Kelle eti İN, Sığır eti OUT
İftar sofralarını süsleyen kelle eti fakirin umut kaynağı oldu. Ramazan ayında fakir sofrasını dil ve kelle eti süslüyor. Kasap ve marketlerde kilosu 9 ile 11 milyon arasında değişen koyun ve sığır etini almaya gücü yetmeyen dar gelirli vatandaşlar, sakatatçılardan kilosu 4 milyon liraya kelle etini kıyma yaptırarak evlerine götürüyorlar. Konu ile ilgili olarak görüşlerini aldığımız kasaplar, halkın alım gücünün olmamasından dolayı kelle etini tercih ettiklerini dile getirerek şunları söylediler; "Genel olarak kasaplarda koyun ve sığır eti satılıyor. Bu etlerin kilosu 9 ile 11 milyon lira arasında değişiyor. Bazı dar gelirli vatandaşlarımıza bu fiyatlar çok yüksek geliyor ve alamıyorlar. Ekonomik sıkıntı içerisinde olan vatandaşlarımız çareyi kelle eti almakta buluyorlar." dediler.
KELL ETİ TERCİH EDİLİYOR
Ramazan ayının idrak edilmesi ile birlikte ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan kıymayı yapabilmek için insanların günde en az bir kiloya yakın et tükettiklerini belirten kasaplar; "Ekonomik sıkıntı içerisinde olan halkımız ise kilosu 4 milyon liradan satışa sunulan kelle ve dil etlerini tercih ediyorlar."
KIYMA YAPABİLMEK İÇİN...
Ramazan ayından önce kelle ve dil eti satışlarının düşük olduğunu vurgulayan kasaplar, ramazan ayında bu satışların yüzde yüz arttığını kaydettiler. Kasaplar; "Dar gelirli vatandaşlarımız da ramazan ayında sofralarında kıymayı eksik etmiyorlar. Bu nedenle fiyatları yüksek olan koyun ve sığır etlerini alamıyorlar. Ancak Erzurum'un geleneksel ramazan yemeği olan kıymayı yapabilmeleri için de kelle ve dil etlerini çektirip satın alıyorlar."