VATANDAŞ SORUYOR:
“TRT THM VE TSM KOROLARI KAPATILIYOR MU?”
Erzurum TRT Bölge Radyosunda faaliyet gösteren Türk Halk Müziği (THM) ve Türk Sanat Müziği (TSM) korolarının, akitli sanatçıların görevlerine son verilmesi yüzünden kapatılacağı söylentileri vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanıyor.
VATANDAŞ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR.
Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesinde sanat ve kültürel bakımdan özellik taşıdığını ve merkezi bir İl konumunda bulunduğunu söyleyen vatandaşlar, TSM ve THM korolarının kapatılması Erzurum’da sanat faaliyetlerine darbe olur, görüşünü savunuyorlar.
Erzurum’dan yıllar sonra kurulmuş olmasına rağmen Diyarbakır TRT Bölge Müdürlüğünde koroların faaliyetlerine devam ettiğini,akitli sanatçıların sözleşmelerinin fesh edilmediğini kaydeden vatandaşlar, Erzurum’da bunun tersi bir uygulamanın yapılmasına anlam veremediklerini,yetkililerin açıklama yapmasını istediklerini bildiriyorlar.
ERZURUM’A HAKSIZLIK YAPILMAMALI.
Uygulamanın Erzurum’un ifade ettiği sanat ve kültürel potansiyel’e haksızlık olduğunu,Diyarbakır’da ki TRT Müdürlüğünde canlı Tv çekimlerinin bile yapılmasına karşı Erzurum’da ki hizmet daralmasının olumsuz sonuçlar doğuracağına işaret eden Erzurumlu vatandaşlar:”Biz TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü’nün daha fonksiyonel hale getirilmesini beklerken, bu kurumun Erzurum’da faaliyet hacminin daraltılmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz.Bu konuda sivil kitle örgütleri ve milletvekilleri Erzurum halkının beklentilerini seslendirmeli ve girişim başlatmalıdırlar.”şeklinde görüşlerini aktardılar.
ERZURUM BUNU HAKETMİYOR
TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü müzik korolarının kapatılmaması gerektiğini söyleyen adil Avcı isimli esnaf vatandaş:”Erzurum bir kültür ve sanat kentidir.TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü’nün Erzurum için özel bir önemi vardır.Şehrimizde Türkiye’nin Genel Müdürlükten sonra ilk kurulan TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü, Erzurum Folklorunun ifade edilmesi ve sanatsal aktivitenin ortaya konmasında önemli işlevi var.Bu kurumda ki müzik korolarının kapatılması ve akitli sanatçıların işine son verilmesini doğru bulmuyoruz.Aksine Erzurum’da TRT Bölge Müdürlüğü’nün daha da fonksiyonel olmasını istiyoruz.Diyarbakır Güney Doğu Anadolu Bölgesinde nasıl bir kültür merkezi ise, Erzurum’da Doğu Anadolu’nun sanat ve kültür merkezidir.Diyarbakır’da korolar faaliyet verirken Erzurum’da kapatılacağı yolunda ki söylentiler hepimizi üzüyor.” dedi.
KOROLARIN KAPATILMA SÖYLENTİLERİ RAHATSIZLIK DOĞURDU
TRT Erzurum Radyosu’nun kurulduğu günden beri ülke çapında sanatçılar yetiştirdiğini, Bölgenin folklorik zenginliklerini ortaya çıkardığını söyleyen Murat Buzdağlı isimli esnaf da Erzurum’da müzik kadrolarının kapatılacağı şeklindeki yaygın söylentilerinin halk tarafından kaygı ile karşılandığını belirtti. Buzdağlı şunları söyledi.
“Erzurum Türkiye’nin sayılı kentleri içinde.Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden birisi burada.Erzurum’un önemli bir sanat alt yapısı var,kültürel zenginlikleri var.Ayrıca Erzurum’da eğitimli sanatçılarda yetişiyor.Bütün bunlara rağmen TRT Bölge Müdürlüğünde müzik kadrolarının kapatılmasına yönelik tasarrufları anlamak mümkün değil.Umarız söylentiler gerçek değildir.Eğer gerçekse bu Erzurum’da ki sosyal hayata önemli bir olumsuzluk yaşatacaktır.”
KOROLAR KAPATILIRSA, SANAT VE KÜLTÜRE BALTA VURULUR
TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü Radyosu bünyesinde faaliyet veren THM ve TSM kadrolarındaki sözleşmeli personelin işine son verilmesi eylemine tepkilerini dile getiren esnaf Murat Ardahanlıoğlu, ekonomik gidişatı olumsuzluk gösteren Erzurum’da sanatsal faaliyetlerin halkın moral motivasyonunun yüksek tutulmasında mühim işlevi bulunduğunu, TRT’nin Erzurumlu indinde saygın bir yeri bulunduğunu vurgulayarak: “TRT Erzurum Radyosu koroları hem istihdam ve hem de folklor ürünlerimizin ifadesi anlamında özel bir konuma sahip. Kemertaşlar, Durular, Alkırlar, Lehimlerler bu kurumdan yetiştiler. Erzurum’daki folklor zenginliğini bütün Türkiye’ye duyuran bu kurum, sahada folklor derlemeleri bakımından da ciddi ürünler verdi. Bugün, bu koroların kapatılıyor olması söylentileri hepimizi rahatsız etmiştir.”dedi.
TRT PRODÜKSİYON MERKEZİ KURACAKKEN, KORO MU KAPATIYOR?
Emirhan Turgutcan isimli esnaf da TRT Erzurum Bölge Müdürlüğü Radyosunda müzik kadrolarında görev yapan akitli sanatçıların işlerine son verilmesini yanlış bir uygulama olarak değerlendirdiklerini kaydederek, tepkilerini şu şekilde dile getirdi: “ Diyarbakır TRT radyosunda akitli sanatçılar işlerini sürdürürken, Erzurum’da niçin sözleşmeler sona erdirilmiştir? Erzurum kültürel dokusu ve sanatsal aktivitesiyle tanınan bir şehir. TRT Radyosu halkın en ciddi bulduğu yayın kuruluşudur. Bu kuruluşun Erzurum’un kültürel ve sanatsal varlığına kapılarını kapatması anlaşılır gibi değildir. Halk edebiyatı bakımından da bu tür eylem bir kayıp oluşturur. Erzurum’da TRT Bölge Müdürlüğünün prodüksiyon merkezi açmasını beklerken, koroların kapatıldığını duymak biz de hüsran yarattı. Milletvekillerimiz bu konuda duyarlılık göstermek durumundadırlar.”