Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, yapılan araştırmaya göre, bir Japon'un yılda 25 kitap okuduğunu bunun da ayda 2 kitaptan biraz fazla olduğunu belirterek, ''6 Türk yılda 1 kitap okuyor. Yani bir Türk yılda 6 kitap okumuyor. Bu da okumada, daha doğrusu okumamada durumumuzu ortaya koyuyor'' dedi.
//DİL VE TARİH MİLLİ DEĞER
Türk Dil Kurumu Başkanı Prof Dr. Şükrü Haluk Akalın, ''Dil ve tarih deyince bir milleti oluşturan temel değerler aklıma geliyor. Dil ve tarih deyince bu temel değerleri ölçü alan, bu konuda kurumlar kuran Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu yüce Atatürk aklıma geliyor'' dedi.
//ATATÜRK’ÜN AÇTIĞI ÇIĞIR
Akalın, Atatürk'ün başlattığı çalışmalar çerçevesinde dil ve tarih konusunda yapılan araştırmalarda önemli gelişmeler elde ettiklerini anlatarak şunları söyledi:
''Ama gelişen dünyada başta dil olmak üzere pek çok değerlerimiz değişmeye, değişimle birlikte gelişmeye başladı. Bizlere düşen, değişen dünya koşullarında gelişen teknolojilerle dilin yaygınlaştırılmasının, araştırılmasının, öğretilmesinin yeni yöntemlerini araştırmak, bulmak, bunlarla Türkçe'yi hem araştırmak hem yaygınlaştırmaktır. Bu konuda Türk Dil Kurumu olarak Türkçe'nin bütün başvuru kaynaklarını, yani sözlükleri en başta sanal ortama aktarmayı hedeflemiştik ve bu çalışmayı büyük ölçüde tamamladık. Şu anda başta sesli Türkçe sözlük olmak üzere Türkçe'nin bütün sözlüklerini sanal ortama aktarıyoruz. 11'inci sözlüğümüzü geçen dil bayramımızda kullanıma açtık. Bilim ve Sanat Terimleri Sözlüğü, Ata Sözleri ve Deyimler Sözlüğü, Kişi Adları Sözlüğü, Büyük Türkçe Sözlük. Bütün bu Türkçe'nin söz varlığını gözler önüne seren çalışmaları tamamladık. Bilgisayarlarda kelime işlemci yazılımlarda yazım ve dil bilgisi denetiminde seçenek olarak, 'TDK kılavuzunu esas al' diye bir bölüm var. Bilgisayar
kullanıcıları bu bölümü işaretlediklerinde bilgisayarda kelime işlemci programlarda yazdıkları her yazı Türk Dil Kurumu yazım denetimi açısından değerlendiriliyor. Yanlış yazılanların altı kırmızıyla çiziliyor. Altı yeşille çizili olanlar da temel birtakım dil bilgisi yanlışlarını işaret ediyor. Henüz daha çok güçlü bir yazım dil bilgisi denetimi gelişmedi. Bu geliştirilmeye çalışılıyor. Ama bu arada bir şey daha yaptık. Yabancı kaynaklı sözcükler kullanıldığında onun da altı yeşil çiziliyor ve, 'Bu sözcükyabancı kaynaklıdır. Türkçe karşılığı budur. Bunu kullanabilirsiniz' diyor.''
"BİR JAPON YILDA 25 KİTAP OKUYOR, 6 TÜRK YILDA 1 KİTAP OKUYOR"
Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, dilin geliştirilmesinde, bireylerin söz dağarcığının genişletilmesinde okullardaki okuma etkinliğinin büyük yararı olduğunu kaydederek, "Geçen ay Kars'ın Digor İlçesi Kaymakamlığı'nın düzenlediği etkinliğe katıldım. Öğrendim ki bu okulumuzda da okuma etkinliği yapılıyormuş. Bunu duyunca büyük bir mutluluk yaşadım. Yapılan araştırmaya göre bir Japon yılda 25 kitap okuyor. Yani ayda 2 kitaptan biraz fazla. 6 Türk yılda 1 kitap okuyor. Yani bir Türk yılda 6 kitap okumuyor. Bu da
ne derecede okumada, daha doğrusu okumamada durumumuzu ortaya koyuyor" diye konuştu.
Törene katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz de yaptıkları konuşmalarda okul yöneticilerine düzenledikleri etkinlikten dolayı teşekkürlerini sundu.
Panelde, konuşmacı olarak katılacakları duyurulan Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın rahatsızlıkları nedeniyle gelemedikleri bildirildi.
İnalcık ve Ortaylı, panelde konuşmalarını sinevizyondan gerçekleştirdi.