Erzurum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Van olmak üzere 8 ilde belirlenen pilot meslek okullarında uygulanan proje kapsamında, hem meslek eğitimine modernizasyon kazandırılması, hem de eğitim kalitesinin yükseltilerek, piyasanın nitelikli işgücü talebine cevap verilmesi amaçlanıyor.
NİTELİKLİ ELEMAN YETİŞTİRİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından ortaklaşa yürütülen projenin bütçesinin 15,4 milyon Avro olduğu açıklanırken, bu kaynağın 10 milyon Avro’luk bölümünün, sadece okulların donanım ihtiyaçları için harcanacağı öğrenildi.
ÜYE, EĞİTİM SÜRECİNİN GETİRİLERİNİ ANLATTI
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Ragip Üye, uygulama süresi 2 yıl olan ‘İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi’ hakkında bilgiler verdi. İKMEP’in, işgücü piyasası ile Meslek Yüksekokulları ve Mesleki Teknik Ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanmasını öngördüğünü söyleyen Üye, projenin, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla, mesleki eğitimin modernizasyonu ve kalitesinin artırılması yoluyla insan kaynaklarının gelişiminin teşvik edilmesini amaçladığını kaydetti.
İKMEP, 3 OKULDA YÜRÜTÜLÜYOR
Aralarında Erzurum’un da bulunduğu 8 pilot ilde uygulanan İKMEP sayesinde, eğitim kurumları ve işletmeler arasında yakın ilişkilerin kurulması ve yerel seviyede iş piyasası analizlerinin yapılmasına imkan sağlandığını anlatan Ragip Üye, pilot il olarak seçilen Erzurum’da, başta Erzurum Meslek Yüksekokulu olmak üzere, projeye Atatürk Endüstri Meslek Lisesi ve Rıfkı Salim Burçak Lisesi’nin de dahil edildiğini belirtti.
2 BÖLGE OFİSİ OLUŞTURULDU
Proje çerçevesinde 2 ayrı bölge ofisi oluşturulduğunu ve bu ofislerden birisinin de Erzurum’da bulunduğunu anlatan Üye, İKMEP’e dahil edilen iller ve okullarda, otomotiv, tekstil, makine, metal işleri, turizm, elektrik-elektronik, bilişim teknolojileri ve gıda alanında çalışmalar yapılarak, piyasanın nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanmaya çalışılacağını dile getirdi.
PROJE BÜTÇESİ
Bütçe toplamı 15.4 milyon Avro olan projenin, Avrupa Birliği tarafından Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında finans edildiğini bildirerek, “Projeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin katlısı 2.5 milyon Avro olmakla birlikte, toplam bütçe 15.4 milyon Avro’dur. Bu bütçenin sadece 10 milyon Avro’luk kısmı, pilot illerdeki okulların donanımı için kullanılacak, geri kalan 5.4 milyon Avro’luk kısım ise, eğitim ve hizmet alımlarına tahsis edilmiştir” diye konuştu.
PROJE, KOBİ GELİŞİMİNİ AMAÇLIYOR
İKMEP’in, özellikle 2002 yılından bu yana sürdürülen mesleki eğitim reform çalışmalarına paralel olarak, öğrenci merkezli eğitimi esas aldığına dikkati çeken İl Milli Eğitim Müdürü Ragip Üye, bunun yanında, yeterliliğe dayalı modüler müfredat geliştirilmesi konusunda çalışmalara da imkan tanındığını ifade etti.
İŞ PİYASASININ İHTİYAÇLARINA CEVAP VERİLECEK
Ragip Üye, şunları söyledi: “İKMEP, pilot olarak çalışılan 8 ilde, yine pilot olarak seçilen 8 sektörde yer alan 11 meslek alanı ve bunlara bağlı mesleklerin programlarını, iş piyasası ihtiyaç analizlerine dayanarak geliştiriyor. Belirlenen meslekler için taslak meslek standartları oluşturuyor. Bu projenin genel hedefi, kalifiye ve vasıflı işgücünün katılımıyla, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişimini ve rekabet edilebilirliğini teşvik etmektir. Amaç, işgücü piyasası ile meslek yüksek okulları ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları arasında istihdam amaçlı birlikteliğin sağlanarak, hayat boyu öğrenme yaklaşımıyla, mesleki eğitim geliştirilmesi ve kalitesinin artırılmasıdır”
‘İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi’nin uygulanmasına, 2010 yılının Haziran ayına kadar devam edilecek.