Danıştay'ın, Türk Tabipleri Birliği'nin başvurusuna 24 saat içinde jet karar verirken, kendilerinin 20 gündür bekletildiklerini öne sürdü, "Verdiği karar, doktorların muayenehanesi devam etsin, anlamına gelen karar. Sağlık Bakanlığı savunmasını verdi, 20 gün geçti, karar bekliyoruz. Böyle olmaz ki. Hem yargı yerindelik kararı verecek hükümet adına, hem de sonra vatandaşın bu kadar yararlanacağı bir hususta biz bekleyip duracağız" dedi.
Bakan Akdağ, çeşitli tören ve incelemeler için geldiği İzmir'de Vali Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. Bu ziyarette basına açıklamalarda bulunan Akdağ, İzmir'in 'gözbebeği' metropol kentlerinden biri olduğunu söyledi. İzmir'in Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ruhunu iyi anlayıp başarılı olduğunu belirten Akdağ, "Herkes için sağlık' prensibini tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir de başarıyla hayata geçirdi. Uluslararası örgütler, Dünya Sağlık Orgütü, OECD, UNICEF, Dünya Bankası tarafından bu başarı Türkiye'nin hanesine yazılıyor, övgüyle bahsediliyor" diye konuştu.
//İZMİR'E 600 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Akdağ, İzmir'de son 7 yılda sağlıkta cihazdan binaya 600 milyon liralık yatırım yaptıklarını, 2 büyük kampus kurmak için çalışmaların sürdüğünü, bu gelişmelerin zihniyet değişimiyle birlikte sağlandığını söyledi. İzmir'de kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin yüzde 90'ının muayenehanesi olmadığını, gönüllü kapattıklarını belirten Akdağ, Tam Gün Yasası ile ilgili hukuki süreci değerlendirdi. Yargı kararlarıyla muayenehane işini tamamen ortadan kaldıramadıklarını, bunun vatandaşlara büyük haksızlık olduğunu savunan Akdağ, yargının bu tür kararlarını yadırgadığını, kınadığını kaydetti. Akdağ şunları söyledi:
//YARGI KARARINA UYUYORUZ
"Elbette yargı ne kararı veriyorsa uyuyoruz. Karar içinize sinmese de vatandaşın bundan zarar göreceğinizi bilseniz de kararları uyguluyorsunuz. Yerindelik denetimi yapılıyor. Tabip örgütü Danıştay'a başvuruyor, Danıştay 24 saat içinde karar veriyor, jet karar. Verdiği karar doktorların muayenehanesi devam etsin anlamına gelen karar. Şöyle de diyor; 'Sağlık Bakanlığının savunması alınıncaya kadar.' Sağlık Bakanlığı savunmasını verdi, 20 gün geçti, karar bekliyoruz. Böyle olmaz ki. Hem yargı yerindelik kararı verecek hükümet adına, hem de sonra vatandaşın bu kadar yararlanacağı bir hususta biz bekleyip duracağız. Referandum konusu benim açımdan, sağlık açısından şunu ifade ediyor; Yargının yürütmenin işine karışmadığı yeni Bir Türkiye. Yürütme yargının işine karışmamalıdır, yargı da kendini yürütmenin yerine koyup yerindelik kararları vermemelidir. Ben İzmir halkına soruyorum. Bir doktorun devletin, üniversitenin hastanesinde çalışırken muayenehanesi olmasın, demenin nesi Anayasa'ya aykırı. Gittiğim her yerde soruyorum, mini referandumlar da yapıyorum, muayenehanesi de olsun diyenler yüzde 3'ü geçmez. Yüzde 97'inin istediği bir şeyi biz demokratik ortamda gerçekleştiremiyoruz, yürütme olarak. Böyle haksızlık olmaz. Ben inanıyorum ki 12 Eylül'de bu haksız iktisaplar ortadan kalkacaktır, vatandaşımız bunu görüyor."
//HASTANELERİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakan Akdağ, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Akdağ, devlet, eğitim hastanelerinin satılacağı, özelleştirileceği iddialarına ilişkin sorusuna, böyle bir şeyin olmayacağı yanıtını verdi. Bu iddiaları ortaya atanların hizmeti karalamaya çalıştığını, daha önce de aile hekimliği, performans uygulamaları konusunda bunların sonucunun kötü olacağı iddialarının ortaya atıldığını belirten Akdağ, "İzmir ve Türk halkına net olarak ifade ediyorum. 60'ıncı AK Parti hükümetinin daha önceki AK Parti hükümetlerinde olduğu gibi sağlık Bakanlığının hastanelerini Özelleştirme gibi bir düşüncesi kesinlikle yoktur. Özel sektörün vatandaşımıza hizmet vermesinin önünü de biz açtık. Dolayısıyle bunlar tamemen iftiradır, yalandır, gerçek dışıdır, bizim Erzurum tabiriyle bühtan (kara çalma, iftira) ediyorlar" dedi.
Akdağ, üniversite hastanelerinde randevuların aylar sonrasına verildiğine ilişkin bir soru üzerine de, TBMM'nin tatile girmeden önceki son akşamında üniversitelerle igili bir kanun maddesi yaptıklarını söyledi. Akdağ, bu maddeye göre ihtiyacı olan üniversitelere yapısal değişiklikleri kabul etmeleri halinde maddi destek yapılabileceğini, bu konuda Sağlık Bakanlığı hastanelerinin danışmanlık vermeye hazır olduğunu, üniversitelerden bu yönlü bir arzu gördüğünü söyledi.
//PAKİSTAN'A 50 YATAKLI HASTANE
Öte yandan Akdağ, Pakistan'a yardım konusunda hükümet olarak çalışmalarının sürdüğünü, 50 yataklı hastane kadrosunda ekip göndereceklerini söyledi.