ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 802’ye yükseldi
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
Eğitim Öğretim İstatistikleri açıklandı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
TÜİK, 2023 yılı Devlet Hesapları verisini paylaştı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına çağrı
HABERLER>GUNCEL
25 Haziran 2009 Perşembe - 04:09

Suyumuzun tadı yok…

Taşağıl ve Tüysüz köylerindeki incelemeler sonucu köylerde vatandaşların yaşamaya devam ettiği, köylerdeki hayvan atıklarının baraj gölünün suyuna karıştığı ve köylerin kanalizasyonlarının baraj gölüne döküldüğü bildirildi.

Suyumuzun tadı yok…

 Erzurum'a içme suyu sağlayan Palandöken Baraj Gölü'ne kanalizasyon ve hayvansal atıkların karıştığı iddia ediliyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Erzurum'da Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerinin içme ve kullanma suyu Palandöken Barajı'ndan sağlanıyor. Baraj gölündeki su, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin arıtma tesisinde işlendikten sonra şehre dağıtılıyor. Ancak baraj gölünün mutlak koruma alanında yer alan bölümde bazı vatandaşlar yaşamaya devam ediyor. Buradaki köylerin kanalizasyonlarının ve hayvansal atıklarının göle karıştığı ileri sürülüyor.
İL HIZISIHHA KURULU SUYU GÖRÜŞTÜ
Erzurum Valisi Sami Bulut başkanlığında geçen ay yapılan İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında baraj çevresindeki yerleşim yerleri görüşüldü. Toplantıda Sağlık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin baraj mutlak koruma alanı içinde yer alan Taşağıl ve Tüysüz köyleri ile söz konusu alan dışında olan ancak gölü besleyen derelerin olduğu Başköy ve Karaşeyh köylerinde inceleme yaptığı belirtildi.
KÖYLERDEKİ İNCELEME 
 Taşağıl ve Tüysüz köylerindeki incelemeler sonucu köylerde vatandaşların yaşamaya devam ettiği, köylerdeki hayvan atıklarının baraj gölünün suyuna karıştığı ve köylerin kanalizasyonlarının baraj gölüne döküldüğü bildirildi. Mutlak koruma alanı dışında yer alan Başköy ve Karaşeyh köylerinde ise kanalizasyonların barajı besleyen derelere akıtıldığı tespit edildi. Ayrıca, baraj gölünün söz konusu köylerin yakınındaki bölümlerinden alınan su örneklerinin Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğünde yapılan incelemelerinde mikrobiyolojik olarak uygun olmadıkları tespit edildi.
 Bunun üzerine kurul tarafından bir ay içinde mutlak koruma alanındaki evlerin yıkılmasına, Başköy ve Karaşeyh köyüne İl Özel İdaresi tarafından kanalizasyon sistemi yapılması karar verildi.
     Söz konusu karar kapsamında DSİ 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Taşağıl köyünde daha önceden kamulaştırılan, su seviyesinin altındaki 12 ev yıkıldı. Tüysüz köyü ise kamulaştırıldıktan sonra büyük oranda boşaltıldı. İl Özel İdaresi tarafından Başköy'de yapımı süren kanalizasyon çalışmalarının gelecek ay içinde tamamlanmasının planlandığı bildirildi. Karaşeyh köyünde ise çalışmaların ''imkanlar dahilinde'' yapılacağı kaydedildi.
     KÖYLÜLER TAŞINMAK İSTİYOR
     Taşağıl köyünde yaşayan vatandaşlar ise mağdur olduklarını belirtti. Köylülerden Mustafa Yaşık, baraj nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını öne sürdü. Köyün kanalizasyonu ile hayvansal atıklarının göle döküldüğünü ifade eden Yaşık, ''Yetkililer bizim sorunumuzla ilgilenmiyor. Burada hem biz kötü bir ortamda yaşıyoruz hem de su kirleniyor'' dedi.
     Köyde geçimin hayvancılıkla sağlandığını anlatan Yaşık, şunları söyledi: ''Köyde 2 bine yakın hayvan var. Bunlar gündüzleri otlamaya çıkıyor ama geceleri köye geliyor. Onların pislikleri de yağan yağmur ya da çevredeki sularla birlikte göle karışıyor. Ayrıca köyün kanalizasyonu da başka yer olmadığı için göle dökülüyor. Burada biz de mağdur oluyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz.''
     Burhanettin Cellat ise evinin yapılan kamulaştırmanın ardından yıkıldığını söyledi. Kendisinin köydeki bir evde kirada oturduğunu kaydeden Cellat, ''Bize yer gösterilsin, ev yapılsın gidelim'' diye konuştu.
   KÜÇÜKLER: TAŞAĞIL TAŞINACAK
    
     Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise iddialarla ilgili olarak muhabirine yaptığı açıklamada, Taşağıl köyünün en kısa sürede boşaltılacağını belirtti.
     Söz konusu köy için Bayındırlık Bakanı ile görüştüklerini anlatan Küçükler, ''köyü başka alana taşıma imkanımız var, ama köylü vatandaşlarımız taşınmaktan çok kamulaştırma istiyor. Köy isterse hemen taşıyacağız'' dedi.
    KÖYDE SET YAPILIYOR
 Köylülerin taşınmayı kabul etmemeleri durumunda kamulaştırma çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Küçükler, şöyle konuştu:   ''Ekiplerimiz şu an için köyde bir set yapıyor. Bu set ile geçici de olsa bir tedbir alıyoruz. Böylece onlara sudan, sudan onlara zarar gelmesi engellenecek. Zaten köyün boşaltılması için çalışmalar hızla devam ediyor. Eğer köylülerimiz taşınmayı kabul etmezse bütçemize göre baraj gölüne 100 metre mesafedeki evleri kamulaştıracağız. Geri kalanı da gelecek sene yapacağız. Bayındırlık Bakanından bir başka yere taşınması konusunda söz aldık. Şu an onu çözdük. Çevre Bakanına Tüysüz köyünü, Bayındırlık Bakanını da Taşağıl'ı çözdürdük. Köyü koruma alanı dışına taşıyacağız. Ancak köylü vatandaşımız hem paramızı alıp hem de devlete ev yaptıralım istiyor. Samimi olunsa bu sorunu kısa sürede çözeceğiz.''
 KÜÇÜKLER: ''ÇEŞMEDEN SU İÇİYORUM''
     Arıtma tesisinden çıkan suyun sağlıklı ve sorunsuz olduğunu dile getiren Küçükler, şöyle devam etti: ''Önemli olan arıtmadan çıkan suyun kalitesidir. Onda da bir sıkıntımız yok. Ankara ve İstanbul'da da baraj kısımlarının etrafında yerleşim yerleri ve sanayi tesisleri var. Olmaması en iyisi ama olsa bile önemli olan arıtma tesisidir. Suyun her gün kontrolü yapılıyor. Geçen yıl bu dönemde hastaneye gidenlerin sayısı ile bu sene gidenlerin sayısında düşüş var. Geçmişte bugünlerde (evin suyu akmıyor) diye şikayet alırdık. Daha önce 1 saat su akmazken simdi 24 saat su akıyor. Ben de evimde çeşmeden su içiyorum. Su da bir sıkıntı yok.'' Küçükler, arıtma tesisinde ayrıca ozonlama sistemi yapacaklarını, söz konusu projeye bu yıl içinde başlanacağını da kaydetti. (aa)
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aytekin 26 Haziran 2009 Cuma 15:53

bu insanı, cahilane duygularla seçen bir memleket halkına müstehaktır pis su içmek.bu adama o kanalizasyonların karıştığı yerden suyu alıp içirtmek lazım. bre adam, insan o barajın etrafındaki köyleri kaldırır ondan sonra baraja su verir.bunu düşünecek kadar kafan çalışmıyormu....ankara istanbulu örnek göstermiş...ömerli barajının etrafında bir tek ev göremezsiniz ve etrafı tel örgülerle çevrilidir,ormanlık alandadır...bizim barajda 4-5 tane köyün kanalizasyon atık merkezi olmuşşşşş....trilyonluk otoparkıda tam bir fiyasko olduuuu...kim park ediyor arabasını bilen varmı.....

Yorumu oyla      6      4  
mökkemdadaş 26 Haziran 2009 Cuma 09:49

DADAŞ VİCDANI Yorumcu güzel bi konuya temas etmişsiniz kutlarım erzurumun ulusal fikir bazında çekirdek en büyük partisi M.H.P dir amma şeytanın bile aklına gelmeyecek fırıldaklılarla seçimi aldılar mhplilerde küstüler genelde bakıyorumiy oldu siz seçtiz diye sitemli yazı yazıyorlar olmaz kardeşim bende bi 40 yıllık mhpliyim davamıda terk etmedim hiç asla yapılanlar dogru degil akp nin iyi çalışması için mhp il yönetici vekilinin çok sert muhalefet yapması lazım yapılmıyor ne yalan söliyim yapılsa bunlar asla olmaz mevlam erzurumun yar ve yardımcısı olsun hayırlı cumalar selam saygılar yorgun savaşçı

Yorumu oyla      6      4  
dadaş vicdanı 26 Haziran 2009 Cuma 02:39

içme suyu sorunumuzun sahibi yok maalesef. Milletvekillerimiz meseleyi hiç duymuyor, ilgilenmiyorlar. AKP'nin milletvekillerine, Belediye başkanlarıyla aynı partiden oldukları için belki böyle sessiz duruş uygun olabilir..Sayın Kavas gibi iktidar milletvekilleri Hazar şiir akşamlarını erzurum'un içme suyu sorunundan daha da önemli görebilirler. ama bizim birde MHP milletvekilimiz var? Nerede? Soru önergesiyle olacak, düzelecek bir iş yok ortada. Çıkıp Milletin kürsüsünden meseliyi dillendirmesi icap etmez mi.. ama oğlu uşağı ankarada evi de. onun da pek ilgilendiği yok. Yani su meselesinde yalnız AKP'yi suçlamak yanlış. Bizim siyasetçilerimizin AKP'si de MHP'si de sorunlarımıza işte böyle yaklaşıyorlar.

Yorumu oyla      6      4  
dadaş vicdanı 26 Haziran 2009 Cuma 01:54

Dadaşköy havaalanı havzasından çıkarılan kuyu sularının ne olduğu merak kunusudur. ESKİ'nin eski müdürü kılımboz, bir konuşmasında Yazıcı,Cennet, akpınar gibi birkaç tarihi çeşme dışındakilerden şehir şebeke suyunun verildiğini söylemiş. Eğer bu da doğruysa çeşmelerin suyuda sağlıklı değil. anlamadığım, çeşme başlarında içme suyu meselesini eleştirenlerin, sayın küçüklerle aynı adreste buluşmasıdır. Erzurum su şehri idi..Şimdi ne şehnri olydu.. adını suyu bulandıranlar koymalı..

Yorumu oyla      6      4  
dadaş vicdanı 26 Haziran 2009 Cuma 01:50

Yanlışın siyasi adresi olmaz..Yanlış yanlıştır..Suyla seçim ayrı işler. ahmet bey bu su işinde gereğin yapamamış, kuyu sularını ipktal ettirip, İstanbul gibi baraj suyuna şehir halkını mecbur etmiştir. Su kaynaklarımızın envanteri çıkarılmadığı için, Küçükler de su meselesine muttali olmadığından palandöken içme suyu barajı hatası işlenmiştir. Bu baraj sulama için kullanılabilir, ama insanların su ihtiyacını gidermesi için kullanılamaz. Kanalizasyonun karıştığı sunun ibadette kullanılması ise ayrı bir konu hatta fetva meselesidir ki, bu dini hassayite paylaşıp küçüklerle aynı siyasi adreste buluşnlar bu fetvayı da bulmak durumundadırlar.

Yorumu oyla      6      4  
suzede 26 Haziran 2009 Cuma 00:42

yuh yaw şu mübarek gecede yapmayın.suyun kokusundan bırakın içmeyi banyo yapamıyoruz,yüzümüzü yıkayamıyoruz.Hala kalkıp suyumuz temiz demeleri bizleri hayretler içerisinde bırakıyor.Erzurum malesef erzurumluyu kaybediyor.bundan sonra her yıl kamyonlar dolusu dadaş doğduğu toprakları terketmek zorunda kalacak.Daha bu şehrin aciz ve ehil olmayan yöneticilri ni kaldıramıyoruz.pes ediyoruz.

Yorumu oyla      6      4  
Meral 25 Haziran 2009 Perşembe 21:42

Şu mübarek gün ve gecede bari yalanların ardına sığınmasınlar.Bir yerde içmesuyunu sağlayacak baraj için önce otomatik bir su arıtma tesisi yapılır ve burada suyun kirlenmesine neden olan etkenler kaldırılır ve su kullanıma verilir.Adam halen milletle dalga geçer gibi musluktan su içiyorum diyor.Bu kadar insan damacana ile evine su getirip kullanıyor suyun temiz mi kirli mi olduğunu anlamıyor değil mi? Allahtan korkun ya Allahtan korkun.

Yorumu oyla      6      4  
hakan 25 Haziran 2009 Perşembe 18:04

YA ALLAH AŞKINA BİZ AYLARDIR MUSLUKTAN AKAN PİS SUYA MI, İSAL OLAN ÇOCUKLARA MI İNANALIM. YOKSA RAPORLARIN ÖNÜNDE POZ EVERİP BU HALKI KANDIRAN SİYASİLERE Mİ ?ERZURUM MEDYASI BİR ZAHMET HASTANELERE UĞRAYIP İSAL VE HEPATİT A GİBİ HASTALARIN İSTATİSLİKLERİNİ ALSALAR. ASLINDA SUÇ BİZDE ERZURUMLUDA HESAP SORMAYI , SORU SORMAYI ÖĞRENEMEDİK. BİRİLERİNİN HATIRINA BİRİLERİNİ SIRTIMIZDA TAŞIDIĞIMIZ SÜRECE TOPRAĞIMIZDAN, HAVAMIZDAN, SUYUMUZDAN, EKMEĞİMİZDEN... OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ. KENDİ ADIMA ÇOCUKLARIMDAN , TORUMLARIMDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Yorumu oyla      6      4  
Ahmet Kovaytan 25 Haziran 2009 Perşembe 12:57

Erzurum içme suyunu temin ettiği barajın açık havza olduğunu zemin etütünün yeterli temizlenmediği bir çok kişi gibi sayın başkanımızda biliyor.Söz konusu açık havzalardan temin edilen suların şehir şebeke içme suyu olarak kullanılabilmesi için olması gereken modern(OTOMATİK)su arıtma tesisi bulunmadığı içindir gümüzde diğer B.Şehir belediyeleri atıksu arıtma tesisleri kurarak atıksulardan içme suyu temin ediyorlar sayın başkanım lütfen bu memleketin halkı size oy verdiler suyun savunur tarafı falan yok Eskişehir B.Şehir belediyesinden veya sizin takdir ettiğiniz başka bir belediyeden bilgi alıp gereğini yapın.Başarılar dileğiyle

Yorumu oyla      6      4  
ALİ DİKEÇ 25 Haziran 2009 Perşembe 11:37

DEĞERLİ HEMŞERİLERİM BELEDİYENİN YAPAMADIĞI İCRAATLARINDAN ERZURUM HALKININ ŞİKAYET ETMESİNE HAKKI YOK . ÖNÜNE 3 AY ÖNCE SEÇİM SEÇENEĞİ GELDİ YA HERRO , YA MERRO ERZURUMLU NE DEDİ HERRO O ZAMAN KATLANACAKSINIZ 5 SENE DAHA İYİ KÖTÜ HER ŞEYİN BİR BEDELİ VARDIR UNUTMAYIN .ERZURUMLUDA BU BEDELİ ÖDEYECEKTİR .

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küçükler’den“ Su Savunması”
Büyükşehir Belediye Başkan Küçükler, Erzurum içme suyunun temiz olduğunu ...
Tarım öncelikli sektörümüz
Erzurum'un 2,5 milyon hektarlık yüzölçümüyle Türkiye'nin 4. büyük vilayeti ...
Ispartalı’nın Erzurum aşkı
GHA/Bisikletiyle dünyanın çeşitli ülkeleriyle birlikte Türkiye’nin de ...
 
Erzurum’da‘Orman Zirvesi’
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Erzurum’a geliyor. Türkiye genelindeki ...
Ağaç dikerek, akıllanacak
Eşine şiddet uygulayan kocaya Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında ağaç dikme cezası verildi.
Rahmet iklimine girdik...
İslam dünyasının kutsal ayı Ramazan'ın da içinde bulunduğu, Miraç ve Berat ...
 
Taşgeçit’te yangın dramı
Erzurum’un Olur ilçesine bağlı Taşgeçit Köyü’nde 18 Haziran Perşembe günü ...
Palandöken’de denetim seferberliği
Palandöken İlçe Belediyesi Zabıta ekipleri, ilçede faaliyet gösteren ...
Gaziye hakarete sefer cezası
Erzurum'da Gazi kartıyla ücretsiz binmek istediği toplu taşıma aracının ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Erzurum'dan Semerkant'a Uzanan Yol
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Yabancı dil öğrenirken işgüzarlık yapanlar
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva