ŞÜKRÜ AKYÜZ - MEHMET SALİH AKKUŞ(İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) Atatürk'ün bir vasiyeti olduğunu belirterek, "Bu yıl 70. yılını kutluyor olabilirdik. Vasiyetin yerine getirilmesi 40 yıl gecikti" dedi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) 2011-2012 akademik yılının açılışı nedeniyle Prof. Dr. Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde bir tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, üniversitenin Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından mini bir dinleti sunuldu.
GÜNAY’IN KONUŞMASI
Daha sonra söz alan Bakan Günay, Van YYÜ'nün 2012 yılında 30. yılını kutlayacağını ve bakanlık olarak ellerinden gelen sanatsal desteği vereceklerini kaydetti. Bakan Günay, "Van YYÜ bu yıl veya gelecek yıl 70. yılını kutluyor olabilirdi. Van Üniversitesi'nin kuruluşu Atatürk'ün bir vasiyeti ama gerçekleşmesi 40 yıl gecikmiş bir vasiyet. 15 yıl önce Van Üniversitesi'ne geldiğimde dolaşırken Atatürk'ün sözlerini gördük. 1937'deki Meclis açılış konuşmasında Van'da bir üniversitenin kurulmasının önemine değiniyor. İki yıl meclis açılış konuşmasında Van'da bir üniversitenin kurulmasını söylüyor. Atatürk yaşamış olsaydı tahmin ediyorum bir iki yıl içerisinde, en geç 1942 yılında Van Üniversitesi kurulmuş olurdu. 1982 ile 1942 arasında 40 yıl fark var. Biz bu yıl 70 yıllık bir Van Üniversitesi ile karşı karşıya olabilirdik. Öğrenci sayısı bundan çok daha fazla olan, öğretim üyesi çok daha fazla olan, üniversal ortamda çok daha fazla bilinen, bölgesi için bünyesinde Bitlis Eren ve Hakkari Üniversitelerini çıkaran değil, belki çok daha büyük üniversiteler çıkaran bir başka bilim kurumu ile karşı karşıya kalabilirdik. Kararları geciktirmememiz gerekir. Hele iyi şeyler yapmaya niyetlenmişsek onu geciktirmememiz gerekir. Van'da 40'lı yıllarda bir üniversite kurulmuş olsaydı bölgenin kültürü, turizmi, bütün altyapısı, mimarisi, estetiği, şehirleşmesi ve bölge insanının istihdamı da sanırım bugünkünden çok farklı olabilirdi. Ama, 'Zararın neresinden dönersek kardır' diye bir de sözümüz var. Son 10 yılda bunları telafi etmek için çalışıyoruz. Şimdi şükürler olsun Türkiye'nin her tarafında üniversiteler olmaya başladı. Hakkari'de de var, Edirne'de de var" dedi.
AK PARTİNİN ÜNİVERSİTE AÇILIMI
Her şehirde üniversite kurulmasını ilk zamanlarda sorguladığını da ifade eden Bakan Günay, "Ben ilk yıllarda bunu biraz sorgulamıştım. Yani, 'Anadolu'nun her tarafında bölge üniversiteleri olsa daha iyi değil mi? Anadolu'nun her ilinde üniversite olması çok da doğru mu?' diye düşünmüştüm. Hala bu sorgulamaları sürdürenler var, ama öyle örnekler gördüm ki, Türkiye'nin en ücra merkezlerinde uluslararası alanda başarılı, bilimsel çalışmalara imza atmış hocalarımız gerçek bir vatanseverlik örneği göstererek en küçük illerimizde görev yapıyor" diye konuştu.
Üniversitelerin dokunulmaz, ulaşılmaz alanlar olmak yerine halkın ulaşabildiği, ışık aldığı bilim, kültür ve sanat merkezleri haline dönüşmesi gerektiğini de kaydeden Bakan Günay, "Şimdi üniversitelerimizin büyük bir kısmında böyle gelişmeler görüyoruz. Onun için de gerçekten çok mutluyuz. Üniversite sıradan bir eğitim kurumu değil. Üniversiteler evrensel bir merkez. Bazı temel ilkelerden hiç vazgeçmemek gerekir. Onun için düşünce hürriyeti ve ifade hürriyeti üniversitelerin ayrılmaz bir parçasıdır. İkincisi üniversiteler her şeyi sorgulayabilmelidir. Üçüncüsü ise bizden olmayan, farklı olanlara karşı da bir adalet yeridir" diye konuştu.
Van Valisi Münir Karaloğlu da Van YYÜ'nün 30. kuruluş yılını kutladığını belirterek, "Bu üniversitemizin 30 yıllık yaşamında kayıp yılları da var. Maalesef toplumdan koptu. Elindeki kaliteli akademik personeli başka üniversitelere gitmek zorunda bıraktığı kayıp yılları var. Onu da üzüntüyle ifade etmek istiyorum. Ama üniversitemizin tekrar toplumla şehirle barışarak yeniden üretir hale geldiğini de sevinerek ifade etmek istiyorum. Şahıs olarak, toplum olarak YYÜ'den beklentilerimiz var. Biz üniversitenin
bu havzada yaşayan insanları daha yakından görmesini ve aydınlatmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, yaptığı açılış konuşmasında öğrencilere seslenerek, "Fikir ayrılıklarınızı asla kavga aracı olarak görmeyin. Çünkü fikri farklılıklar toplumsal dinamizmi sağlar. Entelektüel gücü oluşturun. Bu yüzden şiddet içermeyen düşünce ayrılıklarını saygıyla karşılayın. Çağdaş insanlar olmanın yanı sıra tam bağımsızlığımızı ve varlığımız sonsuza kadar koruyabilmek için sınırsız bir vatan sevgisine ve ulusal birlik bilincine sahip olarak, ülke sorunlarıyla da yakından ilgilenmek ve özellikle yakın tarihimizi çok iyi bilmek zorundasınız" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Battal tarafından Bakan Günay'a plaket verildi. Ardından yılın ilk dersini, üniversitenin 3. dönem rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen verdi.