ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
26 Kasım 2009 Perşembe - 02:47

Türkiye’nin Dijital Gündemi “Eğitim”

AYHAN TÜRKEZ/İHA/Intel tarafından ülkenin e-dönüşüm sürecinde bulunduğu noktayı ortaya koymak adına bağımsız bir araştırma şirketine yaptırılan “Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması”nın sonuçları açıklandı. Türkiye’de bu alandaki en güncel verilere dayanan çalışma olma özelliğini taşıyan araştırmanın sonuçları, Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Prof. Dr. Kerem Alkin tarafından da sosyolojik ve ekonomik yönleriyle değerlendirildi.

Türkiye’nin Dijital Gündemi “Eğitim”

“EĞİTİM ŞART, EĞLENCE GEREKLİ”
“Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması”nın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlardan biri, bilgisayarın kullanım amaçları arasında eğitim ve öğretimin, kullanıcı olmayanlar arasında kullananlara göre daha öncelikli olarak konumlandırılıyor olması.
Araştırmada çeşitli etkinlikleri ne sıklıkta gerçekleştirdikleri sorulan kullanıcıların yüzde 40’ı “müzik dinlediğini, indirdiğini, satın aldığını” belirtirken, ikinci sırada “e-posta okumak ve göndermek”, üçüncü sırada “web sitelerinde dolaşmak”, dördüncü sırada ise “chat yapmak” yer alıyor.
Bilgisayar kullanıcısı olmayan kişiler ise bir gün bilgisayar kullanacak olurlarsa eğitim ve öğretimi de (59,7 yüzde) müzik (61 yüzde) ve fotoğraf/video (62,4yüzde) amaçlı kullanım kadar önemsediklerini dile getirmiş.
BİLGİSAYAR KULLANIMINDA “KADININ ADI YOK”
“Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması” sonuçlarına göre, son bir ay içerisinde bilgisayar kullanma oranı erkekler arasında yüzde 85 iken, bu oran kadınlar arasında yüzde 58 düzeyinde kalıyor. Başka bir deyişle bilgisayar kullanan her kadına karşılık 1,5 erkek kullanıcı bulunuyor.
//VERİLERİ İYİ OKUMALI
Araştırmanın ortaya koyduğu söz konusu değerlerin önemli bir soruna işaret ettiğine dikkat çeken Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, görüşlerini şu sözlerle açıkladı: “Bu veriler, ülkemizde kadınla erkek arasında bilgisayar kullanımı konusundaki erişim olanakları ve farkındalık sorununu ortaya koymak açısından son derece önemli. Aynı zamanda çıkan yüzdeler, toplumun genelinin yanı sıra, özellikle kadınların bilgisayar okuryazarlığı, kullanımı ve bilişimin diğer unsurlarından sağlayabilecekleri faydalar konusunda hem bilinçlendirilmesi ve cesaretlendirilmesi hem de gerekli imkanların oluşturulması doğrultusundaki ihtiyacı net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu sonuçlar da bize Intel olarak 2005 yılından beri hayata geçirdiğimiz, teknolojiye ve bilişime en uzak kesim olarak görülen kadınlarımıza bilgisayar ve İnternet’in faydalarını anlatmaya çalıştığımız “Kadın ve Bilişim Platformu” projemizle ne kadar doğru bir alana odaklandığımızı gösteriyor. Intel olarak bilişim teknolojilerinin Türkiye’nin neresinde yaşıyor, hangi yaştan ve cinsiyetten olursa olsun tüm bireylere sağlayacağı fırsat eşitliğine dikkat çekmeye bundan sonra da devam edeceğiz. Bu araştırma sonuçlarının paylaşılmasının ardından bilgisayar ve İnternet kullanımı konusunda karşılaşılan engellerin azalarak ortadan kalkacağı bir döneme girmiş olmayı umut ediyoruz” dedi.
Bilgisayar kullanımının toplumsal ve bireysel hayatın her alanında sayısız olanaklar sağladığını ve kullanım alanlarındaki çeşitliliğin sevindirici olduğunu belirten Çiğdem Ertem, kullanıcı kesim arasında eğitim-öğretim ile bankacılık gibi hizmetlerin öncelikli olarak anılmamasının bu alanda bir bilinçlendirme eksikliği olduğu anlamına geldiğini söyledi.
Intel’in Türkiye’de yürüttüğü Intel Öğretmen Programı, Intel Öğrenci Programı, bu programın İnternet eğitim sitesi Skoool ve Intel sponsorluğunda yürütülen Uluslararası Bilim ve Mühendislik Şenliği’ne (ISEF) katılım gibi eğitimi destekleyici projelere dikkat çeken Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ve Intel olarak da destek verdiğimiz çalışmalar kapsamında, okullarımızda araştırmaya yönelik eğitim anlayışının hızla oturmaya başladığını; yeni kuşakların sorgulayan, araştıran ve sonuç üreten bireyler olarak yetişme sürecinde bilgisayar kullanımı dahil tüm yöntem ve araçlardan faydalanma konusundaki istekliliğini yakından gözleme olanağı buluyoruz. Eminim ki, bu araştırma 5 yıl sonra tekrarlanacak olursa, çok daha farklı sonuçlar elde etmemiz sürpriz olmayacak.”
//BİLGİSAYAR KULLANIMI VE ALGILAR
Türkiye Bilgisayar Kullanım ve Tutum Araştırması’nı sosyolojik açıdan değerlendiren Prof. Dr. Nilüfer Narlı, bilgisayar kullanımına ve algılara ilişkin verilere duyulan ihtiyacın giderek arttığını ve Intel’in araştırmasının bu yönüyle önemli bir ihtiyaca cevap verdiğini belirtti.
Narlı, “Bu araştırma verilerinin de ortaya koyduğu gibi kadınlar, 30 yaş üstündekiler ve düşük sosyo-ekonomik statü grubundakiler bilgisayara ve internete erişimde ve kullanımda dezavantajlı konumdadır. Özellikle Güneydoğu ve Karadeniz illerindeki genç kızlara bilgisayar eğitimin ulaştırılması için gerekli çabalar, kalkınma ve sosyal cinsiyet uçurumun kapatılması için özel önem arz ediyor” yorumunda bulundu. Narlı ayrıca, bilgisayar/internet okuryazarlığı eğitimi konusunda kamu, özel sektör, sivil toplum örgütlerinin işbirliğinin teşvik edilmesi gerektiğini, yerel yönetimler ve üniversitelerin bu ortaklığın temel direkleri olduğunu belirtti.
Araştırma sonuçlarını ekonomik açıdan yorumlayan Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında olması gereken noktadan çok daha geride kaldığını, bu durumun değişmesi için demir-çelik ve tekstil gibi sektörlerden daha teknolojik ve yüksek katma değerli alanlara yönelmek gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin artık bir saniye gecikmeye dahi tahammülü olmadığını dile getiren Alkin, “bu atılımı bir an önce yapmazsak dahil olmaktan gurur duyduğumuz G20 ülkelerinden biri olarak kalmamız imkansız hale gelecektir” dedi.
//TÜRKİYE BİLGİSAYAR KULLANIM VE TUTUM ARAŞTIRMASI
Temmuz-Ağustos 2009 döneminde Türkiye’deki 16 yaş ve üzeri kentsel nüfusunun bilgisayarla ilişkisini saptamak ve bilgisayar kullanımına ilişkin bulgular elde etmek amacıyla gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye genelinde tüm gelişmişlik düzeyindeki ilçeler kapsandı ve analiz aşamasında nüfusa orantılı ağırlıklandırma yapıldı. Araştırma kapsamında Türkiye genelinde 28 il, 55 ilçe merkezi ve 113 mahallede A, B, C ve D sosyo-ekonomik statü gruplarından 1134 kişiyle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alpin Çiçekler Erzincan’da açtı
İHA/ Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faris ...
Öğretmenler sergi açtı
Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçe okullarında görev yapan dokuz öğretmen ...
Tarih yalan söylemez!
GHA/Tuğgeneral Ziya Yergök’ün “Sarıkamış’tan Esarete” adını verdiği hatıraları, ...
 
Vergi Dairesi’nde vefalı yaklaşım
ERZURUM(CİHAN)- Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı, yakalandığı bir hastalıktan ...
"6 Türk yılda 1 kitap okuyor"
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yapılan araştırmaya ...
“2011’e Doğru Uluslararası Sanat Buluşması”
Dilek BAYRAK/ERZURUM gazetesiAtatürk Üniversitesi tarafından organize ...
 
Kılıç, Sarı Gelin’i romanlaştırdı
İHA/Gazeteci-Yazar Eyüphan Kılıç’ın 3.5 yıl süren araştırması sonucu yazdığı ...
Kurban satışlarında, gelenek damgası
AHMET AKBUĞA (İHA) – Erzurum'da yıllardan beri devam eden "Kurbanlık Gelin ...
Grup Pinhani, Erzurum’a konuk oldu
İHA/Konser için Erzurum'a gelen Pinhani Grubu, Polis Radyosuna konuk oldu.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva