Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ahilik Haftası kutlamaları ve bir dizi açılışa katılmak üzere Karaman'a geldi.
Palandöken'i şehir girişinde Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri karşıladı. Cumhuriyet Meydanı Sevgi Parkı'nda bir süre esnafla çay içerek sohbet eden Palandöken, burada esnafın sorunlarını dinledi.
TÜRKİYE’NİN SORUNU İŞSİZLİK
Türkiye'nin 81 ilini gezdiğini ifade eden Palandöken, "Türkiye'nin batısıyla doğusunda bir fark yok. Sorun, her yerde işsizlik. Gençler artık iyi yetişiyor fakat iş yok. Emekliler, memurlar aldıkları aylıklarla geçinemiyorlar. Bir sıkışıklık var. Bu da esnafa yansıyor. Fakat bunlar aşılacak'' dedi. Büyük marketler yasasında şu ana kadar bir gelişme olmadığını belirten Bendevi Palandöken, ''Büyük marketler yasasında bir gelişme yok. Biz de bugün bu olmazsa olmazı tartışmaya geldik. Mevcut esnafın korunması, sermayenin artırılmaması, piyasanın düzenlenmesi lazım. Bu piyasa 200 milyar dolarlık bir piyasa. Haksız rekabet en önemli sorun. Haksız rekabet insanların canına okuyor. Dünyanın hiçbir yerinde libarel ekonomiler, serbest piyasalar böyle başı bozuk değil. Türkiye 2 sınıfa ayrıldı artık. Zenginler ve fakirler. Türkiye'nin orta sınıfı esnaf ve sanatkarlar yok oldu. Esas sıkıntı bu. Yoksa Cumhuriyet dönemindeki en düşük faiz, en düşük enflasyon var ama halkta mutluluk yok. Niye? Çünkü makas açıldıkça sıkıntı da büyüyor. Çalışan hakkını alamıyor. Çalışmayan da iş bulamıyor. Tabii ki ufak bir geliri olan her esnaf perişan oluyor. Ülkemiz ya zenginler ya fakirler ülkesi oldu. Bunun çözülmesi lazım. Kuralsızlık başıbozukluk en önemli mesele. Bugün ekonominin canlanmamasının sebebi iş dinamizminin hareketliliğinin olmaması. Bugün aileleriyle beraber 20 milyon esnaf harcayamıyor, kazanamıyor. Kredi kartı mağduru, geleceğini borçlandırmış. Artık bugün sanayi siteleri neredeyse boşalıyor. Geleneksel sanat ölmüş. Güçlü bir lobi çalışması yapılması lazım. Sermaye güçlü ama bugün ahiliğin temel kültüründe olmasına rağmen esnaf, hakkını hukukunu arayamıyor. Bugün bu sorunları buradan Türkçe konuşuyoruz. Belki sesimizi duyarlar da anlarlar'' dedi.
"TABELA İSİMLERİNDE YABANCILARI TAKLİT EDECEĞİMİZE ONLAR BİZİ TAKLİT ETSİN"
Öte yandan, Karaman Belediyesi'nin mecliste almış olduğu kararla "Türkiye'de Türkçe Tabela Asın" çağrısını değerlendiren Palandöken, ''Belediye'yi bu anlamlı çağrısından dolayı kutluyorum. Belediyelerin bunu yapması lazım. Yalnız buna vatandaşlarımızın da duyarlı olması gerekir. Türkçe yaz ki herkes anlasın. Bizim ekonomimiz Dünyanın 17. büyük ekonomisi. Bizim kendimize güvenmemiz lazım. Biz yabancıların değil, yabancılar bizim isimlerimizi merak etsin. Bu değişmeye başladı. Eski jenerasyon değişiyor.
Artık herkes yerli markaları kullanmaya çalışıyor. Yalnız yabancı büyük sermeyeler hala vazgeçmiş değiller. Anadolu'nun her yerine kendi markalarını yayıyorlar. Bizim yerli firmalarımızın da kendi markalarını öne çıkaracak şekilde tabelalarını Türkçe yazmaları lazım. Kullanılması son derece güç kelimeler görüyoruz. Bu kamu kurum ve kuruluşlarında da var. Mesala Milli Prodüktivite Merkezi. Buna verimlilik merkezi desen daha kolay anlaşılmaz mı? Türkçe herkesin anladığı, ortak yaşamımızda kullandığımız dil.
Bunu 1277 yılında düşünenler var, bugün 2009 yılında düşünemeyenler varsa, bunu ayıramıyorlarsa, bunu bir gelişmişlik olarak görüp dükkanlarının ismini farklı kullanıyorlarsa yanlış yapıyorlar'' şeklinde konuştu.
"KAHVEHANELER TEK TEK KAPANMAYA BAŞLADI"
Sigara yasağına da değinen Palandöken, havaların soğumaya başlaması ile birlikte kahvehanelerin tek tek kapanmaya başladığını söyleyerek, ''Artık söz değil icraat istiyoruz. Bugüne kadar söz verip hep sırtımızı sıvazladılar. Sigara yasağında acele etmeyin dedik. Biz de sigaraya karşıyız. İçilen alanlar daraltılsın. Fakat bunu birden kesemezsin. Şimdi kahvehaneler teker teker kapanıyor. Adam bir simit almış kahvehanede çay içecek. Dışarı soğuk, oyun oynayacak, vakit geçirecek, kahveye girmiyor.
Kahvehanecinin çocuğu okula gidecek. Akşam eve ekmek götürecek. Bu adam ne yapsın. Madem öyle bu esnafa da işsizlik aylığı bağlayalım. Bakın sigara yasağı başladı başlayalı İstanbul'da korsan taksiler çoğaldı. Çünkü ticari taksilerde sigara içilmiyor. Ben taksiciye ne diyeceğim'' diye konuştu.
AHİLİK KUTLAMASI
Palandöken daha sonra Ahilik Haftası'nın başlaması sebebiyle Cumhuriyet Parkı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Yunus Emre Konferans Salonu'nda düzenlenen programa da katılan Palandöken, burada 48 yıldır marangozluk yapan ve Karaman'da yılın ahisi seçilen Ahmet Kızılay'a plaketini vererek ahilik yeleğini giydirdi. Eski Garaj Meydanı'na gelen Palandöken, burada Hidayet Uysal Esnaf Sarayı'nın açılışını yaptıktan sonra Karaman esnaf odaları başkanlarıyla değerlendirme toplantısına katıldı. Başkan
Palandöken burada ahi pilavı da yedikten sonra Karaman'dan ayrıldı.