Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi, Sürekli Basın Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Reha Oğuz Türkkan hayatını kaybetti.
TGC'den yapılan açıklamaya göre, Türkkan'ın cenazesi, bugün öğle vakti Altunizade Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi'nde yapılacak cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
//TÜRKKAN’IN ÖRNEK ÇALIŞMALARI
İstanbul'da 1920 yılında doğan Türkkan, St. Joseph, Galatasaray ve Kabataş Lisesi'nde okudu, Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra Sorbonne ve Columbia üniversitelerinde eğitim gördü.
Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yapan Türkkan, "Sorularla Programlı Öğrenim" metodunun üç kurucusundan biri olarak "Who's Who" ansiklopedisinde yer aldı. ABD hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve açık üniversitenin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görevlendirildi. Türkkan, 1938–1944 yılları arasında Türkçülük faaliyetlerine katıldı. Dergi ve kitaplar yayınladı. Cumhuriyet, La Republiqe, Tasvir, Tercüman, Türkiye, Milliyet, Adalet ve Türkeli gazeteleri ile Human Values, Reader's Digest, Kıvılcımlar, Türk Yurdu, Türk Edebiyatı, Hisar, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Dünya Araştırmaları, Ergenekon, Bozkurt, Gökbörü, Türk 2000 Postası, Yeni Forum ve Yeni Türkiye dergilerinde binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlandı. Pek çok seminere katıldı.
//HAYATINI TÜRK DÜNYASINA VAKFETMİŞTİ
Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak yayınlanmış 37 kitap, 9 film ve 3 TV senaryosu yazdı. Senaryolarından "Too Early For Death (Ölüm İçin Çok Erken)" Amerika'da NBC'de, Türk mizahı hakkındaki "Rions Ensemble (Beraber Gülelim)" MIP Cannes'de gösterildi. Uyuşturucudan kurtulanların hikayesi olan "To Be Born Again (Yeniden Doğmak)" ABD'de "Human Values" vakfınca değerlendirildi.
Türkkan, "İçtiğimiz Çay", "Altın Yumurta", "Türkün Dışarıda Kalan Mirası", "Stranger In Paradise (Garip Adasında Garip)", "İpek Kadife" filmlerini hazırladı.
TÜRKKAN KİMDİR?
1920 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Halid Ziya Bey, annesi Saibe hanımdır. İyi bir eğitim gördü. St. Joseph, Galatasaray ve Kabataş liselerinde okuduktan sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi'nde master yaptı. Tarih ve Türkoloji dallarında Sorbonne Üniversitesinde, Tecrübî psikoloji dalında ise Columbia Üniversitesinde ihtisas yaptı.
//TÜRKİYE’Yİ ABD’DE TEMSİL ETTİ
ALGE'nin kurucusu ve EHO Sistemi'nin yaratıcısı Ord. Prof. Dr. Reha Oğuz Türkkan, New York Columbia ve CCNY Üniversiteleri eski öğretim üyesidir. 1960-1969 arasında Amerika'da 124 öğretim merkezi (UNİ-TEQ) kurmuş (beşinde Speed Reading-Hızlı Okuma kursları açmıştır). Başkan olduğu ‘Learning Foundations’ Vakfına ABD Federal hükümetince 4 eyaletin öğretim tekniklerini yenileme görevi verilmiş, 1970'lerde de ‘Learning Materials Publishing’ Yayınevinin Başkanlığını yapmıştır.
Son yüzyılın en önemli psikologlarından, ünlü bilim adamı Prof. Skinner (Harvard Üniversitesi) ve Prof. Crowder’la (UCLA) birlikte ‘Sorularla Programlı Öğrenim’ metodunu geliştirmiş; bu yeni öğrenme metodunun üç kurucusundan biri olarak ve ABD'deki eğitime katkılarından dolayı ‘WHO'S WHO’ ansiklopedisinde yer almıştır. ABD Federal Hükümeti tarafından 4 eyaletin eğitim planlaması ve Sunrise Açık Üniversitesi’nin kuruluşunda eğitim teknolojisi danışmanı olarak görev almıştır.
//124 OKUL AÇTI
124 okul (4 tanesi Hızlı Okuma ve Bilgisayar üzerine) açtı. Aynı doğrultuda, Türkiye'de Yaykur Açıköğretim Üniversitesi’ni kurdu. 1975-1976 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yaykur Açık Üniversitelerinin kurucusu ve yöneticisi olarak görev yapmıştır. 1976'da NASA'ya danışman olarak Hindistan'daki uydulu Eğitim çalışmalarını inceledi.
//BİLİM DÜNYASINA IŞIK SAÇTI
ABD'de bulunduğu süre içerisinde ‘Psikolojinin İş Dünyasında Başarıya Etkisi ve Uygulanışı, İkna Psikolojisi ve Satış Teknikleri’ konularında iş dünyasına yönelik eğitimler verdi, çeşitli şirket ve kuruluşlara danışmanlık ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı.
1970’lerde Türkiye’de, ‘Hızlı Okuma’ adıyla ‘Speed Reading’ tekniğini tanıtmış, 1976-1980 arasında Milli Eğitim Bakanlığı, sonra da Kültür ve İçişleri Bakanlığı’nın üst düzey yöneticilerine, Boğaziçi Üniversitesi’nin Öğretim Üyelerine, ve birçok firmalara kurslar ve seminerler vermiştir. Daha sonra da halka açık seminerler başlatmıştır. ‘Çok Hızlı Okuma’ konusundaki Türkiye’de ilk kitabını 1985’te yazmıştır.1987 yılından itibaren, birçok firmaya, kamu kuruluşuna, okullara ve dershanelere eğitimler vermiş, halka açık seminerler düzenlemiştir.
//HIZLI OKUMA TEKNİĞİ ONUN ESERİ
2000 yılında Tuğrul Türkkan’la beraber, en yeni ve çağdaş öğren & okuma yöntemlerinin Hızlı Okuma tekniğine bilgisayar desteğiyle uyarlanmasıyla, ‘4 Aşamalı Etkin Hızlı Okuma Sistemi’ni geliştirmiştir. Kısa adı EHO olan, bu programın uygulanması sonucunda, eskiye nazaran, gerek hız gerekse de okuma veriminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.
//BİNLERCE İLMİ MAKELE YAZDI
Yerli ve yabancı basında binlerce makale, dizi ve araştırması yayınlanan Reha Oğuz Türkkan, ayrıca İstanbul Ticaret Odası Gazetesinde ‘Amerika ve Türkiye'de İş Dünyası’ konularında 2 sene sütun yazarlığı yaptı. Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak yayınlanmış 43 kitap, 9 film ve 6 TV senaryosu vardır. ‘Too Early For Death’ 1954' de NBC’de oynadı. ‘Türk Mavisi, Türk Yeşili ve Türkuaz’ Kültür Bakanlığı Ödülünü kazandı. 'Tarihimizin Akışı’ ise Bakanlıkça video filmi olarak çekildi). Amerika'da İngilizce olarak ‘Turkish-American Encylopedic Digest’, Türkiye'de ‘Türkkan 21. yy. Ansiklopedisi’ni (birer cilt olarak) yayınlandı.
//UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ETTİ
Hayır işlerindeki faaliyetleri arasında ABD'de ‘Human Values Foundation’ Vakfı başkanlığı (Çevre ve Uyuşturucu Eğitimi), Türkiye'de de ‘Türk 2000’ler Vakfı’ Yönetim Kurulu (Geleceğe Hazırlık Bilimi / Füturoloji) başkanlığı vardır.Psikoloji ve Eğitim Üzerine Eserlerinden Bazıları
1964 Conditioned Learning, New York
1968 Programmed Instruction Based Courses, New York
1976 İkna Psikolojisi, Ankara
1989 Çok Hızlı Okuma, İstanbul
1997 Kolay ve İyi Öğrenme Teknikleri, İstanbul
1997 Anlayarak Hızlı Okuma ve PhotoReading, İstanbul
1998 İnsanları İkna Etme ve Uzlaşma Teknikleri, İstanbul
2003 Kendi Kendine Etkin Hızlı Okuma (T. Türkkan ile birlikte), İstanbul.