ERZURUM(GHA) – Tanınmış bir mama firmasının aralarında Erzurum’un da aralarında bulunduğu 16 ilde yaptığı ‘beslenme araştırması’, bebeklerin 1 yaşından sonra abur-cuburla tanıştırıldığını ortaya koydu. Türkiye genelinde bebekli anneler ve çocuk doktoruyla yapılan “1 yaşından sonra bebek beslenmesi” konulu araştırma kapsamında 4 ile 36 aylık bebekli 611 anne ile özel kurumlarda çalışan 201 çocuk doktoru ile görüşüldü. Araştırmada, “Annelerin 1 yaşından sonra çocuk beslenmesi konusundaki alışkanlıkları ile çocuk doktorlarının bu döneme ilişkin görüşleri” incelendi. Çalışma, annelerin çocuk beslenmesi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ortaya koyarken, araştırmaya katılan ilk ve ortaokul mezunu annelerin yüzde 45’i, üniversite mezunlarının ise yüzde 16’sı, bebek beslenmesi konusunda yeterli bilgisinin olmadığını ifade etti.İlk ve ortaokul mezunu annelerin, bu konuda kendi deneyim ve bilgisinden yararlandığı, diğerlerinin ise kitap, internet ve televizyonlardan bilgi arayışı içinde olduğu tespit edildi. Düzenli doktora gitme alışkanlığının da 1 yaşından sonra düşmeye başladığı belirlenen araştırmaya göre, 12 aya kadar çocukların yarıdan fazlası düzenli doktora götürülürken, bu oran 2 ile 3 yaşlarında yüzde 32’lere kadar düşüyor.
ERZURUM’DA ABUR-CUBURLA TANIŞMA YAŞI 1’E KADAR DÜŞTÜ
Araştırmayla, çocukların 1 yaşına gelmeden evde pişen yağlı, salçalı yiyeceklerle de tanıştığı belirlendi. Buna göre, çocukların yüzde 60’ı bir yaşına gelmeden, yüzde 12’si ise 6 aydan önce evdeki bu yiyeceklerden tatmış oluyor. Ayrıca çocukların yüzde 82’sine yemek suyuna batırılmış ekmek yediriliyor.
Çalışmaya göre, 1 yaşından sonra çocuklar abur-cuburla tanışıyorlar. 1 ile 3yaş arası çocukların bir günde sadece meyve tüketenlerinin oranı yüzde 40 iken, bisküvi, çikolata, gofret gibi yiyecekleri tüketenlerin oranı yüzde 60 olarak belirlendi.
Araştırma, Türkiye’de çocukların hamburger, kola ve patates gibi fast-food yiyeceklerle tanışma yaşının da 1’e düştüğünü ortaya koydu. Buna göre, 1 ve 2 yaşındaki çocukların yüzde 19’u, 3 yaşındakilerin ise yüzde 33’ü bu tür yiyecekleri tatmış oluyor. Çalışmaya göre, Türkiye’de genel olarak çocukların yüzde 24’ü, İstanbul’da ise yüzde 41’i, 3 yaşına gelmeden bu yiyeceklerden tüketmiş oluyor. Çocukların yüzde 6’sı daha 1 yaşına gelmeden kola içmeye başlıyor.