Oltulu Aşık Mevlüt İhsani, Oltu Havzası Aşıklar Derneği tarafından mezarı başında anıldı. Bu yıl 16’ıncısı düzenlenen anma törenleri, son 2 yıldır da, geniş kapsamlı bir organizasyona dönüştürülüyor.
ŞENLİKTE 16.YIL BAŞARISI
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ile Oltu Havzası Aşıklar Derneği tarafından bu yıl 16’ıncısı düzenlenen “Oltulu Aşık Mevlüt İhsani’yi Anma Şenlikleri” Cumartesi günü yapıldı. Merhum Aşık Mevlüt İhsani’nin, köyündeki mezarı başında anılmasıyla başlayan etkinlikler, civar köylerden gelen halk ozanlarını Sütkans Köyü’nde bir araya getirdi. Çeşitli illerden, çevre ilçe ve köylerden gelen davetliler, Aşık İhsani’nin mezarını ziyaret edip, dualar okudular. Aşığın kabri başında Kuran tilaveti ve dualarla devam eden anma programı daha sonra şölen için tertip edilen alana taşındı.
TANINMIŞ AŞIKLAR ŞÖLENE KATILDI
Sütkans köyündeki programa, Nuri Çırağı, Mustafa Aydın, Sıtkı Eminoğlu ve Merhum Mevlüt İhsani’nin torunu Şakir İhsanoğlu’nun yanı sıra, Oltu Havzası Halk Âşıkları derneğinden de çok sayıda halk âşığı katıldı.
Törende bir konuşma yapan Edebiyat öğretmeni ve Halk Edebiyatı Araştırmacısı Temel Vural; “Edebiyat çevrelerince yeterince tanınmasa da, Mevlüt İhsani’nin sesi Oltu ve sınırlarını ve hatta Türkiye sınırlarını aşıp bütün dünyaya hitap edecek güçtedir. O ömrü boyunca sessiz yaşamış, tabir yerindeyse bir ipek böceği sessizliği ile kozasını örmüş, gerçek değeri yeni yeni anlaşılmaya başlamış, yıllar geçtikçe çok daha iyi anlaşılacak müstesna bir halk âşığıdır. Yaşarken kendini bilerek ve isteyerek gizlediğinin ipuçlarını şiirlerinden çıkarıyoruz. İhsanî, bir şiirinde; ‘Perdeledi şansım beni Erzurum diyarında /Himmet eden pirler dedi çıkma sakın ayana’ diyor.
Onun şandan ve şöhretten niye uzak durduğunu, yaşarken neden fazla tanınmadığını bu ve benzeri mısralara bakınca daha iyi anlıyoruz.” diye konuştu.
ŞİİRLERLE KARŞILAMA
Konuşmaların ardından gelenek olduğu üzere davetli âşıklar sırayla misafirlere şiirle “Hoş geldiniz” karşılaşması yaptılar. Daha sonra programın diğer bölümlerine geçildi. Şölene katılan âşıkların sırayla türküler ve şiirler seslendirmelerinden sonra, köyde düzenlenen program, Oltu Belediyesi Sinema Salonu’nda devam etmek üzere sona erdi. Oltu’dan ve çevre ilçelerden çok sayıda davetlinin gecenin yapıldığı salonu doldurduğu programda, saygı duruşu ve akabinde İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sunuş konuşmasının ardından âşıklar sahneye davet edilirken, “Hoş geldiniz” karşılaması burada da yapıldı. Daha sonra türküler ve atışmalarla devam eden program aşıkların seyircileri toplu selamı ile sona erdi.
Mevlüt İhsanî’yi Anma şenlikleri çerçevesinde düzenlenen geceye Nuri Çırağı, Mustafa Aydın, Sıtkı Eminoğlu, Oltu’dan Âşık İhsanî’nin oğlu Şakir İhsanoğlu, İhsani’nin torunu Âşık Kâmilî, Adem Göçeroğlu, Ekerî mahlaslı Yener Ekeri, İsmet Polat Nihattin Şahin ve Hüseyin şahin katıldı.