Maliye Bakanlığı tarafından 30 Ekim 2008 tarihinde yayımlanan Tahsilat Genel Tebliği uyarınca borçlarını taksitlendiren Erzurum’daki mükellefler, ödeme konusunda sınıfta kaldılar. İlk taksit ödemelerinin Aralık ayında başlamasını öngören tecil ve taksitlendirme uygulaması kapsamında ulaşılan tahsilat oranının yüzde 51 olduğu öğrenildi.
Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, vergi borçlarının tecil ve taksitlendirme uygulamasıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Vergi borçlarını taksitlendiren mükelleflerin, taksitlerini ödeme konusunda gereken hassasiyeti göstermediklerini söyleyen Yunus Poyraz, “İlk taksitlerin ödenmeye başlandığı Aralık ayında ulaşılan tahsilat oranı yüzde 51 oldu. Bu da gösteriyor ki, borçlarını taksitlendiren mükelleflerin yarısı ilk taksitlerini ödemedi” dedi.
İLK TAKSİTLERİNİ AKSATAN MÜKELLEFLERE YUNUS POYRAZ’DAN MÜJDE
Tahsilat Genel Tebliği uyarınca tecil ve taksitlendirmeden sağlıklı olarak faydalanabilmek için taksitlerin aksatılmaması gerektiğini kaydeden Poyraz, ilk taksitini aksatan mükellefler için müjde niteliğinde bir açıklama yaptı. “İlk taksitini ödeyemeyen mükelleflerimiz, bir dilekçeyle kurumumuza başvuruda bulunup, ikinci taksitleriyle birlikte ödemedikleri ilk taksiti de ödeyebilirler” diyen Yunus Poyraz, Aralık ayı sonundan itibaren borçlu mükelleflere bu hususta ulaşmaya çalıştıklarını dile getirdi. Poyraz, borçlarını taksitlendiren, ancak ilk taksitlerini ödeyemeyen mükelleflere ulaşarak bu haktan faydalanabilmeleri hususunda çağrıda bulunduklarını ifade ederek, “Borçlu mükelleflere ulaşma yönteminin faydasını gördük. Aralık ayı sonu itibariyle ilk taksitlerin geri dönüş oranı yüzde 51 iken, bugün itibariyle bu oran yüzde 65’i geçti. Ocak ayı sonuna kadar ulaşabildiğimiz kadar mükellefe ulaşacak ve ilk taksiti birden ödemeleri konusunda kendilerine çağrıda bulunacağız” diye konuştu.
“TAKSİTLERİN AKSATILMASIYLA KRİZİN İLİŞKİSİ YOK”
Taksitlerin geri dönüş oranındaki düşüklüğün ekonomik krizle ilişkilendirilemeyeceğini vurgulayan Yunus Poyraz, “Düşünün ki, bir mükellefin bin TL borcu var. Biz bu borcu 18 eşit taksite bölmüşüz. Çok cüzi miktardaki bu taksitlerin ödenmemesi için bence hiçbir gerekçe olmamalı. Ekonomik kriz nedeniyle taksitlerini aksatabileceğine ihtimal vereceğimiz mükellef sayısı ise, Erzurum’da yok denecek kadar az. Genel anlamda borçlar küçük meblağlardan oluşuyor” şeklinde konuştu.
Erzurum’un ekonomik yapısının krizden etkilenecek kadar karışık bir yapıya sahip olmadığını, şehrin hizmet sektörüyle ayakta durduğuna dikkati çeken Poyraz, “İnsanımız ekonomik kriz nedeniyle tedirgin olmuşlardır, bu doğru. Fakat bu tedirginlik, bir takım sorumlulukların yerine getirilmesine engel teşkil etmemeli. Bu nedenle borçlarını taksitlendiren ve ilk taksitlerini aksatan mükelleflerimizi Ocak ayı bitmeden kuruma bekliyoruz. Aksi halde tecil ve taksitlendirmeden doğan hakları ortadan kalkmış olacak” dedi.