Adalet Bakanlığı HSYK'nın yaz kararnamelerine yeni önerilerinin görülmekte olan dava ve soruşturmalara doğrudan müdahale anlamına geldiğini öne sürerek "Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere" kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümlerini geri çektiğini bildirdi. Adalet Bakanlığı, HSYK'nın İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük önerilerde bulunduğunu savundu. Bakanlık, "Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır" dedi.
Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yaz kararnameleri görüşmelerinde gelinen noktaya ilişkin bir açıklama yaptı. 6 Temmuz 2010 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na sunulan 2010 yılı yaz kararnamesi görüşmelerinin büyük ölçüde tamamlandığını, 1271 hakim ve Cumhuriyet savcısını kapsayan kararnamenin 16 Ağustos 2010 tarihinde açıklandığını bildirdi.
//BAKANLIK AÇIKLAMASI
Adalet Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi: "Ana taslaktan kalan 67 hakim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hakim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken, HSYK üyelerince, 84 kişinin isimleri görüşülmeyi bekleyen kararnameye eklenmek üzere, 140 kişinin isimleri ise durumları değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmek üzere teklif edilmiştir.
Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük öneriler de bulunmaktadır. Bu önerilerin görülmekte olan davalar ile yürüyen soruşturmalara doğrudan müdahale etme sonucunu doğuracağı açıktır.
Ayrıca, söz konusu önerilerin değerlendirilmesi ve kararnameye dahil edilmeleri halinde bunların boşalttıkları yerlere de yeni atamaların yapılması gerekecek ve bu şekilde çok sayıda hakim ve savcıyı ilgilendiren yeni bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğacaktır. Bu da ancak yeni bir taslak çalışmasıyla mümkün olabilecektir.
Kanun, Yönetmelik ve Prensip Kararları çerçevesinde tüm bu önerileri değerlendirmek, yargı bağımsızlığı ve tabii hakim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurulun önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir