ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>BÖLGEDEN
5 Ekim 2011 Çarşamba - 03:06

Belli Bölge tarihine ışık tuttu

- İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oktay Belli, bölgenin tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, mutfak bilimi ve daha sayamadığı nice özelliklerinin karanlıklar içinde kaldığını söyledi.

Belli Bölge tarihine ışık tuttu

VAHİT OLCAY(İHA) - İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oktay Belli, bölgenin tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, mutfak bilimi ve daha sayamadığı nice özelliklerinin karanlıklar içinde kaldığını söyledi.
Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) İstanbul Üniversitesi, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), Bitlis Valiliği, Bitlis Belediyesi ve TMMOB Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) Van Şubesi tarafından desteklenen 'Van Gölü Havzası Sempozyumu' başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Van Gölü havzasının tarihi ve kültürel değerleri ile gelecekte turizm cenneti olmaya aday bir bölge olduğunu belirtti. Prof. Dr. Doğru, "Huzur ve güvenin hakim olduğu havzada gün geçtikçe her alanda büyük gelişmeler yaşanmakta ve bölgenin kendine has özellikleri gün ışığına çıkmaktadır. Üniversite olarak bir yandan bu bölgedeki çalışmalara öncülük edip diğer yandan da bölgemiz itibari ile yürütülmekte olan projelere her alanda destek vermeye çalışıyoruz. Bu çalışmalar bağlamında Uluslar arası Van Gölü Sempozyumu'nu düzenlemekteki amacımız; tarihimizin, kültürümüzün, değerlerimizin ve geleneklerimizin kaybolmamasını sağlayıp gelecek nesillere bunları aktarmaktır. Geleneksel hale gelen bu sempozyumlar inanıyorum ki tarih ve kültür bilincimizin oluşmasında önemli katkı sağlayacak ve düzenlenmekte olan bu sempozyum bildirileri ile bu yöndeki hassasiyetimizin ne denli önemli olduğunu ortaya çıkaracaktır" diye konuştu.
BELLİ’NİN BİLDİRİSİ
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Oktay Belli ise, 42 yıldır bu bölgede çalıştığını hatırlatarak, "Maalesef bölgenin tarihi, coğrafyası, arkeolojisi, mutfak bilimi ve daha sayamadığım nice özellikleri karanlıklar içinde kalmıştır. Ancak bizi biz yapan bu saydığım değerli bilgilerdir. Bizi biz yapan Bitlis'in geleneksel mimarisi ve taşınmaz kültür varlıklarıdır. Biz hiçbir zaman kutuplarda doğmadık. Eğer bunlar yoksa bizlerde yok oluruz. Bu değerlere biz kendimiz sahip çıkıp geleceğe aktarmamız lazım. Bu sempozyumların amaçları da bunlar içindir. Buradan Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mahmut Doğru'yu tebrik ederim. Çünkü 50 yıllık üniversitelerin yapacakları işleri yapıp bu tür sempozyumlar düzenliyor. Bitlis'te üniversite kurulduktan sonra buranın şekli değişti. En azından belediyeye yardımcı bir kurum oldu. Gençleri geleceğe hazırlayan farklı bir kurumdur" diye konuştu.
SEMPOZYUMLARIN ÖNEMİ
Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı (TAÇ) Başkanı Sinan Genim de, bu tür sempozyumları büyük şehirlerde yapmanın kolay olduğunu, ama Bitlis'te bunu yapan Eren Üniversitesi'ni Kutladığını dile getirdi.
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın ise, sempozyumun kendileri açısından yararlı olacağını belirterek, "Bu sempozyumun dünya kültür mirası listesine girmeye kararlı olan Bitlis'te yapılması anlamlı olmuştur. Çok değerli hocalarımın bulunduğu bir ortamda kentimizin tarihi miras ve kültürel değerlerinin ele alınması çok önemli bir konudur. Bu anlamda düzenlenen bu sempozyum bizlere destek olacaktır. Bunun için bu sempozyumun düzenlenmesinde ve Bitlis'e gelen misafirlerimize teşekkür ederim" dedi.
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da, bu kentin yıllar içerisinde eski ihtişamını önemli ölçüde kaybettiğini belirterek, "Bugüne geldiğimizde şunu söyledik. Bir hazineye sahibiz, bunun üstü teneke ile kaplanmış ve biz bu hazineyi ortaya çıkaracağız. Bunun içinde yapılması gereken tek şey şehir merkezinin sınırlı süre içerisinde en az 50 yıl geriye götürmektir. Bunu sağlayabildiğimiz takdirde bu şehir önemli bir tarih konumuna gelecektir. Alışkanlıklar var, yerleşik bir ticari hayat var, bunları değiştirmek kolay değil, ancak bunu yapmak zorundayız. Yeni hükümet konağı ve adliye binası yapıyoruz. Ayrıca şu anda ki mevcut İl Özel İdaresi yerine ise TOKİ tarafından iş merkezi yapılacak. Sözün kısası Bitlis çok eski tarihi bir şehir. Biz yöneticiler olarak bu tarihi koruma çabasındayız. Eğer Bitlis'i başarıp ta 50 yıl geriye götürebilirsek, ilimizin o eski günleri bir nebzede olsa geri gelecektir. Bu sempozyum inanıyorum ki bizim amacımıza ulaşmamış için vesile olacaktır" diye konuştu.
Konuşmalarından ardından BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru tarafından başta Bitlis Valisi Yılmaz başta olmak üzere sempozyuma destek verenlere teşekkür belgesi ve plaket verdi.

 
Bu azim örnek alınmalı
 
Aranan iki kişi Erzurum’da bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğulu kadınların yün çilesi bitmiyor
Van'da, kış mevsimi öncesi döşek ve yorganlarda kullanılan yünler yıkanıp ...
Doğu’da bir günde 4 mevsim
Ardahan'ın Posof ilçesi bir günde adeta dört mevsimi yaşıyor. Dün erik ...
Bu da etkinlik rekoru
Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, 'Cami ve Din Görevlileri Haftası'nı düzenleyecekleri ...
 
SERKA standı Rusların ilgi odağı oldu
Serhat Kalkınma Ajansı, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 17.Uluslararası ...
Doğu’da Camiler Haftası coşkusu
Camiler ve Din Görevlileri Haftası Doğu Anadolu Bölgesi illerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Kağızman’da milli coşku
Kars’ın Kağızman ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü ...
 
ARÜ’den ‘Hoş Geldin’ etkinliği
Ardahan Üniversitesi’nin (ARÜ) “Hoş Geldin Günleri” çerçevesinde gerçekleştirdiği ...
Doğu karla buluştu
Van'ın çevresinde bulunan yüksek dağların zirvelerine yılın ilk karı yağdı. Van'da ...
KUDAKA Bölgesinde innovasyon açılımı
Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi, Bayburt Üniversitesi ve Bayburt ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva