ERZURUM(GHA) – Tapu ve Kadastro Erzurum Bölge Müdürlüğü çalışanlarına, yangına acil müdahale ve yangından korunma yolları konusunda eğitim verildi. İl Afet Acil Sivil Savunma ekipleri tarafından verilen eğitimde, kurum çalışanlarına içeride ve dışarıda karşılaşabilecekleri muhtemel yangınlar karşısında hangi yolları izlemeleri gerektiği anlatıldı.
Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan yaklaşık 50 personele, yangına müdahale ve yangından korunma yolları anlatıldı. Kurumun konferans salonunda gerçekleştirilen eğitimlere, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde görevli sivil savunma ekipleri katılırken, eğitimler önce teorik, ardından uygulamalı olarak verildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde görevli Arama Kurtarma Uzmanı Bülent Kan, Türkiye’nin daha çok orman yangınlarına aşina olsa da, küçük bir dikkatsizlik sonucunda çıkan konut yangınlarının sayısının da, çok fazla olduğunu söyledi. Yangına karşı güvenlik için dikkat edilmesi gereken hususları sıralayan Kan, “Yangın alarmı, bir yangın çıktığında kurtulmanız için size gerekli zamanı kazandırır. Yangın çıkması ihtimaline karşı önceden bir tahliye planı geliştirilmelidir. Mümkünse tatbikat yapın. Yangın halinde, binadan güvenli çıkış için izlenilecek yolu, dışarıda buluşulacak yeri belirleyin. Apartmanda asansör varsa, asla asansörü kullanmayın, merdivenleri tercih edin.” uyarısında bulundu.
KAN’DAN “YANGINDAN KORUNMA” YOLLARI…
Yangına yol açan en yaygın sebeplerden birisinin de sigara olduğuna dikkati çeken Arama Kurtarma Uzmanı Bülent Kan, “Dikkatlice söndürülmemiş bir sigara, çok pahalıya mal olabilir.” dedi.
Bülent Kan, yangına karşı şu uyarılarda bulundu: “Isıtıcıları, diğer eşyalarınızdan uzak tutun
Taşınabilir ısıtıcıları, yakınlarında başka bir eşya olmayacak şekilde yerleştirin. Diğer eşyalardan en az bir metre uzakta bulunmasına dikkat edin. Yanıcı maddeleri kendinizden uzak tutun. Elektrikli eşyaları dikkatli kullanın. Eğer elektrikli herhangi bir aletten yanık kokusu geliyor veya duman çıkıyorsa, aleti hemen fişten çıkarın. Yeniden kullanmadan önce mutlaka servisi çağırın. Eğer elektrik aksamında sık sorunlar yaşıyorsanız, bir elektrikçi çağırın. Uzatma kablolarına çok fazla yüklenmeyin ve bu kabloları halı altından geçirmeyin. Yangın esnasında, zehirli gazlar oluşur. Yere yakın hava, daha temizdir. Eğer dumanın içinden geçmek zorunda kalırsanız, elinizden geldiğince eğilerek yürüyün. Yanık durumunda eğer sizin veya yanınızdaki kişinin vücudunda yanık oluştuysa, yanık bölgenin üzerine 10 ile 15 dakika kadar soğuk su tutun. Asla buz kullanmayın. Hemen doktor çağırın. Eğer üzerinize ateş sıçradı ve kıyafetiniz alev aldıysa, koşmayın. Hemen yere yatıp yüzünüzü ellerinizle kapayın ve alevleri söndürmek için yerde yuvarlanın.”