ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mehmetçik imdada yetişti
Mehmetçik imdada yetişti
Erzincan’da okullar yine tatil
Erzincan’da okullar yine tatil
Büyükşehir Kar Timleri iş başında
Büyükşehir Kar Timleri iş başında
‘Kadına Şiddetle Mücadelede El Ele’
‘Kadına Şiddetle Mücadelede El Ele’
Palandöken’den kar farkı
Palandöken’den kar farkı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
12 Ekim 2009 Pazartesi - 00:01

“Erzurum filmini çekemeden vefat etti”

“Erzurum, tarihi boyunca hep mucizeler yaratmış bir şehir değil midir? Erzurumlu Cahit Gürpınar, kızı Nil Gürpınar, Ezel Erverdi ile oğlu Asım Erverdi, Türkiye’nin kültürüne bunca hizmetler verirken, Erzurum’da bu bayrağı daha da ileriye taşıyacaklar neden çıkmasın?” diyen büyük usta Refiğ ebediyen sustu

“Erzurum filmini çekemeden vefat etti”

Son dönem senaryo çalışmalarının en sonuncusu olarak “Puşkin Erzurum’da” isimli eseri hazırlayan ünlü Yönetmen Halit Refiğ, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. En büyük arzusunun, Erzurum’da tarihi kahramanlıkları anlatan bir film yapmak olduğunu her fırsatta dile getiren Refiğ, ölümünden önce, “Puşkin Erzurum’da” adını verdiği senaryosunun, sadece kağıt üzerinde kalmayıp, hayata geçirilmesi için çağrıda bulunmuştu.
İKİ AYDIR TEDAVİ GÖRÜYORDU
Safra kesesindeki tümör nedeniyle Ağustos ayından bu yana tedavi gören Halit Refiğ, bu sabah aniden fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Refiğ, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 75 yaşında hayata veda eden Yönetmen Halit Refiğ, sinemaya gönül verenlere büyük üzüntü yaşattı.
ERZURUM’UN FİLMİNİ ÇEKECEKTİ
Rus Şair Puşkin’in 1829 yılında yaptığı Erzurum yolculuğundan esinlenilerek hazırladığı son dönem senaryosunu geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkaran Halit Refiğ, senaryosunun giriş kısmında şunları dile getirmişti: “Dadaş Film Festivali, bende yeni bir fikir uyandırdı. Bu fikir, Erzurum’la ilgili bir film yapılması yönündeydi. Erzurum’la ilgili nasıl bir film yapılabileceği hususunda çok düşündük, çok tartıştık. Günümüzde geçen bir dram mı, folklorik bir hikaye mi? Erzurum Kongresi ya da Nene Hatun gibi tarihi bir konu mu? Sonuçta bana en cazip gelen, Puşkin’in 1829 yılındaki Erzurum yolculuğundan kaynaklanan bir senaryo yazmak oldu. Senaryoyu okuyanlar, çok yönlü tarihi ve kültürel boyutları olan böyle bir tasarının film haline getirilmesinin sıradan bir iş olmadığını göreceklerdir. Ama kim bilir, bakarsınız tasarının bütün güçlüklerine rağmen Dadaşlar diyarından hükümet ile araları iyi olan, bir veya birkaç yiğit çıkar, ‘bundan sonrasını da biz halledeceğiz’ der. Erzurum, tarihi boyunca hep mucizeler yaratmış bir şehir değil midir? Erzurumlu Cahit Gürpınar, kızı Nil Gürpınar, Ezel Erverdi ile oğlu Asım Erverdi, Türkiye’nin kültürüne bunca hizmetler verirken, Erzurum’da bu bayrağı daha da ileriye taşıyacaklar neden çıkmasın?”
HALİT REFİĞ’İN SİNEMAYA EMEKLE DOLU ONLARCA YILI…
Atıf Yılmaz'ın “Yaşamak Hakkımdır” isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştiren Halit Refiğ, 1960'ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çeken Refiğ, 1963'te “Şehirdeki Yabancı”, 1964'te “Gurbet Kuşları”, “Haremde Dört Kadın”, “Bir Türk'e Gönül Verdim” filmlerine imza attı ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. Refiğ, 1964 yılında “Gurbet Kuşları” ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde “En İyi Yönetmen” ödülünü aldı. Halit Refiğ, 1970'li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle televizyon filmlerine yöneldi. 1975'te TRT Kurumu adına çektiği “Aşk-ı Memnu” ile televizyon dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev alan Refiğ'in, TRT adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı “Yorgun Savaşçı” adlı filminin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. “Teyzem”, “Hanım”, “Karılar Koğuşu”, “İki Yabancı”, “Köpekler Adası” gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer ve benzeri toplantılara konuşmacı olarak katıldı.
YAŞAMI
Yönetmen Halit Refiğ 1934'te İzmir'de dünyaya geldi. Refiğ, ilk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı, Robert Kolej Mühendislik Bölümünde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yapan Refiğ, bu sırada amatörce 8mm filmler çekti. Refiğ, 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema" ve "Kim" isimli dergilerde, "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Refiğ, Atıf Yılmaz'ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi. 1960'ta ilk film olan "Yasak Aşk"ı çeken Refiğ, 1963'te "Şehirdeki Yabancı", 1964'te "Gurbet Kuşları", "Haremde Dört Kadın", "Bir Türk'e Gönül Verdim" filmlerine imza attı ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. Refiğ, 1964 yılında "Gurbet Kuşları" ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ödülünü aldı.
İLK 'AŞK-I MEMNU'NUN YÖNETMENİ
Halit Refiğ, 1970'li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'ten itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1975'te TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile televizyon dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti.
TRT'de danışman kurulunda görev alan Refiğ'in, TRT adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" adlı filminin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi.
1976'da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte "The Intercessors", "In the Wilderness" adlı filmleri gerçekleştirdi.
Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi. "Teyzem", "Hanım", "Karılar Koğuşu", "İki Yabancı", "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer ve benzeri toplantılara konuşmacı olarak katıldı.
1997 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Senatosu kararı ile "Onursal Profesörlük" unvanı verilen Halit Refiğ'in 300'ü aşkın makalesinin yanı sıra araştırma yazıları ve "Ulusal Sinema Kavgası" adlı bir kitabı bulunuyor.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
murat ali 12 Ekim 2009 Pazartesi 13:38

Hakikaten Erzurum tarihi misyonuyla eşsiz bir ekol.Keşke rahmetli Halit Refik'in ömrü vefa etseydi de bu alanda film yapabilseydi. İnşallah bayrağı birileri devam ettirir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvi, tarihe ışık tuttu
Erzurum üzerine hazırladığı çok sayıda makalesi ve araştırması bulunan ...
Sanat sevdası, geçim kaygısının önünde
Evine kışlık kömür almak için biriktirdiği parayı, resim sevdası yüzünden ...
Kriz yayın sektörünü de vurdu
Kitap ve Kırtasiye Dünyasında faaliyet gösteren işletmeler eğitim öğretim ...
 
Altan, 'Toprak ve Barış'ı anlattı
Altan, İstanbul'a 1934'te gelen elektriğin Erzurum'un köylerine 1984'te ...
Çobanlıktan heykeltıraşlığa
Kars'ta çobanlık yaptığı dönemlerde ilgisini çeken heykeltıraşlığa merak ...
Yakutiye Mehter takımı ayakta alkışlandı
Bitlis'in Adilcevaz İlçe Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı tarafından ...
 
Pasinler Turizm’de marka olacak
Pasinler Kaymakamı Zekayi Erdem önemli bir turizm altyapısına sahip olan ...
Erzurum Türk Dünyası’nda
Yapımcılığını Mustafa Karmış’ın üstlendiği ve TRT Avaz TV’de yayınlanacak ...
Türkçe'yi kaybediyoruz..!
Yrd. Doç. Dr. Salim Küçük, Türkçe'nin her geçen gün yabancı kelimelerin ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva