ERZURUM(GHA) – Oyuncakların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin tartışıldığı bir dönemde Erzurum’da hazırlanan proje, adından uzun süre söz ettireceğe benziyor. Yakutiye Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanan projeyle, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için ahşap oyuncak tasarımı ve üretiminin yaygınlaştırılması sağlanacak.
Erzurum Yakutiye Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tarafından hazırlanan bir projeyle, büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarına hayatına artık ahşap oyuncaklar girecek. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Okul Müdürü Mustafa Çiftçi, projeyi Şubat 2011’de hazırlayarak, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı Leonardo Da Vinci Projeleri Koordinatörlüğü’ne sunduklarını belirterek, çalışmanın, 2 bin 550 proje arasından hibe almaya hak kazanan 268 proje arasına girdiğini kaydetti. Çiftçi, “Projemiz; Türkiye ‘de özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için çok önemli ahşap oyuncak tasarımı, üretimi ve yaygınlaştırılması konusu üzerine hazırlanmıştır.” dedi.
Türk kültürünün temelinde olan ahşap, kağıt, deri ve kemik gibi doğal materyallerden yapılan oyuncakların, özellikle son yıllarda yerini Çin’den gelen plastik oyuncaklara bıraktığını anlatan Çiftçi, bu oyuncakların ise, içerdikleri kimyasal maddeler sebebi ile çocuk sağlığını olumsuz etkilediğini hatırlattı.
ÇİFTÇİ, BU PROJE İLE TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
Şu an Avrupa’nın hemen hemen her ülkesinde Çin’den oyuncak ithalatının büyük ölçüde durdurulduğuna dikkati çeken Çiftçi, “Geçtiğimiz yıl Çin’de bile insan sağlığına zararlı maddelerle üretim yapan 10 oyuncak firması kapatılmıştır.” hatırlatmasında bulundu.
Yakutiye Atatürk EML olarak bu proje ile Ahşap Teknolojisi alanında öğrenim gören 40 öğrenciyi 10’ar kişilik 4 grup halinde Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Finlandiya ‘ya göndereceklerini belirterek, bu ülkelerdeki ahşap oyuncak tasarımı ve üretimi konusunda 3‘er haftadan toplam 12 hafta teorik ve uygulamalı mesleki eğitim almalarını sağlayacaklarını belirtti. Çiftçi, “Avrupa’nın en büyük ahşap oyuncak üretim işletmelerinde eğitim alacak öğrencilerimiz, gerek ilimiz, gerekse ülkemizin bu konudaki önemli bir açığını kapatacak ve Erzurum’da yepyeni bir istihdam sahası açmış olacaklardır. Bu öğrencilerimiz proje sonunda vernik dahi kullanmadan son derece doğal yöntemlerle oyuncaklar üretebileceklerdir.” diye konuştu.
Büyük bir uzmanlıkla hazırlanan projeyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerinin altını çizen Çiftçi, “Avrupa’daki ahşap oyuncak eğitimi alan öğrencilerimiz bu eğitimin ardından İstanbul’da Türkiye’nin belki de tek ve en büyük ahşap oyuncak üretim fabrikasında da 2 hafta süre ile staj yaparak mesleki eğitimlerini tamamlayacaklar. Erzurum’daki gençlerimiz için yeni bir istihdam alanı olacak bu projemize; Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı da destek vermektedir.” diye konuştu.