Girişimci Kadınlar Derneği ve Beyaz Ay Görme Engelliler Derneği tarafından ortaklaşa hazırlanan ‘Görme Engellilere Trikotaj Eğitimi’ projesi, dar gelirli ailelere umut kapısı oldu. AB kaynaklı proje kapsamında alınan trikotaj makinelerinde hem kurs gören, hem de aile bütçesine katkı sağlayan ev hanımları, ünlü markalara taş çıkartacak kıyafetleri tezgahlarında dokuyorlar.
ÖZGÜN TASARIM
Kursiyer kadınlar, Erzurum’un kenar semtlerinden birisi olan ve özellikle varoş kesimlerin yaşadığı Gül Ahmet Caddesi üzerindeki Yeğenağa İş Merkezi’nde kurdukları küçük atölyede; Vakko, Sarar, Karaca gibi birçok ünlü markaya, tezgahlarda dokudukları ürünlerle adeta kafa tutuyorlar. Ev hanımları, tezgahlarında yaptıkları kıyafetlerin üzerine kendi tasarladıkları motifleri yansıtarak, kendi modellerini ortaya çıkartıyorlar.
“Bizim modellerimiz dünyada tek. Vatandaşlar kağıda istedikleri motifi çizerek bize getirirse, onlara istedikleri kazak veya başka kıyafetleri hazırlayabiliriz” şeklinde iddialı konuşan Girişimci Kadınlar Derneği’nin kursiyer ev hanımları, “Kursa gelirken, en azından el becerimizi geliştirmeyi, az da olsa küçük şeyler öğrenmeyi amaçladık. Ama bugün kendi modelimizi kendimiz çizerek ortaya yeni kıyafetler çıkartıyoruz” diye konuştular.
ÇOMAKLI: MAKİNA SAYIMIZI ARTIRMAYI DÜŞÜNÜYORUZ
Yeğenağa İş Merkezi’nde küçücük bir atölyede hem eğitim gören, hem de aile bütçelerine katkı sağlayan ev hanımlarının tek isteği kendilerine tahsis edilecek yeni bir mekan…
Trikotaj atölyesine gelen hanımların sayısı 20’yi bulurken, çalıştıkları makine sayısının sadece 6 olduğu bildirildi. Yer sıkıntısı yaşadıkları için diğer trikotaj makinelerini kuramadıklarını ifade eden Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, “Eğer daha uygun bir yer olursa, makine sayısı artacak. Çünkü AB hibesiyle alınan makine sayımız fazla. Makinemiz var, ama onları kuracak yerimiz yok. Burası küçük olduğu için 6 makineyi zor sığdırdık” diye konuştu.
YER SIKINTISI
Yer sıkıntısı yüzünde makinelerinin tamamını işler hale getiremeyen ev hanımları, trikotaj makinelerini sırayla kullanıyor. Bir makineyi üç ev hanımının kullandığını vurgulayan 20 yıllık trikotaj eğitmeni Canan Akkoyun, “Makinemiz var ama kuramıyoruz. Bu nedenle kursiyerlerimiz boşta kalmasın diye bir makineye üç kursiyer verdik. Sırayla oturup iş yapıyorlar” ifadesini kullandı.
AİLE BÜTÇELERİNE KATKI
Daracık alanda adeta harikalar yaratan ev hanımları, “Yerimiz uygun olsa, daha neler yapacağız herkes görür. Burada dokunan kıyafetler veya diğer ürünler garantili olup, ünlü markalara taş çıkartacak türden. Hepsine garanti veriyoruz” diyerek, yetkililerden kendilerine atölye açacak yer istediler.
GİRİŞİMCİLER TEŞEKKÜR ALIYOR
Girişimci Kadınlar Derneği tarafından atölyede trikotaj kursu verildiğini duyduğunda ilk başta konuyu önemsediğini belirten 33 yaşındaki Alsey Taştan, “Şimdi eşim arkadaşlarına geldiğim kursa anlatıp onlarında hanımlarının kursa katılmasını tavsiye ediyor. Buradan kazandığımız küçük miktarlarla evimizin bütçesine katkı sağlamak güzel bir duygu. Üstelik ilk başta soğuk baktığım kursa katıldıktan sonra, şimdi kendime makine alıp, evde bu işi geliştirmeyi hedef edindim” dedi.