Erzurum Valisi Sami Bulut, sanayi tesisleri olmayan ve kimyasal gübre kullanımının az olduğu kentin organik tarım ve hayvancılık için önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.
Atatürk Üniversitesi'nin 11. Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu anısına düzenlenen 6. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi bugün başladı. Kongrenin açılış töreninde konuşan Vali Sami Bulut, tarım sektörünün bütün ülkeler için önemli olduğunu belirtti. Küresel ısınmanın etkilerinin ortaya çıkması sonrasında tarım ve hayvancılığın öneminin daha da arttığına işaret eden Vali Bulut, Erzurum'un tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında bilgi verdi.
ERZURUM TÜRKİYE’NİN 4. BÜYÜK İLİ
Erzurum'un 2,5 milyon hektarlık yüzölçümüyle Türkiye'nin 4. büyük vilayeti olduğunu belirten Vali Bulut, "İlimiz ekolojik olarak çok temiz doğal yapıya sahiptir. Sanayi tesislerin olmaması, kimyasal gübre kullanılan alanların çok az olması, bölgenin toprak ve su kaynaklarının temiz kalmasını sağlamıştır. Erzurum organik tarım ve hayvancılık için de önemli bir potansiyele sahiptir" dedi.
ERZURUM EKONOMİSİNDE TARIMIN ÖNEMİ
Erzurum ekonomisinde tarımın ön plana çıktığını, tarımda da hayvancılığın büyük önem taşıdığını vurgulayan Bulut, 550 bin büyük, 650 bin küçükbaş hayvan potansiyeline sahip olmasına rağmen verimde çok geride olduğunu kaydetti. Bölgede hayvancılığın artık bilimin ışığında modern tekniklerle yapılmasının zorunlu hale getirdiğini ifade eden Bulut, bölgedeki verimlilik problemini çözmek için çalıştıklarını bildirdi. Erzurum'da 2005 yılında başlatılan büyükbaş hayvan ıslahı projesi kapsamında yapılan 170eğitim çalışmasıyla 11 bin çiftçinin eğitimden geçirildiğini vurgulayan Bulut, yapılan faaliyetlerin sonucu et ve süt üretiminde önemli artışlar olduğunu kaydetti. Bulut, proje kapsamında çalışmaların artarak devam ettirileceğini söyledi.
MİRMAHMUTOĞLU DÜNYA’DAKİ AÇLIK-ZENGİNLİK ÇELİŞKİSİNE DEĞİNDİ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyanın zıtlıklarla dolu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, "Dünyada bir tarafta 1 milyar insan aç, bir tarafta 1.5 milyar insan aşırı beslenmeden dolayı obezite tehlikesi altında. Böyle bir ortamda 3 tane konuda acımasız mücadele veriliyor. Bir tanesi enerji arzının ve enerji talebinin yönetimi mücadelesi, ikincisi su arzının ve su talebinin yönetme mücadelesi, bir diğeri de gıda arzını ve gıda talebini yönetme mücadelesi" dedi.
TÜRKİYE’DEKİ BİYO ÇEŞİTLİLİK
Türkiye'nin biyoçeşitliliği korumak için çalışmalar yapması gerektiğini belirten Mirmahmutoğulları, Türkiye'de bulunan bitki türlerinin 3 bin 905 tanesi endemik olduğunu söyledi. Böyle bir biyoçeşitlilik zengini olan coğrafyada yaşamın bir sorumluluk olduğunun altını çizen Mirmahmutoğulları, "Biyoçeşitliliğin korunması yalnızca bizler tarafından yapılan çalışmalarla yetmez. Artık biyoçeşitliliğin korunmasını uluslararası arenaya taşımamız lazım. Bu konudaki zengin ülkelerle işbirliği yapmamız lazım. Biyoçeşitliliği tehdit eden unsurlara karşı da son derece dikkatli olmamız lazım" diye konuştu.
TARIM ÜRÜNLERİ İHRACAATI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalarla Türk tarımının belli bir noktaya geldiğini anlatan Mirmahmutoğulları, "Tarım Bakanlığı'nın çalışmaları sayesinde 71.5 milyon insanın doymasının yanında son 5-6 yılda 4 milyar dolar olan ihracat önemli seviyelere geldi. Tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla 23,7 milyar dolardan 58 milyar dolara getirildi. Tarımda yaşayanların fert başına düşen hasılası ise 916 dolardan 3 bin 200 dolarla çıktı. Geçmişle mukayese ettiğinizde ciddi mesafeler alındığınıgörüyoruz. Ancak önemli olan biz potansiyelimizin ne kadarını kullanıyoruz? Dünya ne hazlı gidiyor, biz o hızla neredeyiz" şeklinde konuştu.
ORGANİK TARIMDA BAŞARI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın son 5 yılda çok ciddi hamleler gerçekleştirdiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, konuşmasında şunları ifade etti: "Ben bir siyasi değilim, siyasi gibi konuşmuyorum. Ben burada meslektaş kitlesinde bunların paylaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bakanlık olarak çok ciddi 12 tane temel kanunu çıkardık. Tarımın bir kanunu yoktu, çerçeve kanunu çıkardık. Tarımsal topraklar yok edilircesine hoyratça diğer sektörlere peşkeş çekiliyordu, arazi kanunu çıkardık. Organik tarım kanunu çıkardık. Bakanlık olarak tarım sektöründe birçok çalışmaya imza attık."
MİRMAHMUTOĞULLARI'NA JEST
Kongrenin açılış töreninde Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, 34 yıl önce bugün Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'nden mezun olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları'na günün anısına bir plaket verdi. Teşekkür ederek plaketi alan Mirmahmutoğulları, öğrencilik anılarını anlatarak, duygulandığını söyledi.
Rektör Koçak, ayrıca Atatürk Üniversitesi'nin 11. Rektörü Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu'nun oğlu Nadir Bıyıkoğlu'na da bir plaket verdi.