Kars-Ardahan-Iğdır Veteriner Hekimler Odası (VHO) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, küçükbaş hayvancılığın son yıllarda neredeyse kaybolmaya yüz tuttuğunu söyleyerek, bölgede koyunculuğun yaygın olduğu Iğdır'ın bu alanda desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
1980 yılından bu yana azalmaya başlayan koyun sayısının ve koyunculuğun son yıllarda Kars başta olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’nde kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Kars-Ardahan-Iğdır VHO Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, "Karlar yeri kaplayana kadar fakir meralardan istifade edebilen koyun ve keçiler kazançlı hayvancılık için uygun hayvanlardır. Ancak, Kars'ın merkez köylerinde koyun bulabilmeniz neredeyse imkansız hale gelmiştir. İlimizde Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği de var. Bu birliği güçlendirip koyunculuğa katkı yapmasını sağlamalı ve koyunculuk desteklerinden faydalanmalıyız. Burada yetiştiricilere çok iş düşüyor" dedi.
KÜÇÜKBAŞ ET İHTİYACINDA ARTIŞ
Öztürkler, daha sonra şunları söyledi: "Avrupa ülkelerinde küçükbaş et ihtiyacı son zamanlarda artmaktadır. Bu bakımdan dış pazarda bir şans yakalamak mümkün. Avrupa'da artan küçükbaş et açığı bölgemiz için bir fırsat olabilir. Koyunculuğu teşvik etmeli ve yeniden canlandırmalıyız. Bir koyun 5 ayda doğum yapmaktadır. Bir batında birden çok yavru veren koyunlar verimli hayvanlardır. Etinin ve sütünün yanında yünü de önemli bir sektörün hammaddesidir. Eti kadar süt mamülleri de lezzetli olan koyun, yeni metotlarla 2 yılda 3 yavru alınabilen ve toplu halde kızgınlığa getirilerek ve birtakım ilaçlar yapılarak ikizlik oranı artırılabilen bir çiftlik hayvanıdır. Koyunculuk yapmak isteyenler Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden ve veteriner hekimlerden teknik destek alabilirler. Kars hayvancılığın her alanında söz sahibi olmalıdır. Küçük baş hayvancılığı canlandırılması gereken önemli bir hayvancılık koludur."