ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Bu çöküşün bahanesi yok: 1 - 3
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
Erzurumlu Pastaneciden öğretmenlere vefa ikramı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Kasım 2009 Pazartesi - 05:04

"6 Türk yılda 1 kitap okuyor"

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yapılan araştırmaya göre, bir Japon'un yılda 25 kitap okuduğunu bunun da ayda 2 kitaptan biraz fazla olduğunu belirterek, ''6 Türk yılda 1 kitap okuyor. Yani bir Türk yılda 6 kitap okumuyor. Bu da okumada, daha doğrusu okumamada durumumuzu ortaya koyuyor'' dedi.

 6 Türk yılda 1 kitap okuyor

 Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yapılan araştırmaya göre, bir Japon'un yılda 25 kitap okuduğunu bunun da ayda 2 kitaptan biraz fazla olduğunu belirterek, ''6 Türk yılda 1 kitap okuyor. Yani bir Türk yılda 6 kitap okumuyor. Bu da okumada, daha doğrusu okumamada durumumuzu ortaya koyuyor'' dedi.
//DİL VE TARİH MİLLİ DEĞER
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof Dr. Şükrü Haluk Akalın, ''Dil ve tarih deyince bir milleti oluşturan temel değerler aklıma geliyor. Dil ve tarih deyince bu temel değerleri ölçü alan, bu konuda kurumlar kuran Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu yüce Atatürk aklıma geliyor'' dedi.
//ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI ÇIĞIR
Akalın, Atatürk'ün başlattığı çalışmalar çerçevesinde dil ve tarih konusunda yapılan araştırmalarda önemli gelişmeler elde ettiklerini anlatarak şunları söyledi:
''Ama gelişen dünyada başta dil olmak üzere pek çok değerlerimiz değişmeye, değişimle birlikte gelişmeye başladı. Bizlere düşen, değişen dünya koşullarında gelişen teknolojilerle dilin yaygınlaştırılmasının, araştırılmasının, öğretilmesinin yeni yöntemlerini araştırmak, bulmak, bunlarla Türkçe'yi hem araştırmak hem yaygınlaştırmaktır. Bu konuda Türk Dil Kurumu olarak Türkçe'nin bütün başvuru kaynaklarını, yani sözlükleri en başta sanal ortama aktarmayı hedeflemiştik ve bu çalışmayı büyük ölçüde tamamladık. Şu anda başta sesli Türkçe sözlük olmak üzere Türkçe'nin bütün sözlüklerini sanal ortama aktarıyoruz. 11'inci sözlüğümüzü geçen dil bayramımızda kullanıma açtık. Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü, Ata Sözleri ve Deyimler Sözlüğü, Kişi Adları Sözlüğü, Büyük Türkçe Sözlük. Bütün bu Türkçe'nin söz varlığını gözler önüne seren çalışmaları tamamladık. Bilgisayarlarda kelime işlemci yazılımlarda yazım ve dil bilgisi denetiminde seçenek olarak, 'TDK kılavuzunu esas al' diye bir bölüm var. Bilgisayar
kullanıcıları bu bölümü işaretlediklerinde bilgisayarda kelime işlemci programlarda yazdıkları her yazı Türk Dil Kurumu yazım denetimi açısından değerlendiriliyor. Yanlış yazılanların altı kırmızıyla çiziliyor. Altı yeşille çizili olanlar da temel birtakım dil bilgisi yanlışlarını işaret ediyor. Henüz daha çok güçlü bir yazım dil bilgisi denetimi gelişmedi. Bu geliştirilmeye çalışılıyor. Ama bu arada bir şey daha yaptık. Yabancı kaynaklı sözcükler kullanıldığında onun da altı yeşil çiziliyor ve, 'Bu sözcükyabancı kaynaklıdır. Türkçe karşılığı budur. Bunu kullanabilirsiniz' diyor.''
"BİR JAPON YILDA 25 KİTAP OKUYOR, 6 TÜRK YILDA 1 KİTAP OKUYOR"
Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, dilin geliştirilmesinde, bireylerin söz dağarcığının genişletilmesinde okullardaki okuma etkinliğinin büyük yararı olduğunu kaydederek, "Geçen ay Kars'ın Digor İlçesi Kaymakamlığı'nın düzenlediği etkinliğe katıldım. Öğrendim ki bu okulumuzda da okuma etkinliği yapılıyormuş. Bunu duyunca büyük bir mutluluk yaşadım. Yapılan araştırmaya göre bir Japon yılda 25 kitap okuyor. Yani ayda 2 kitaptan biraz fazla. 6 Türk yılda 1 kitap okuyor. Yani bir Türk yılda 6 kitap okumuyor. Bu da
ne derecede okumada, daha doğrusu okumamada durumumuzu ortaya koyuyor" diye konuştu.
Törene katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz de yaptıkları konuşmalarda okul yöneticilerine düzenledikleri etkinlikten dolayı teşekkürlerini sundu.
Panelde, konuşmacı olarak katılacakları duyurulan Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın rahatsızlıkları nedeniyle gelemedikleri bildirildi.
İnalcık ve Ortaylı, panelde konuşmalarını sinevizyondan gerçekleştirdi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“2011’e Doğru Uluslararası Sanat Buluşması”
Dilek BAYRAK/ERZURUM gazetesiAtatürk Üniversitesi tarafından organize ...
Kılıç, Sarı Gelin’i romanlaştırdı
İHA/Gazeteci-Yazar Eyüphan Kılıç’ın 3.5 yıl süren araştırması sonucu yazdığı ...
Kurban satışlarında, gelenek damgası
AHMET AKBUĞA (İHA) – Erzurum'da yıllardan beri devam eden "Kurbanlık Gelin ...
 
Grup Pinhani, Erzurum’a konuk oldu
İHA/Konser için Erzurum'a gelen Pinhani Grubu, Polis Radyosuna konuk oldu.
Eğitimde, Müftülük-İlahiyat işbirliği
Erzurum Müftülüğü tarafından organize edilen bir çalışma kapsamında, her ...
Türk Dünyası bir aydını yitirdi
Türk Fikir Dünyasının önemli isimlerinden Gazeteci ve yazar Ömer Lütfi ...
 
Sorumlular hesap vermeli
Geçmişte yapılan yanlış restorasyon sonucu tarihi dokusunu yitiren Yakutiye ...
‘Alo Fetva’ hattına soru yağmuru
GHA/Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde, “Alo Fetva Hattı”nı arayan vatandaşların ...
Eğitim Gönülleri kütüphane kurdu
GHA/ Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Şenyurt beldesi, Atatürk Üniversitesi ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva