Bayburt'ta bu yıl 15.'si düzenlenen "Dede Korkut Kültür, Sanat Şöleni", Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in katılımı ile başladı.Şölenle ilgili ilk etkinlik Dede Korkut'un mezarının bulunduğu Masat köyünde yapıldı. Burada Dede Korkut'un türbesine şölen çelenginin sunulmasının ardından dua edildi. Gaziosmanpaşa Estergon Mehter Takımı'nın eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra bölgede açılan kıl çadırda Bakan Demir ve protokol üyeleri programı takip ettiler. Yurt içinden ve yurt dışından gelen halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından şölen, şehir merkezinde yapılan kortej yürüyüşü ile devam etti.
TÜRK DÜNYASI’NA AÇILAN PENCERE
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'in Valilik, Bayındırlık, Tapu Sicil, Tapu Kadastro ve diğer kurumları ziyaret etmesinin ardından program Valilik önündeki tören alanında devam etti. Burada Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Milletvekilleri Fetani Battal, Doç. Dr. Ülkü Gökalp Güney'in konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bayburt Valisi Kerem Al, kültürel zenginliklerimize sahip çıkma, onları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına düzenlenen şölenin amaçlarından birisinin de Türkdünyasına açılan bir pencere niteliği taşıması olduğunu belirterek, Dede Korkut'un Türk dünyasının ortak atası, Türk ruhu ve düşüncesine ışık tutan ortak değer paydası, dünü ile bugünü arasında bir köprü olduğunu söyledi.
GÖÇ GERÇEĞİ
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Bayburt'un Türkiye'de en fazla göç veren illerden birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Çok köklü bir tarihi ve kültürel geçmişi var. Özellikle tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan bu kent, bugün geldiği nokta itibarı ile kendi nüfusunun çok daha fazlasını kendi sınırlarının dışında barındırmakla beraber ama biz biliyoruz ki burada olmayan insanları da buradaymış gibi kendi örfünü kültürünü geleneğini kentine sahiplik duygusunu yaşayan illerden birisi. Biz Dede Korkut adına bugüne ulaştırılan yazılı ve sözlü ne varsa özelliğinde yüzyıllar, binyıllar öncesinden bugünkü yaşayan bu
milletimizin bugünkü ruhaniyeti ile birçok şeyin örtüştüğünü, dejenerasyonun olmadığını, özden öze bin yıl öncesini bugüne taşıyan bir milletin evlatları olarak çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum."
DEDE KORKUT PANELLERİ BAŞLIYOR
Yapılan konuşmaların ardından Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir'e Vali Kerem Al tarafından plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından şölen balonları protokol üyeleri tarafından havaya bırakıldı. Şölende daha sonra Rusya'daki Yakutistan özerk bölgesinden gelen Saharga halk oyunları ekipleri, Gürcistan, Iğdır, Erzurum, Gaziantep, Trabzon, Adıyaman ve Bayburt halk oyunları ekiplerinin gösterileri ilgi ile izlendi.
Bayındırlık ve İskan Bakanı'nın şehirden ayrılmasının ardından törenlere akşam Genç Osman Stadyumu'nda yapılan Salih Demir, Sincanlı Filiz ve Niran Ünsal konseri ile devam etti.
5 gün sürecek olan şölen boyunca paneller, yarışmalar, konserler, sergiler, halk oyunları gösterileri, tiyatro ve cirit gösterileri düzenlenecek.