Erzurum, süt üretiminin yoğunluklu olduğu iller arasında yer almasına rağmen, süt tüketimi noktasında ülke ortalamasının gerisinde bulunuyor. Üretilen sütler genellikle peynir ve yağ yapımında kullanılırken, süt tüketiminde çocuklar ihmal ediliyor.
//SÜTÜN ÇOCUK SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMİ
Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun olduğu bildirildi.Sütün sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten uzmanlar, çocukların günde 2 bardak süt içerek günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılayabildiklerini söyledi.
Osteoporoz da içinde olmak üzere birçok hastalığın önlenebilmesi için hayatın her döneminde süt içmenin önemine değinen uzmanlar, “Çocukluk ve ergenlikte süt içmek büyüme gelişmeye katkı sağlar, diş ve kemikleri güçlendirir, enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur. Sütün içerisindeki yağ bileşenleri küçük yaş grubu çocukların zekâ ve entelektüel kapasitelerinin artmasına katkı sağlar. Günde 2,5 su bardağı ve daha fazla süt tüketen çocukların, daha az tüketenlere göre, 3 yıl sonunda 2-3 santimetre daha uzun oluyorlar” diye konuştu.
//SÜT TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
Süt içmenin önemi kadar sağlıklı süt tüketmenin de önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, “Süt çok sağlıklı bir gıda olmasına karşın uygun koşullarda saklanmadığı zaman mikroorganizmaların üremesi içi açık bir ortam haline geliyor. Uluslararası standartlarda 1 mililitre sütte kabul edilebilir bakteri miktarı 500 iken, açık süt örneklerinde bu sayının 100 bine kadar yükselebiliyor. Yine açıkta satılan sütlere yüksek oranda nişasta ve su karıştırılabiliyor” diye konuştu.
Sokaktan alınan sütü mikroplardan arındırmak için 90-95 derecede 10-15 dakika kaynatmanın mikropların tamamını öldürmeyebileceğini anımsatan uzmanlar, “Ayrıca süt kaynatılınca içindeki besin değerleri önemli oranda kayboluyor ve bir özelliği olmayan beyaz bir sıvı haline geliyor” dedi.