ERZURUM
Malatya İnönü Üniversitesi'nde Üniversiteler Arası Kimya Alanında Bilgi Alışverişi ve Ortak Projeler Geliştirilmesi Çalıştayı başladı. TÜBİTAK ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya, 25 üniversiteden 100 bilim adamının katılıyor. Kimya alanındaki gelişmeleri değerlendiren akademisyen bilgi paylaşımı yapıyor.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, açılışta yaptığı konuşmada, yüksek öğrenim kurumlarının bilgi tabanlı ekonomilerde insan yetiştirilmesinde önemli rol oynadığını söyledi.
ÖZDEMİR KONUŞMA YAPTI
Üniversitelerin ülke ihtiyaçları doğrultusunda gerekli nitelikte öğretim üyesi yetiştirmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Özdemir, "Bilimsel işbirliğini artırmaya yönelik olarak uzmanlar tarafından üst düzeyde yoğun tartışma ve bilgi alış verişinin yapıldığı bir çalışma ortamı oluşturularak aynı zamanda üniversiteler kendi aralarında lisansüstü düzeyde öğrenci yetiştirilmesi içinde çalışmalar yapacaktır. Ayrıca bu kapsamda, herhangi bir alanda güçlü olan bir üniversitenin birikiminden diğer üniversitelerin yararlanma imkânı da doğacaktır." dedi.
ÇELİK’İN DEĞERLENDİRMESİ
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de Türkiye'nin birçok alanda uluslararası tanınırlığının artığını belirtti.Bilimsel çalışma, araştırma ve teknolojik gelişime katkı anlamında henüz istenilen yerde olunmadığını vurgulayan Çelik, şöyle devam etti: "Özellikle araştırma ve proje geliştirmeye yönelik dünyadaki birçok ülkeden daha fazla katkı veren ülkemizde, TÜBİTAK ile ortak proje çalışması ve kabul edilebilir proje üretme konusunda bilim insanlarımız çok yetersiz kalmışlardır. Amerika Birleşik Devletlerindeki birçok üniversitede çalışan akademisyenler yılın 9 ayında devletten maaş almakta ve geri kalan 3 ayın maaşını ise ürettikleri proje ve gerçekleştirdikleri araştırmalardan temin etmektedirler. Bu yaklaşımdan yola çıkarsak ülkemizdeki bilim adamlarının bilimsel anlamda toplumuna katkı sunma ve kendilerini geliştirmeye yönelik daha iyi bir strateji belirlemeleri gerektiği kanaatindeyim."
Yapılan konuşmalardan sonra çalıştay, katılımcıların kendi üniversitelerinin kimya alanındaki gelişmeler ve Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili sunumlarıyla devam etti.