Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Erzurum'daki tarımsal arazilerin toprak yapısının, fosfor ve azot açısından fakir olduğunu söyledi. Bu kanaate varmış olmalarına, fakülte bünyesindeki laboratuarlarda yapmış oldukları tahlillerin neden olduğunu kaydeden Öztaş, bölgede yağışların yeterli olmaması nedeniyle toprakta gereğinden fazla kireçlenmeler meydana geldiğini ifade etti.
YANLIŞ SULAMA
Topraktaki besleyici element ve minerallerin, gerek bilinçsizlik, gerek yanlış sulama teknikleri nedeniyle taşındıklarını ve böylece topraktaki verimliliğin azaldığına dikkati çeken Prof. Dr. Öztaş, kendilerine tahlil için getirilen topraklarda hep aynı sonuçla karşılaştıklarını ifade etti.
TARIMSAL PROJELER VE TOPRAĞIN VERİMLİ KULLANIMI
Son yıllarda AB tarafından desteklenen tarımsal projeler sayesinde, toprağın daha verimli kullanılabilmesi yönünde girişimlerin başladığını anlatan Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Taşkın Öztaş, "Topraktan verim alınabilmesi ve ürün kalitesinin yükseltilebilmesi için bir kere ekim yapılmadan toprağın analiz edilmesi ve kimyasal özelliklerinin bilinmesi gerekmektedir. Çiftçimiz bu anlamda bilinçlenmeye başladı. Bölge insanımız artık ekim yapmadan önce toprağını analiz ettiriyor. Yapılan tahliller ve analizlerin sonucunda toprağın su tutma oranı, azot ve fosfor durumu, kireçlenme paritesi gibi önemli unsurlar ortaya çıkarılıyor ve çiftçiye sunuluyor. Çiftçi de, toprağının sahip olduğu bu özellikler ışığında hangi ürünü ekmesi gerekiyorsa, o ürüne yöneliyor" diye konuştu.
ÇİFTÇİ TOPRAĞINI TAHLİL ETTİRİP, SONRA EKİM YAPMALI
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesindeki toprak analiz laboratuarlarının, yıllık bin 200 adet toprak ve gübre analizi gerçekleştirdiğini ifade eden Toprak Bölümü Başkanı Prof. Dr. Öztaş, tahlil taleplerinin daha çok çiftçiden geldiğini belirtti.
ERZURUM TOPRAĞINDA ORGANİK EKSİKLİĞİ
Yaptıkları tahlil ve analizler arasında, kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilenlerin de bulunduğunu söyleyen Öztaş, "Fakültemize ait laboratuarlar geçmiş yıllara nazaran artık daha fazla tahlil gerçekleştirmeye başladı. Çiftçinin bilinçleniyor olması adına bu durum çok sevindirici. Yaptığımız analizler ve tahliller, hem Erzurum, hem de bölgedeki toprakların organik besin maddesi anlamında yetersiz olduğunu ortaya çıkarıyor. Biz de bu sonuçlar doğrultusunda çiftçimizi bilgilendiriyor ve tavsiyelerde bulunuyoruz. Çiftçilerimiz ekim yapmadan önce mutlaka topraklarını tahlil ettirsin, ardından uzman tavsiyesiyle ekim yapsınlar. Böylece topraklarına ne ekmeleri gerektiğini öğrenmiş olacakları gibi, ekecekleri üründen de yüksek kalite elde etmiş olacaklar." şeklinde konuştu.