Erzurum'a içme suyu sağlayan Palandöken Baraj Gölü'ne kanalizasyon ve hayvansal atıkların karıştığı iddia ediliyor. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Erzurum'da Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerinin içme ve kullanma suyu Palandöken Barajı'ndan sağlanıyor. Baraj gölündeki su, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin arıtma tesisinde işlendikten sonra şehre dağıtılıyor. Ancak baraj gölünün mutlak koruma alanında yer alan bölümde bazı vatandaşlar yaşamaya devam ediyor. Buradaki köylerin kanalizasyonlarının ve hayvansal atıklarının göle karıştığı ileri sürülüyor.
İL HIZISIHHA KURULU SUYU GÖRÜŞTÜ
Erzurum Valisi Sami Bulut başkanlığında geçen ay yapılan İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında baraj çevresindeki yerleşim yerleri görüşüldü. Toplantıda Sağlık İl Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin baraj mutlak koruma alanı içinde yer alan Taşağıl ve Tüysüz köyleri ile söz konusu alan dışında olan ancak gölü besleyen derelerin olduğu Başköy ve Karaşeyh köylerinde inceleme yaptığı belirtildi.
KÖYLERDEKİ İNCELEME
Taşağıl ve Tüysüz köylerindeki incelemeler sonucu köylerde vatandaşların yaşamaya devam ettiği, köylerdeki hayvan atıklarının baraj gölünün suyuna karıştığı ve köylerin kanalizasyonlarının baraj gölüne döküldüğü bildirildi. Mutlak koruma alanı dışında yer alan Başköy ve Karaşeyh köylerinde ise kanalizasyonların barajı besleyen derelere akıtıldığı tespit edildi. Ayrıca, baraj gölünün söz konusu köylerin yakınındaki bölümlerinden alınan su örneklerinin Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğünde yapılan incelemelerinde mikrobiyolojik olarak uygun olmadıkları tespit edildi.
Bunun üzerine kurul tarafından bir ay içinde mutlak koruma alanındaki evlerin yıkılmasına, Başköy ve Karaşeyh köyüne İl Özel İdaresi tarafından kanalizasyon sistemi yapılması karar verildi.
Söz konusu karar kapsamında DSİ 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından Taşağıl köyünde daha önceden kamulaştırılan, su seviyesinin altındaki 12 ev yıkıldı. Tüysüz köyü ise kamulaştırıldıktan sonra büyük oranda boşaltıldı. İl Özel İdaresi tarafından Başköy'de yapımı süren kanalizasyon çalışmalarının gelecek ay içinde tamamlanmasının planlandığı bildirildi. Karaşeyh köyünde ise çalışmaların ''imkanlar dahilinde'' yapılacağı kaydedildi.
KÖYLÜLER TAŞINMAK İSTİYOR
Taşağıl köyünde yaşayan vatandaşlar ise mağdur olduklarını belirtti. Köylülerden Mustafa Yaşık, baraj nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını öne sürdü. Köyün kanalizasyonu ile hayvansal atıklarının göle döküldüğünü ifade eden Yaşık, ''Yetkililer bizim sorunumuzla ilgilenmiyor. Burada hem biz kötü bir ortamda yaşıyoruz hem de su kirleniyor'' dedi.
Köyde geçimin hayvancılıkla sağlandığını anlatan Yaşık, şunları söyledi: ''Köyde 2 bine yakın hayvan var. Bunlar gündüzleri otlamaya çıkıyor ama geceleri köye geliyor. Onların pislikleri de yağan yağmur ya da çevredeki sularla birlikte göle karışıyor. Ayrıca köyün kanalizasyonu da başka yer olmadığı için göle dökülüyor. Burada biz de mağdur oluyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz.''
Burhanettin Cellat ise evinin yapılan kamulaştırmanın ardından yıkıldığını söyledi. Kendisinin köydeki bir evde kirada oturduğunu kaydeden Cellat, ''Bize yer gösterilsin, ev yapılsın gidelim'' diye konuştu.
KÜÇÜKLER: TAŞAĞIL TAŞINACAK
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ise iddialarla ilgili olarak muhabirine yaptığı açıklamada, Taşağıl köyünün en kısa sürede boşaltılacağını belirtti.
Söz konusu köy için Bayındırlık Bakanı ile görüştüklerini anlatan Küçükler, ''köyü başka alana taşıma imkanımız var, ama köylü vatandaşlarımız taşınmaktan çok kamulaştırma istiyor. Köy isterse hemen taşıyacağız'' dedi.
KÖYDE SET YAPILIYOR
Köylülerin taşınmayı kabul etmemeleri durumunda kamulaştırma çalışmalarına başlayacaklarını kaydeden Küçükler, şöyle konuştu: ''Ekiplerimiz şu an için köyde bir set yapıyor. Bu set ile geçici de olsa bir tedbir alıyoruz. Böylece onlara sudan, sudan onlara zarar gelmesi engellenecek. Zaten köyün boşaltılması için çalışmalar hızla devam ediyor. Eğer köylülerimiz taşınmayı kabul etmezse bütçemize göre baraj gölüne 100 metre mesafedeki evleri kamulaştıracağız. Geri kalanı da gelecek sene yapacağız. Bayındırlık Bakanından bir başka yere taşınması konusunda söz aldık. Şu an onu çözdük. Çevre Bakanına Tüysüz köyünü, Bayındırlık Bakanını da Taşağıl'ı çözdürdük. Köyü koruma alanı dışına taşıyacağız. Ancak köylü vatandaşımız hem paramızı alıp hem de devlete ev yaptıralım istiyor. Samimi olunsa bu sorunu kısa sürede çözeceğiz.''
KÜÇÜKLER: ''ÇEŞMEDEN SU İÇİYORUM''
Arıtma tesisinden çıkan suyun sağlıklı ve sorunsuz olduğunu dile getiren Küçükler, şöyle devam etti: ''Önemli olan arıtmadan çıkan suyun kalitesidir. Onda da bir sıkıntımız yok. Ankara ve İstanbul'da da baraj kısımlarının etrafında yerleşim yerleri ve sanayi tesisleri var. Olmaması en iyisi ama olsa bile önemli olan arıtma tesisidir. Suyun her gün kontrolü yapılıyor. Geçen yıl bu dönemde hastaneye gidenlerin sayısı ile bu sene gidenlerin sayısında düşüş var. Geçmişte bugünlerde (evin suyu akmıyor) diye şikayet alırdık. Daha önce 1 saat su akmazken simdi 24 saat su akıyor. Ben de evimde çeşmeden su içiyorum. Su da bir sıkıntı yok.'' Küçükler, arıtma tesisinde ayrıca ozonlama sistemi yapacaklarını, söz konusu projeye bu yıl içinde başlanacağını da kaydetti. (aa)