Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 90. yılında iki önemli çalışmaya imza atıldı. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kavukçu, ‘Alan kurgu’ ismini verdiği dekorasyon sergisi ile TBMM’nin 90. yılında arşivlerden seçilmiş 90 belge sergisi açıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin tavanlarındaki kürelerin renkleri, ulusal ve milli renkler olan kırmızı ve beyazdan oluşurken, koridorlarda 90. Yıl Kutlamaları kapsamında, TBMM arşivindeki belgelerden oluşan "90. Yılda 90 Belge" sergisi günün önemini en güzel şekilde gözler önüne serdi.
//MECLİS KORİDORLARINDA KIRMIZI-BEYAZ 9 BİN KÜRE…
Atatürk Üniversitesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin destekleriyle yapılan serginin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kavukçu, renklerin bayrağımızı, kürelerin aşağıda ve yukarıda olmasının nedenin ise birlik beraberliği temsil ettiğini söyledi.
Çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Kavukçu, “Yaptığımız çalışmayla; Türkiye'de bir kutlamanın, açılışın yapılmıştır. Kırmızı bayrağımızın ve beyaz ise ay yıldızımızı temsil etmektedir. Bu yüzden kırmızı beyazın öne çıkmasını ve daha da önemlisi Cumhuriyet’in temel kurumlarından en merkezi bir yer olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bunu vurgulamayı amaçladık. Küreler, hem Türk milletini hem de burada bugüne kadar görev yapmış tüm milletvekillerini temsil ediyor. Büyüklü küçüklü, irili ufaklı yaklaşık 9 bin küre var. Bunların birbirleriyle olan ilişkisi, büyüğün küçükle, kırmızının beyazla olan ilişkisi, birinin aşağıda, birinin yukarıda olmasının getirdiği bir birliktelik ve bütünlük oluşturuyor” şeklinde konuştu.
//ÇALIŞMA, 20 KİŞİLİK BİR EKİPLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ…
Politikanın yapıldığı temel bir yapıda, bu işin o amaçla yapılmasını da demokrasiyle ilişkilendirebilir olduğuna dikkat çeken Kavukçu, “9 metre yüksekliğinde ve 16 metreden oluşan 3 alanda çalışma yaptık. Toplamda 4158 metre karelik bir alanda çalışmamız gerçekleşti. Burada Üniversitemiz bize manevi açıdan büyük destek olurken, yine TBMM yetkilileri de bizlere her türlü desteğini vermiştir. Çalışmalarımız halen daha devam etmektedir. Benle birlikte 20 öğrencim ve bir Araştırma Görevlisi arkadaşımız Muhammet Tatar’da ekibimizde yar almaktadır. Tabi bu sergilerin ilkini 2000 yılında Çifte Minareli Medrese’de açtık. Daha sonra Ankara, İstanbul’da birçok üniversite ve sanat merkezlerinde çalışmalarımız oldu” dedi.
//“90 YILDA 90 BELGE”
TBMM'nin kuruluşunun 90. yılı etkinlikleri kapsamında TBMM Şeref Holü'nde, Meclis arşivindeki belgelerden oluşan '90. Yılda 90 Belge' sergisi açıldı.
Serginin açılışına TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kabine üyeleri, eski Meclis Başkanları ve milletvekilleri katıldı.
Konuşmaların ardından serginin kurdelesini Şahin, Erdoğan, Toptan, Arınç, Karakaş ve Sezgin kesti.
//SERGİDE YER ALAN ESERLER
Sergide, ''Mustafa Kemal Paşa'nın Osmanlı Meclis-i Mebusanı 4. Dönem Erzurum Mebusu Olarak Seçildiğine Dair Mazbata'', ''TBMM'nin İlk Albümü'', ''TBMM'de kurulan ilk komisyonlar'', ''TBMM'nin açılışının 2. gününde yapılan ilk gizli oturumun tutanağı'', ''Amasya milletvekilleri tarafından verilen zahireden alınacak aşar vergisi hakkındaki önergeler'' (Bu önergeler TBMM tarafından işlemden kaldırılan ilk dosyadır), ''TBMM'ye verilen ilk sözlü, yazılı soru önergesi'', ''TBMM Hükümeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında yapılan Gümrü Anlaşması sürecindeki belgeler'', ''Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın 1924'te TBMM'de yaptığı açılış konuşmasının orijinal metni'', ''TBMM Genel Kurulunda Yüce Divana ilk sevk kararı, ''Milli Mücadele Karşıtı Olduğu İçin Yurt Dışına Sürülenlerin (150'likler) Affına Dair Kanun Tasarısı'', ''Laiklik İlkesinin Anayasaya Girdiğine Dair Kanun'', ''İdamın Kaldırıldığına Dair Anayasa Değişikliği'' nin de aralarında bulunduğu 90 belge yer alıyor.