VAHİT OLCAY (İHA) - Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Sultaniye Camii'nin bahçesinde, Osmanlı dönemine ait olduğu tahmin edilen mezarlar ve kitabeler bulundu.
Restorasyon çerçevesinde cami bahçesinde yapılan kazılar sonrasında yaklaşık 250 yıllık mezarlar, mermerler üzerine işlenmiş kitabeler, odalar, havuz, ocak, banyo taşı, değirmen taşı ve o dönem kullanılan günlük eşyalar ortaya çıktı. Kazı alanından inceleme yapan Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, Sultaniye Camii'nin onarımı kapsamında yapılan kazılar sonrasında yaklaşık 250 yıllık tarihin ortaya çıkarıldığını ifade etti. Vali Yılmaz, "İlimizdeki camilerin restorasyonları kapsamında Sultaniye Camii diye bildiğimiz, Şeyh Garip denilen camimizin onarımı sırasında burada konut şeklinde bir yapı bulundu. Gerekli yerlerden onay alındıktan sonra kurtarma çalışması başlattık. Yapılan kazı neticesinde kitabeleri olan mezarlar ve odalar ortaya çıkarıldı. Bu odalardan bir tanesinde mermer üzerine yazılan bir kitabe bulduk. Aynı şekilde o döneme ait bir havuz bulundu. Buradan değişik eşyalar çıktı. Kazıya devam edilecek. Muhtemelen yapılan kazılar sonucunda tekrar mezarlar çıkacak. Burada insanların yaşadığını tahmin ediyoruz. Çünkü ateş yakmak için ocak, banyo taşı ve değirmen taşı bulundu. Dışarıdan bakıldığı zaman gözükmeyen mezar taşları bulunuyor. Bu da kazı yapıldıktan sonra ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
"BURADA 250 YIL ÖNCE İNSANLAR YAŞAMIŞ"
Toprak altında kalan bu yerlerde 250 yıl önce insanların yaşadığını tahmin ettiklerini ifade eden Vali Nurettin Yılmaz, "Buradaki mezar taşlarından okuyabildiğimiz kadarıyla 250 yıllık mezar taşları var. Elimizdeki kitabenin yaklaşık 110 yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Kazıya devam edeceğiz. Başka mezar taşları veya kitabe çıkarsa buranın tam olarak çözümünü yapmış olacağız. Ayrıca kazı çalışmalarının gidişatına göre caminin ihata duvarlarını kardırmamız gerekebilir. Kazı sırasında çıkan bu malzemeleri Ahlat'taki müzeye bırakacağız" şeklinde konuştu.