ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
21 Kasım 2009 Cumartesi - 01:42

Kılıç, Sarı Gelin’i romanlaştırdı

İHA/Gazeteci-Yazar Eyüphan Kılıç’ın 3.5 yıl süren araştırması sonucu yazdığı Sarı Gelin romanı, Karınca Yayınevi tarafından yayınlandı. Tarihi aşk romanı şeklinde yazılan eser, çok sayıda kaynak eserlerin araştırılması sonucunda ortaya çıkan gerçekleri konu alıyor.

Kılıç, Sarı Gelin’i romanlaştırdı

Gazeteci-Yazar Eyüphan Kılıç’ın 3.5 yıl süren araştırması sonucu yazdığı Sarı Gelin romanı, Karınca Yayınevi tarafından yayınlandı. Tarihi aşk romanı şeklinde yazılan eser, çok sayıda kaynak eserlerin araştırılması sonucunda ortaya çıkan gerçekleri konu alıyor.
Topluma mal olan ''Sari Gelin'' türküsü hakkında ortaya atılan “Sari Gelin’in sarı bir kız olduğu ve aslen Ermeni olduğu” yönündeki iddialara, romanda açıklık getiriliyor. Kitapta, 'Sarı Gelin’in esmer, yeşil gözlü ve sadece annesinin Ermeni olduğu gerçeğinin yanı sıra ona âşık olanın da Bağdat’tan gelen bir Şeyh olduğu, bu türkünün de Şeyh tarafından yazıldığı anlatılıyor.
//SARI GELİN’İN ÖYKÜSÜ
13, yüzyıl başlarında Abdulkadir Geylani Hazretlerinin müritlerinden Şeyh Senan, puta taptığını gördüğü bir rüya üzerine Bağdat’tan yola çıkar. Şeyh Senan, Erzurum’da gördüğü Kıpçak Kralı IV. David’in kızı Humar Hanım’a âşık olur.
Şeyh Senan, giydiği Hint elbisesinden dolayı Sari Gelin adını taktığı Humar Hanım’ın tüm isteklerine boyun eğmektedir. Aşkı uğruna şarap içen, Kuran’ı ateşe atan ve Hristiyan olan Senan, Humar Hanım’ın isteği üzerine domuz çobanlığına başlar.
Şeyhlerinin düştüğü durumdan rahatsız olan dervişleri, buna çare bulamayarak Bağdat’a döner. Şeyhlerinin yakalandığı aşkın gerçekte, Allah uğruna çektiği çile olduğunu öğrenen dervişler, tekrar Erzurum’a dönerek şeyhlerine sahip çıkarlar.
Dervişliğin en yüksek mertebesine ulaşan Şeyh Senan, Sari Gelin’e kavuşmak üzereyken domuz çobanlığını bırakarak, dervişleriyle saraydan ayrılır. Müslüman olan Humar Hanım, Şeyh Senan’ın aşkı uğruna yaptığı fedakarlıklar karşısında hatasını anlayarak, peşlerinden gider. Sari Gelin’in babasının gönderdiği askerler, kızıyla birlikte Şeyh Senan ve kırk dervişini öldürür.
Sarı Gelin ve Senan’ın öldürüldüğü dağların ismi, o günden itibaren Allahuekber adıyla bilinmektedir.
//UYANDIĞIMDA, SAĞ YANIM UYUŞMUŞ OLUYORDU
Kılıç, Sarı Gelin türküsünü araştırmaya karar veriş nedenini kitabında şöyle anlatıyor: “Kimimiz sevip alamamışız, kimimiz seveceğimizi bulamamışız, kimimiz içimizdeki Sarı Gelinin hayaliyle yaşamışızdır. İster hayallerde yaşasın, ister gönüllerde, isterse bu cihanda yaşasın… Yaşasın da nerede olursa olsun. Önemli olan sevginin yaşıyor olması değil midir? Sevgili, uğruna çok şey feda edilen ve buna değendir. İnsanoğlunun sevdiği için feda edemeyeceği şey yoktur. Hangi sevgili, sevgisi uğruna neleri feda etmemiştir ki? Bu sevgili, bazen Allah sevgisi olarak çıkar karşımıza; bazen bir yüce makam, bazen güzel bir kız, bazen de dünya malı… O soğuk kış mevsiminde hapsolduğumuz evimiz, sobanın sıcaklığıyla kucaklardı bizi. Sobanın üzerinde fokurdayarak kaynayan suyun sesi, radyodaki haberleri okuyanın sesiyle yarışır dururdu. Dizine yatarken sırtımı verdiğim sobanın sıcaklığı, annemin anlattığı masallar unutulur gibi değil. Annem, “Bir varmış, bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, pireler berber iken, develer tellal iken, ben annemin dizinde mışıl mışıl uyurken” diye başlardı anlatmaya. Masalların hiçbirini sonuna kadar dinleme imkanı bulamamıştım. Uyandığımda, sağ yanım uyuşmuş oluyordu. Öyle uyuşmuştu ki o uyuşukluk, masallarda dinlediğim Sarı Gelin’i arayıp buluncaya kadar gitmemişti. İşte o zaman bir şeylerin farkına yeni yeni varabildim.”
//KÜLTÜRÜN MİLLİYETİ OLMAZ
Yaklaşık 800 yıl önce yaşanan Sarı Gelin’in günümüze kadar unutulmadığını anlatan Kılıç, Leyla ile Mecnun, Ferhat ile Şirin, Kerem ile Aslı’nın aşkından geri kalmayan Sarı Gelin ile Senan’ın aşkının, özellikle son yıllarda Ermeniler tarafından sahiplenmeye başladığını, bu kavganın, o kutsal aşkı gölgeleyip, türkünün başka mecralara çekilmesine neden olduğunu söyledi.
Yazar Kılıç, “Ermenilerin, Gürcülerin, Azerilerin sahip çıktığı Sarı Gelin türküsü, günümüze kadar bu sahiplenme duygusuyla gerçeğinden saptırılmıştır. Kültürün milliyeti olmaz düşüncesiyle yaklaşık 3 yılı aşan araştırma çalışmalarımın sonucunda böyle bir kitap yazma zarureti doğdu. Onlarca kitap, yüzlerce yazılı eser taramamda elde ettiğim bulgular ışığında yazdığım bu roman, hayal ürününden ziyade gerçekleri yansıtan bir eserdir” dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lale Mehralı 15 Temmuz 2010 Perşembe 09:27

Sayın Eyuphn Kiliç, Sarı Gelin Azerbaycan türklerine ait bir öykü, ermenilerle, gurculerle hic alakasi yok!

Yorumu oyla      6      4  
zülfikar 24 Ocak 2010 Pazar 20:17

roman hakkında verdiğiniz kısa bilgilerin daha önce okuduğum sözsüz çağrı ile hiç alakası yok. çünkü senan dininden dönmüyor ve kuran falan yırtmıyor. muammer akpınar böyle yorumluyor. peki kim doğru söylüyor

Yorumu oyla      6      4  
Muammer AKPINAR 25 Kasım 2009 Çarşamba 09:53

Bu roman baştan başa aşırmadır. Konu tarafımdan kaleme alınmış olup tam üç yıl 3 ay önce "Sözsüz Çağrı; Bir bahâdır Bu İllerde Senan ile Sarı Gelin" adı altında yayınlanmıştır. Karşılaştırmak isteyene kitabımı ücretsiz olarak gönderebilirim. Zaten o da üç buçuk yıl önce araştırmaya başladığını yazmaktadır. Yani ben yayınlattıktan sonra. Selamlar Muammer AKPINAR Atkatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü /Erzurum Gsm:05059264268

Yorumu oyla      6      4  
pehlül 21 Kasım 2009 Cumartesi 13:08

ermeni işini çürütecek bir çalışma olursa iyi olur.

Yorumu oyla      6      4  
hakkı 21 Kasım 2009 Cumartesi 13:07

tebrik tebrik tebrik

Yorumu oyla      6      4  
akko 21 Kasım 2009 Cumartesi 13:07

bravo anlatıldığı gibiyse güzel çalışma

Yorumu oyla      6      4  
ADSIZ 21 Kasım 2009 Cumartesi 13:06

tebirke ederiz.

Yorumu oyla      6      4  
ufuk Arıkan 21 Kasım 2009 Cumartesi 13:06

inşallah ermeni türküsüdür zırvasını siz de işlememişsinizdir.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurban satışlarında, gelenek damgası
AHMET AKBUĞA (İHA) – Erzurum'da yıllardan beri devam eden "Kurbanlık Gelin ...
Grup Pinhani, Erzurum’a konuk oldu
İHA/Konser için Erzurum'a gelen Pinhani Grubu, Polis Radyosuna konuk oldu.
Eğitimde, Müftülük-İlahiyat işbirliği
Erzurum Müftülüğü tarafından organize edilen bir çalışma kapsamında, her ...
 
Türk Dünyası bir aydını yitirdi
Türk Fikir Dünyasının önemli isimlerinden Gazeteci ve yazar Ömer Lütfi ...
Sorumlular hesap vermeli
Geçmişte yapılan yanlış restorasyon sonucu tarihi dokusunu yitiren Yakutiye ...
‘Alo Fetva’ hattına soru yağmuru
GHA/Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, “Alo Fetva Hattı”nı arayan vatandaşların ...
 
Eğitim Gönülleri kütüphane kurdu
GHA/ Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Şenyurt beldesi, Atatürk Üniversitesi ...
Hafız Turhan finalist oldu
GHA/Kur'an-ı Kerim'i ve Mealini Güzel Okuma Yarışması’nın İl Finali sonuçları ...
Erzurum Euro ATV’nin gündeminde
GHA/ Erzurum, Avrupa’daki gurbetçilere yönelik olarak yayın yapan ATV Avrupa ekranlarına taşınacak.
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva