İSTİHDAM ARTIRLMALIDIR
İşsiz sayısının ekonomik büyümeye karşın gerilememesinin son derece dikkat çekici olduğuna da vurgu yapan Fırat, “Kamuoyunun dikkatinden kaçan önemli bir nokta bulunmaktadır. Sanayi sektörünün Erzurum da yeterli düzeyde olmaması işsiz rakamlarını yükseltmektedir. Erzurum da tarıma dayalı sanayi geliştirilmelidir. Buna paralel olarak tarımdaki gerilemeyle, esnaf ve sanatkar işletmelerindeki kepenk kapatma olayları da bu olumsuz gelişimi desteklemiştir” diye konuştu.
Bu bağlamda olmak üzere, ekonomide ve toplumda yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin, esnaf ve sanatkar işletmelerini piyasa dışına itmesinin önemini vurgulayan işsiz sayısındaki artışın önemli bir bölümünü de bu gelişmenin oluşturduğunu söyledi.
ÇÖZÜM ANAYASADA MEVCUT
Fırat, “Çözüm, Anayasamızın 173’üncü maddesinde öngörülen, Devlet Esnaf ve Sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır amir hükmü gereğinin yerine getirilmesidir. Esnaf ve Sanatkar işletmelerinin kapanması nedeniyle açığa çıkan atıl işgücünün mesleki eğitimle yeni alanlara yönlendirilmesi konusunda bugün Devletçe yapılan çalışma ve özendirmeler hiç de yeterli değildir. Hükümetten bu konuda acil çözümler bekliyoruz. Ülkemizde işgücü analizleri yapılırken genelde işgücü piyasasına yeni katılacak dönemsel işgücü sayısı ele alınmakta ve bu sayı büyüme oranları ve yeni istihdam kapasiteleriyle karşılaştırılmaktadır. Söz konusu işgücü analizlerinde; tarımdaki gerileme ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin kapanması dolayısıyla açığa çıkan işgücünün, istihdam olanaklarını sınırlayan etkisi üzerinde maalesef durulmamakta ve dolayısıyla analizler bu haliyle eksiklikler içermektedir. Konunun bu boyutunun da dikkate alınarak analizlerin yenilenmesi ve işsizliği azaltacak önlemlerin buna göre belirlenmesi gereği vardır.”dedi.
“FAİZLERİN ARTIRILMASI İŞSİZLİĞİ VE DURGUNLUĞU ARTIRIR”
Merkez Bankası’nın gecelik borçlanma faiz oranlarını yükseltmeye başlamasının ekonomideki durgunluk ve işsizlik sorunlarını daha ağırlaştırarak içinden çıkılamaz hale getireceğini kaydeden Fırat, “Para Politikası Kurulu’nun 0.5 puanlık artırımla gecelik borçlanma faizini yüzde 15.75’e, borç verme faizini de yüzde 19.75’e çıkarması ekonominin büyüme hızının düştüğü, işsizliğin yükseldiği bir dönemde büyüme hızını iyice yavaşlatıp, işsizliği daha da büyütecektir” dedi.