KARNAVASLI AŞIK HALİL
Olur Kaymakamlığı ve Olur Belediyesi’nin katkılarıyla “Olur Akdağ Festivali” etkinlikleri çerçevesinde bir kültürel faaliyet olarak bastırılan kitap, 1868-1939 yılları arasında Olur’un Ormanağzı (Karnavas) köyünde yaşamış, yörede ismi bilinen ancak edebiyat çevrelerince yeterince tanınmayan “Karnavaslı Âşık Halil” hakkında yapılan ilk müstakil çalışma olma özelliğini taşıyor. Olur Kaymakamı Selim Palamut’un takdim yazısıyla başlayan ve tamamı 210 sayfa olan kitap, beş bölüm olarak hazırlanırken, eserin giriş bölümünde; halk edebiyatı, Türk halk şiiri ve âşıklık geleneği ile ilgili genel bilgilere yer veriliyor.
ESERİN İÇERİĞİ
Birinci bölümde Aşık Halil’in hayatı ve edebi kişiliğinin anlatıldığı kitabın ikinci bölümünde de, karşılaştığı aşıklar ve 7 karşılaşmaya yer verilmiş. Üçüncü bölümde, Âşık Halil’in çeşitli konularda söylediği koşmalar ve destanlar sıralanırken, dördüncü bölüm, eski alfabe ile yazılmış olan şiirlerin orijinal metinleri ve günümüz alfabesiyle yazılışlarına ayrılıyor. Aşık Halil’le ilgili belgeler, kaynak kişilerin resimleri ile yöreye ait bazı resimlerin de bulunduğu bu bölümün sonunda, bir de yöresel kelimelerin açıklandığı sözlük bulunuyor.
ERMENİ MEZALİMİ GÖREN AŞIK HALİL’İN ŞİİRLERİ, TARİHİ BELGE GİBİ…
Kitabın yazarı olan Edebiyat Öğretmeni ve Araştırmacı Temel Vural, Aşık Halil’in, 1868-1939 yılları arasında Olur’un Ormanağzı köyünde yaşamış, edebiyat çevrelerince hakkıyla tanınmayan, dikkatlerden uzak kalmış önemli bir halk şairi olduğunu söyledi. Türk halk şiir geleneğine bağlı kalan şairin, dili ve üslubuyla mahalli söyleyiş özelliklerini yansıttığını kaydeden Temey Vural, “Halk şiir geleneği içinde başka halk aşıklarına benzer yanları olsa da, özellikle işlediği konular itibariyle kendi hayatını ve yaşadığı çevreyi anlattığını söyleyebiliriz.” dedi.
TARİHE ŞAHİTLİK EDEN HOLK OZANI
Aşık Halil’in, yakın tarihte yaşanan Ermeni mezalimi ve yörenin Ruslar tarafından işgal edilmesi üzerine muhacirliği yaşadığına işaret eden Vural, kendisinin bu hususta şiirler yazmış olmasının, şaire, aynı zamanda tarihi bir nitelik kazandırdığını ifade etti. Temel Vural, “Deyişlerinde, sade, samimi ve içten bir anlatım vardır. Özellikle ayrılık ve ölüm şiirlerinde derin bir ıstırap dikkati çeker. Bu eser uzun bir araştırma inceleme ve derleme çalışmaları sonucunda hazırlanmış, Âşık Halil’i anlatan ilk müstakil kitap olup, yöremizde yaşamış ve şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş bir halk şairimizi edebiyat çevrelerine tanıtma ve kültürümüze karınca kararınca bir katkı dışında başka bir iddia taşımamaktadır. Kitapta, şairin çeşitli konularda söylediği 72 koşması, Rus işgalini ve sonrasında yaşanan göç olaylarını anlattığı destanları, karşılaştığı bazı âşıklarla yaptığı atışmaları bulunmaktadır.” diye konuştu.