılacağını anlatan Çınar, “Düzenleyeceğimiz seminerde, Erzurum’un hamamları ve hamam kültürünü öğrencilerimize anlatacağız.” şeklinde konuştu. Seminerde, Türk hamam kültürünün tarihi geçmişinin yanında; hamam çeşitlerine dair bilgiler de aktaracaklarını kaydeden Çınar, amacının, köklü bir gelenek ve kültürün diri tutulmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.