Erzurum'da nişanlı damat adaylarının kurban bayramlarında göndermekle yükümlü olduğu kurbanlık koç, erkek ailesine yaklaşık 2 bin YTL'ye mal oluyor. Gelenek gereği her damat ailesinin bayram öncesi gelinin ailesine süsleyerek götürdüğü kurbanlık koçun üzerinde bir bilezik ve bayram hediyeleri bulunuyor.
//GELİNE KURBAN HEDİYESİ
Erzurumlu Kadir Kara, nişanlı oğlu Kenan için hazırladığı gelin koçunu minibüs ile gelinin ailesine gönderirken hem gururlu hem de sevinçliydi. Koçu 600 YTL'ye aldığını ve hediyelerle birlikte yaklaşık 2 bin YTL harcama yaptığını söyleyen Kara, "Erzurum'da bu gelenek yıllardır devam ediyor. Erkek tarafı, koçu bayram öncesinde gelinin ailesine götürür. Onlar da ister kurban eder, isterse satar. Herhangi bir mecburiyet olmamasına rağmen herkes bu geleneği yaşatır." diye konuştu.
Hazırlanan koç, daha sonra at arabasıyla gelinin evinin gönderildi.
//KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Öte yandan Veteriner hekim Ali Ak, kurban alırken, hayvanın hastalıklı olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Çok basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabileceğini kaydeden Ak, kurban seçiminin püf noktalarını şöyle açıkladı. “Öncelikle kurbanlık için tosun ve koç tercih edilmeli. Dişi hayvan kesilmemesi, hayvan varlığının devamını sağlayacaktır. Koç, koyun ve keçinin bir, sığır ve manda cinsinden hayvanların iki, devenin de beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli. Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir. İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı. Koyun, koç gibi kurbanlıklar seçerken bel bölgesi sıkıldığında ele kemik gelmemelidir. Kemik geliyorsa, bu, hayvanın zayıf olduğunu gösterir”