Selim Karahan (CİHAN)- Doyum Su Genel Müdürü Murat Kumbasar, su satışlarında ciddi artış yaşandığını belirterek, "Vatandaşımız temiz su içmek istiyor, bunda da haklıdır. Arıtma cihazları suyun içindeki bakterileri temizlerken beraberinde mineralleri de götürüyor. Su da su olmaktan çıkıyor." dedi.
Erzurum'da hazır su satışları geçmiş yıllara oranla artmaya başladı. Şebeke suyunu beğenmeyen birçok kişi çayını bile hazır sudan demliyor. Erzurum'da hizmet veren hazır su fabrikalarından Doyum Su, ürettiği suyu 28 ilde 65 bayi aracılığıyla tüketiciye ulaştırıyor.
//ERZURUM’DA SU REKABETİ
Fabrika Müdürü Uğur Kılıç, birkaç firmayla birlikte Erzurum'da rekabet edildiğini, dışarıdan Erzurum'a az sayıda firmanın su sattığını söyledi. Satışların her geçen ay arttığını kaydeden Kılıç, satışlarda ürün kalitesinin de etkili olduğunu savundu. Evlere servis edilen geri dönüşümlü su satışlarında ciddi artış yaşandığını kaydeden Kılıç, pet su satışlarında nisan-mayıs döneminde yüzde 29, mayıs-haziran döneminde yüzde 55, Haziran-Temmuz ayarlında ise yüzde 20; bardak su satışlarında Mayıs-Haziran ayında yüzde 51, Haziran-Temmuz ayında ise yüzde 60; damacana satışlarında Mayıs-Haziran ayında yüzde 10, Haziran-Temmuz ayında yüzde 9'luk artış yaşandığını açıkladı.
//ERZURUM’DA SU SATIŞ PERFORMANSI
Doyum Su'nun ortaklarından ve fabrika genel müdürü Murat Kumbasar, Erzurum'un soğuk iklime sahip olmasına rağmen satışların iyi olduğunu söyledi. Vatandaşın hazır su petleriyle tarihi çeşmelerden su taşıdığına dikkat çeken Kumbasar, ancak bu suların kaynağı bilinmediği için birçoğuna güvenilmemesi gerektiğini söyledi. Kumbasar, "Bunlar yer altından gelen sular. Kaynağı bilinmiyor üstünde şehir olduğu müddetçe her türlü pislik olur. Mesela yağmur yağdığında buralardan akan suyun rengi ve tadı bozulur. Milletimiz buradan akan suyun çok temiz olduğunu sanıyor. Bu çeşmelerin büyük çoğunluğu doğal kaynak suyu değil. Doğal kaynak olsa kaynağı bilinir. Bunların çıkış yerleri belli değil Erzurum'da yer altından bir yer bulup çıkıyor. Üstünde şehir var. Şehir üstündeki her türlü pislik o sulara karışabiliyor. Dağların dibindeki sular temiz olabilir ama bunlar da yağmur yağdığında korunması lazım." dedi.
Vatandaşın haklı olarak temiz su içmek istediğini ifade eden Kumbasar, su arıtım cihazlarıyla ilgili bilinen bazı yanlışlar olduğunu söyledi. Arıtma işleminde bakteriyle birlikte suda mineralin de arıtıldığına dikkat çeken Kumbasar, "Arıtılan suyun içinde ne mineral ne kalsiyum ne magnezyum kalıyor, her şeyi arıtıyorlar. Arıtırken suyun içindeki bakterileri ile birlikte tüm mineraller de gidiyor. Su temiz oluyor ama su da su olmaktan çıkıyor. Hiçbir şey kalmıyor. Doğal kaynak suyu ise içindeki minareleri doğal olarak korunan sudur. Sağlık Bakanlığı'nın zaten bir içme içme suyu ruhsatı birde doğal kaynak suyu ruhsatı vardır." diye konuştu.