Damcı, "Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş borcu bulunmayan, Ödeme alışkanlığı iyi olan, Sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek altyapı ve bilgi birikimine sahip, En az 15 baş, en fazla 50 baş besi sığırının besisini yapabilecek, çiftçiler projeden yararlanıyor" dedi.
Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Abdullah Damcı, TARET projesinin bakanlar kurula kararıyla uzatıldığını belirterek, projenin devam söyledi.
Damcı, "Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş borcu bulunmayan, Ödeme alışkanlığı iyi olan, Sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek altyapı ve bilgi birikimine sahip, En az 15 baş, en fazla 50 baş besi sığırının besisini yapabilecek" dedi.
PROJE İLE İLGİLİ ANA HATLAR
Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Damcı, "Yetiştirilen besi sığırlarının kesimi ve tüketiciye sunulması, et balık kurumu tarafından yapılacaktır. Proje kapsamında kesimi yapılacak besi sığırları için üreticiye, kargas ağırlık üzerinden, t.c tarım ve köyişleri bakanlığı tarafından et teşvik primi verilecek olup, bu primler ortaklarına tarım kredi kooperatifleri aracılığı ile dağıtılacaktır" dedi.
PROJENİN AMACI
Projenin amaçlarına değinen Damcı,. "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerimizin en büyük geçim kaynağı olan hayvancılığın geliştirilmesine ve desteklenmesine katkıda bulunarak bölge insanının gelir seviyesini artırmak ve bu suretle hayat standardını yükseltmek amacına matuf olmak üzere;Bölge çiftçisinin yetiştirdikleri besi hayvanlarını aracısız olarak satışını gerçekleştirmek,Bölgede kültür ırkı ve kültür ırkı melezi hayvan beslenmesini teşvik ederek birim hayvandan daha fazla gelir elde etmek,Projenin uygulama alanında, yerli sığır ırklarında suni tohumlamayı teşvik etmek suretiyle hayvan ıslahına katkıda bulunmak,Üreticilerin, sözleşmeli besicilik modeli çerçevesinde; hayvan barınağı, hayvan beslemesi ve hayvan sağlığı konusunda eğitilerek, modern ve sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturarak yöre insanının bulundukları yerde istihdamını sağlamak,Sözleşmeli üretim modeli ile planlı üretim yapılmak suretiyle, bölgede kaliteli ve kayıt altındaki besi sığırı üretimini arttırmak,
Bölgeler arası hayvan sirkülasyonunu önleyerek, bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma risklerini azaltmak,Yöredeki yem fabrikalarının kapasite kullanım oranları ve hayvancılığa bağlı dericilik gibi yan sanayilerin gelişimini artırmak suretiyle bölge insanına ilave iş imkanları sunmak,Ülkemiz insanının hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında dışa bağımlılığı azaltmaktır" diye konuştu.
PROJEDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Projenin kriterlerine değinen Damcı, "Tarım Kredi Kooperatiflerine vadesi geçmiş borcu bulunmayan, Ödeme alışkanlığı iyi olan, Sözleşmeli besi sığırcılığı modelini uygulayabilecek altyapı ve bilgi birikimine sahip, En az 15 baş, en fazla 50 baş besi sığırının besisini yapabilecek, Kooperatif ortaklarımız ile sözleşme yapılmak suretiyle uygulanacaktır. Sözleşmeli yetiştiricilik modelinde besi süreleri ortalama 3 ay ile 14 ay arasında olacaktır.
Proje kapsamında besiye alınacak hayvanlar, Ortakların mevcut hayvanları olabileceği gibi öz kaynak katsı alınmak suretiyle Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kredilendirilerek tedarik edilebilecektir" diye konuştu.