ERZURUM(GHA) – Doğu Anadolu Medikalciler Derneği Başkanı Şenol Kara, Erzurum’da sektörün giderek küçüldüğünü söyledi. Kara, “Bölgelere açılamıyoruz, çünkü ithalat firmalar önümüzü kesiyor. Biz de Erzurum’da kendi yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Ama artık takatimiz kalmadı.” dedi.
Erzurum’da medikal sektörü sıkıntılı günler geçiriyor. Şehirde faaliyet gösteren medikal bayileri, ithalatçı firmalara bağlı olarak iş yaptıkları için bölgelere açılamazken, Erzurum’da birçok meslek mensubunun ise, iş bırakmak zorunda kaldığı bildirildi. Doğu Anadolu Medikalciler Derneği Başkanı Şenol Kara, Erzurum’daki medikal sektörünün, Batı illerine göre çok daha dezavantajlı konumda olduğunu söyledi. İlde ve bölgede medikal ürünlerin üretimine yönelik herhangi bir faaliyetin bulunmaması nedeniyle sektör çalışanlarının ithalatçı ya da üretici firmalara bağlı olarak faaliyet gösterebildiklerini anlatan Başkan Kara, “Başka bölgelere açılmaya kalksak, yolumuza ithalatçı ve üreticiler çıkıyor. Çünkü ürünün ilk elden alıcıya ulaştırılmasıyla aracı firmalar tarafından ulaştırılması aynı şeyler değil. Bizim maliyet sorunumuz var; bu yüzden ürün pazarlama sürecinde maalesef tercih edilen taraf biz olmuyoruz.” diye konuştu.
Başkan Şenol Kara, medikal sektörünün batıda her geçen gün biraz daha geliştiğini ve büyüdüğünü vurgulayarak, aynı sektörün Erzurum’da ise giderek küçüldüğünü ifade etti. Kara, durumun bu noktaya varmasında mevsimsel faktörlerin de büyük rol oynadığını dile getirerek, “Erzurum’da yaz mevsimiyle kış mevsimi arasındaki talep farkı uçurumlar kadar. Medikal sektörünün en hareketli olduğu aylar Aralık, Ocak ve Şubat ayları. En durgun aylarımız ise, Haziran ve Temmuz ayları. Bunda yaz tatilinin büyük rolü var, hekimlerin tatile çıkmalarının ve insanların tedavilerini ertelemelerinin de rolü var.” ifadelerini kullandı.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA DESTEK ÇAĞRISI
Öte yandan Doğu Anadolu Medikalciler Derneği’nin, Erzurum’daki sektörün sorunlarıyla mücadele noktasında tüm gücünü kullandığını vurgulayan Başkan Kara, atılan adımlardan sonuç alınabilmesi için yasal düzenlemelerin de gerektiğini belirterek, “Kamu kurum ve kuruluşlarından almamız gereken ‘hak ediş’ ücretleri, geciktiriliyor. Bu da ayrı bir sorunumuz. Ödemeler zamanında yapılmadığı için çark dönmüyor, dönmediği gibi, yaptığımız işin bir anlamı da kalmıyor.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’daki hastaneler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarından bu konuda destek ve yardım beklediklerini ifade eden Başkan Şenol Kara, bir sektörün göz göre tükenmesine izin verilmemesini çağrısında bulundu. Kara, “Zamanında önlem alınsaydı, belki böyle bir durum yaşanmayacaktı. Eğer bu konuda gereken adımlar atılmazsa, sağlık sektörünün önemli bir kolu olan medikal sektörü de; büsbütün perişan olacak.” ifadelerini kullandı.